Reklama

Reklama

13. komnata - Série 10 (2014) (série)


13. komnata Jiřího Dědečka (S10E17)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý písničkář, básník, spisovatel a překladatel bojuje už patnáct let se zhoubnou nemocí. Díky své tvorbě i životosprávě chorobu úspěšně překonává. Písničkář, básník, spisovatel, překladatel a autor rozhlasových a televizních pořadů Jiří Dědeček je nezastupitelnou osobností na poli české kultury. Kromě knihovnictví a vědeckých informací na FF UK vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Pracoval jako tlumočník z francouzštiny v Pražské informační službě (1977–83), poté jako svobodný umělec. Zažíval úspěchy nejen na intelektuální rovině, v sedmdesátých letech byl například trojnásobným dorosteneckým mistrem ČSSR ve veslování na skifu. Kromě své košaté písničkářské tvorby vystupoval v letech 1973–1985 s Janem Burianem v divadle malých forem v písničkářském duu Burian a Dědeček. Jeho písničkářský kolega o něm říká, že v době před rokem 1989 byl jedním z nejodvážnějších a nejotevřenějších písničkářů. Proti bezpráví a nemorálnosti se angažuje celý život. Dědečkův bravurní cit pro šťavnatou a poetickou češtinu i lehkost či nedbalá elegance, s nimiž tvoří své texty i překlady, charakterizují i jeho vystupování. Formálně vybroušené obraty, nezvyklé asociace i překvapivé pointy, které mnohdy syrově a nesmlouvavě, s tragikomickým espritem korunují jeho písničky, dokázal využít i v mistrně přeložených písňových textech G. Brassense (Klejme píseň dokola, 1988), J. Brela, B. Viana i dalších překladech.
O roku 1984 je ženatý s publicistkou a spisovatelkou Terezou Brdečkovou, s níž má dvě dcery. Čtrnáct let vyučuje tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Od roku 2006 je předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, je členem Čestné rady ekologického sdružení Děti Země, podporuje Hnutí DUHA.
Jiří Dědeček od roku 1999 úspěšně bojuje s rakovinou prostaty. Jak prožíval a překonal strach ze smrti? Jaká jsou jeho velká témata, inspirace, které přetavuje do svých písní, básní a knížek? Změnil se jeho náhled na svět od té doby, co se dozvěděl o své zhoubné nemoci? Jak se mu daří patnáct let odolávat hrozbě, kterou s sebou nemoc nese? A co pro něj dnes znamená, když říká, že se nevzdává? (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Olík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesleduji pravidelně tento krátkometrážní cyklus české televize - přijde mi, že už se v něm protočila celá naše republika a každý další díl je jenom prázdným hledáním senzací, tak kde nejsou. K Jiřímu Dědečkovy mám ovšem od dob, kdy se z finské sauny přiřítil představitel svinské fauny, specifický vztah, nemluvě o tom, že nejde o postavu bombardující nás každý den z televizní obrazovky. Příjemné hostinské posezení nad věcmi nepříjemnými s osobitým nadhledem toliko vlastním hostiteli.......a když o Jiřím Děděčkovy, tak s kým jiným, než Janem Burianem. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama