Reklama

Reklama

Severní Korea: Život v uzavřeném světě

(TV film)
  • Velká Británie North Korea: Life Inside the Secret State
Velká Británie, 2013, 48 min

Hrají:

David Harewood (vypravěč), Kim Čong-un (a.z.)

Obsahy(1)

Kim Jong Un, nejmladší diktátor na světě, stojí v čele nejutlačovatelštějšího režimu v nejuzavřenějším státě naší planety. Jen digitální revoluci můžeme vděčit za to, že dnes už se nedá všechno utajit. Jiro Ishimaru, mimořádně odvážný novinář, se patnáct let zabýval výcvikem agentů, kteří potom ze Severní Koreje přes čínské hranice propašovali vlastnoručně natočené záznamy pořízené skrytou kamerou. Na těchto otřesných záběrech, popírajících každé slovo oficiální propagandy, odhaluje diktatura svoji skutečnou tvář. Pohlédneme do světa, ve kterém se ulicemi potulují hladovějící děti, zatímco rozmazlovaní příslušníci stranické elity se díky svému výsadnímu postavení projíždějí po prázdných vozovkách hlavního města Pchjongjangu v nejnovějších typech mercedesů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (19)

mira007 

všechny recenze uživatele

Nijak překvapující dokument o životě v Severní Koreji, u kterého mi vadilo, že tvůrci lidem vnucují myšlenku, že když ti severokorejci koukají na dvd ( a vidí ten rozpor propaganda vs. jihokorejské telenovely atd.) tak, že to má Kim čongun spočítané. Nepochybuji, že se zvedá informovanost těch obyvatel v té jejich izolaci, ale přesto je ta cesta ke změně daleko. Koneckonců tenhle dokument je z roku 2013 a ten severokorejskej tlouštík tam furt šéfuje. Taky se mi nelíbilo, že změnu nálad ve společnosti demonstrují na jednom videu, kde jedna paní nadává vojákovi ( když pominu, že nevědí, jestli byla pak zastřelena/potrestána tak už tím že ji ukážou tak ji můžou ohrozit ne? ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli si to hodnotící pode mnou uvědomili, ale dokument je o tajných nahrávkách z KLDR a těch, kdo je pašují ven a kdo propašují různé věci dovnitř. Dozvěděli jsme se dost a to právě z těch tajných záběrů a z měnících se poměrů v KLDR. Že ty záběry jsou nekvalitní a roztřesené se asi nikdo divit Těch nových informací tam je dost, kdo umí, tak je najde, ale spoilerovat tu nebudu. ()

Reklama

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Ja som sa z tohto amatérskeho dokumentu nič nedozvedel. Dozvedel som sa len dedinske klebety. Údajny utečenci z KLDR, ktorí boli údajne mučení si našli údajnu prácu, kde ohováraju režim svojej údajnej rodnej krajiny. Ak to tak aj je, tak to samozrejme robia za peňiaze ako moderátory u nás v TV, a preto nemôžu hovoriť čo si myslia, ale to čo maju nakázane. Vôbec nespomenuli, že kolko utečencov z KLDR spácha samovraždu, keď zistia, že im tí z juhu klamali o blahobyte v Južnej Kórei a kolko dievčať sa musí živiť prostiúciou, aby nezomreli od hladomoru, ktori údajne mali pred tým v KLDR. V tomto nekvalitnom filme ukázali natočene zábery spodiny, že vraj to bolo natočené v KLDR. Videl som snaď 10 dokumentov a hromadu správ v TV, v ktorých spomínaju hladomor, bezdomovcov, žebrákov, ale ani v jednom nespomenuli ako to je v Južnej Kórei. Snaď je to jediná kapitalistická krajina, kde nie su nezamestnaní, bezdomovci, žebráci a chudáci? Opäť zlodej kričí chyťte zlodeja. Štatistiky koľko je v KLDR politických väznou a iné čísla si klasicky vycucali z prsta. Jedna babka povedala na rínku. Podla tých blábolov som sa akurát dozvedel, že väčšina ma doma DVD a notebook, ktorý vie ovládať a majú dosť peňazí, lebo si kupuju nelegálne DVDčka a USBčka. Snaď su takí blbí, že hladujú a kupujú si notebooky, DVDčka + USBčka? Okerem toho sa pomýlili pri tých polopravdách a klamstvách, lebo povedali počas dokumentu, že tam kecali s jedným podnikatelom a neskôr, že by tam chceli ľudia podnikať, ale je to zakázane. Údajna komunisticka diktatúra a do toho ten podnikatel - sami si nasrali do huby. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Informační válka proti severní Koreji. 1) Průměrný snímek obsahuje málo objevnějších informací. To však nezpochybňuje jeho pravdivost ani autenticitu. 2) Těžko ověřit, zdali nejde o vykuky kšeftující s pověstí obětí režimu, ale nemůžeme proto paušálně odmítat prezentované názory tím spíše, že je potvrzují i jiné zdroje. Je zřejmé, že tvůrci chvílemi vaří z vody, ale i tak je výpovědní hodnota dokumentu dostatečně zajímavá, aby film stál za zhlédnutí. 3) Nechápu, proč je snímek tak mizerně amatérsky nadabován do češtiny (nekvalitní jazyk i přednes). 4) Malá poznámka pro kované soudruhy: Znamená poptávka po USB a cédéčkách, že se tam mají dobře? To je argument jako od chovanců z Jedličkova ústavu. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Dokument ,ktorého hlavným účelom je vzdelávať. Nič viac nič menej. Žiadnu väčšiu filozofiu v tom nehľadajte. Dokument sa snaží podať obraz o hroznom živote ľudí v Severnej Kóreii a to mu aj ide. Ale v celkovej kvalite je vidieť ,že je spravený pre televízne publikum ,čo ho neskutočne ochudzuje o väčší rozpočet a dôraz na detail. Tiež je ,ale veľký problém ,že miestami je to politicky neutrálne a miestami až prehnane subjektíne. Takže vo výsledku neviete ,čo si z toho máte zobrať. 63% - bolo to fajn ,aspoň som sa dozvedel niečo nové. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama