Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 2

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (489)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud se vyhnu prvoplánovému vulgarismu, pak jedna z myšlenek, která mě zaujala a pobavila zní: Američané obcují na osm způsobů. Ten se mnou byl který? Ale vážně. Film mě příjemně překvapil. Ano, asi si ho více užijí fanoušci artových snímků. Třeskutá akce nula. Přesto mně snímek utekl rychle jako voda v horské bystřině. Někoho možná odradí stále propírané otázky ekologie (kolikpak člověk ve vyspělé společnosti za rok vyprodukuje odpadu?), klimatu, přelidnění, migrace, lidských práv, svobody, totalitních režimů či partnerských krachů. Jenže tu jsou a bez připomínání bude hůře. Navíc Zmenšování vůbec nepůsobí školometsky, což je sympatické. Damon nám vyzrál ve vážného herce, Waltz se tentokrát neustále zubí, jako by permanentně šlukoval podlampáky (ne že by na drogy nedošlo) a sympatické je spíše cameo ikony divných filmů a hororů U. Kiera. Solidní triky, příjemná kamera a poslední západ slunce ve stylu květinových dětí. Mně i zbývajícím dvěma divákům v kině na premiéře se film rozhodně líbil! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Potenciál tu bol, no výsledné prevedenie je nakoniec trošku sklamanie. Keď som videl trailer na "Downsizing", mal som pocit, že sa dočkám jedného z najlepších filmov. Skvelý koncept, vynikajúci herecký výber a dokonca to pôsobilo aj celkom vtipné. Reálne mám ale pocit, že vo filme je viac drámy než komédie a podáva nám síce zaujímavý príbeh, no reálne trošku rozbitý. Skúste mi povedať hlavnú dejovú líniu filmu. Nedá sa to. Film totiž žiadnu konkrétny dej nemá. Čo nemusí byť na škodu. Keby však tie jednotlivé línie viacej dopracoval a ponúkol nám niečo, čo by pôsobilo komplexnejšie a viac celistvo. Na mňa to ale pôsobí trošku rozbito. Nechcem zachádzať do spoilerov, no povedzme si, že máme tu najprv dejovú líniu, kde Paul a Audrey riešia ako zlepšiť svoje manželstvo. Spoznávame ich život. A keď sa rozhodnú pre zmenšenie, tak Audrey z toho vycúva a Paul ostáva zmenšený sám vo svojom novom živote. Ktorý ale nemá s kým zdieľať. Keď tak nad tým, teraz premýšľam, možno to je hlavná dejová línia. Fakt, že nemá svoj život s kým zdieľať a tak si nájde vo svete malých ľudí novú priateľku. Spoznáva jej život... zisťuje, že ani vo svete malých ľudí nie je všetko tak jednoznačné a nakoniec do toho ešte zapojíme aj koniec sveta. Nerobím si srandu. A ako celok som miestami nemal pocit, že sa to dobre prepája. A trošku som dúfal, že sa na niektoré miesta vrátime, no pre film sú to uzavreté veci. A naopak by som ocenil, keby sa film rozhodne ich trošku viac rozobrať, alebo nám viac podať z postáv. Chápem, o čo Alexandrovi Paynovi išlo, no mám pocit, že mohol to podať trošku inak. Ale ako celok som s filmom spokojný. Efekty sú schopné, atmosféra filmu je dobrá, je príjemný na pozeranie, hudba je vynikajúca a hrdinovia filmu sú mi reálne aj veľmi sympatickí. A chcel som s nimi tráviť svoj čas. Dokonca sa priznám, že je to film, ku ktorému by som sa ani nebránil vrátiť. No nemôžem si ešte jedno odpustiť. Trošku som chcel, aby bol vtipnejší. Dráma je tu dobrá, ale tá komédia by skutočne pomohla. Na druhú stranu som ale rád, že tu nemáme žiadny typický americký výplachový humor. To je tiež pozitívum. Ako celok to teda zhrniem ako pozitívnu filmovú skúsenosť. Ale čakal som od nej o niečo viac. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $68miliónovTržby USA $24,449,754Tržby Celosvetovo $55,003,890Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,566,317Tržby za predaj DVD v USA $1,110,633║ Dosť chladné podanie, chýba tomu lepší nadhľad, určite správne odľahčenie, kto sa v tomto filme nájde a vychutná si ho? Alexander Payne je proste mdlý režisér, na uspanie dobrý. /40%/ ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že budu jednou 13 centimetrů vysoký, a co hůř, že budu pomáhat slavné vietnamské disidentce sehnat novou nohu během okružní plavby fjordem v Norsku, diskutovat o konci světa, řekl bych, že je šílený," pronese v druhé polovině snímku Matt Damon. Zní to jako hodně divný guláš, ale ono to tak nějak je. Duo Alexander Payne a Jim Taylor zkusilo ambicióznější látku, ubralo na humoru i laskavém pojetí. A to je krapet škoda. Například v jejich Schmidtovi zaznívá kritika amerického snu, i tady hlavní postavě dochází, že leccos v životě promrhala, a pokouší se dohnat, co se dá. Jejich kousky možná trpí žánrovou nevyhraněností, ale jinak mají propracované postavy, se kterými je nám dobře (Jack Nicholson, Bruce Dern, pánové z Bokovky). Mnohdy si hrdinové prošli nějakým zásadním životním zlomem, čeká je ujasňování si priorit a směr, kterým se chtějí vydat. Tentokrát vytvořili svět, kdy ti, jež mají hluboko do kapsy, nebo jim vadí, jaké množství odpadu jsou schopní vyprodukovat, můžou být díky severské vědecké metodě nenávratně zmenšeni. Budou si žít jako milionáři, protože jejich majetek se po převodu zněkolikanásobí. Jenže se vše zkomplikuje. Výsledkem je podle očekávání bizarní záležitost, ve které se ušlápnutý Damon snaží, ale s několika vedlejšími postavami si dali tvůrci daleko víc záležet. Třeba s jednonohou vietnamskou uklízečkou, která nakonec našeho hrdinu popošoupne a ten má konečně pocit, že dokáže ostatním něco nabídnout. Duo tvůrců přesto moc neví, co chce vyprávět. Chvíli jsou komičtí (to bohužel málo), jindy romantičtí, pak dramatičtí, nechybí ekologický podtext (globální oteplování i přelidnění nebo migrace) a samozřejmě samotná hlavní zápletka je sama o sobě hodně science fiction. A pak se zasekneme a moc nevíme, kam dál. Sociálně-kritický pohled je velmi zúžený, zoufale málo je pracováno i se samotnou myšlenkou zmenšeného světa. Motivů je hodně, ovšem nejsou uchopené ani originálně, ani citlivě. S nápadem šlo prostě pracovat mnohem lépe. Co pak zamrzí nejvíc, a už jsem to zmínil, je absence chytrých slovních výměn. Příště tedy prosím zase něco menšího a s postavami, které budou pro tvůrce i nás skutečně zajímavé. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasický film o normálním nudném chlápkovi, který najednou změní svůj život, potká zajímavé lidi a najde lásku. Zde byla ta událost, co dala vše do pohybu zmenšení hlavního hrdiny. Je s podivem, že tvůrci přišli s originálním nápadem zmenšování, pojmenují tak celý film a pak to samotné změnšování využijí tak na 30%. Většina filmu se odehrává mezi zmenšenými lidmi, takže to vypadá úplně normálně a fakt tam nejsou téměř žádné kontrasty mezi velkým a malým světem. Mě to nevadilo, ale chápu že hodně lidí bue zklamaných. Já jsem taky čekal něco ve stylu, že tam třeba bude mrňavej banoovní zloděj, nebo že je tam budou zabíjet mravenci, nebo prostě něco. Ale ne, hlavní hrdina jen dumá, k čemu je v životě určen a dělá poskoka beznohý Vietnamce. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, při které se Paul Safranek (Matt Damon) kochá pohledem na naplňování džbánu z Absolut Vodky, byla z filmu vystřižena. (SLOTH)
  • Když Ngoc Lan Tran (Hong Chau) ke konci filmu řekne, že Američané znají devět způsobů „šukání“, vyjmenuje jich pak jenom osm (z lásky, z nenávisti, jen pro sex, na rozchod, usmíření, v opilosti, z kamarádství a z lítosti). (thomasnikrs)
  • Natáčení probíhalo v Ontariu, Torontu (Kanada), v Omaze, v Los Angeles (USA) a v Trollfjordenu (Norsko). (PaTeXx)

Reklama

Reklama