Reklama

Reklama

Karel Sabina a jeho doba

(TV film)

Obsahy(1)

Martin Myšička v roli Karla Sabiny, libretisty Smetanových oper a nejznámějšího českého konfidenta v polohrané rekonstrukci Ljuby Václavové. Karel Sabina, talentovaný novinář a spisovatel, libretista oper Bedřicha Smetany, ale také policejní konfident s krycím jménem Roman. Pod maskou vlastence se skrýval někdo jiný. Autorka a režisérka Ljuba Václavová vyšla z textů Sabinových udání pro rakouskou policii a sestavila polohranou rekonstrukci Sabinova života i jeho selhání. Po osmiletém žaláři byl Sabina amnestován a pod příslibem povolení publikování, což byl jeho jediný zdroj obživy, získán k placené tajné spolupráci. Karel Sabina byl jako agent velmi aktivní a podával přesné a pravdivé informace, aby si zachoval dobře placenou službu. Přišel však čas, kdy byl svými přáteli odhalen jako „zrádce národa". Karla Sabinu ztvárnil Martin Myšička. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velmi výživný dokument. Ke slovu se dostali zasvěcení odborníci, nadchly mě ukázky rukopisu nebo z oper, které Sabina otextoval. ()

polyxena 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, po filmové stránce žádný zázrak, po odborné taky trochu mišmaš. Každopádně jako nepříliš složitá "osvěta" dobrý počin. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„…jeden padouch takový, jemuž tato zem vlastí sluje a který každým krokem svým ji zašlapává a zrazuje“ Braniboři v Čechách. Prodaná nevěsta. Libreta k nejčeštějším z českých oper. A jejich autorem je kdo? Karel Sabina. Zrádce národa. Další z dějinných paradoxů. Co vedlo člověka, který byl jednou z vůdčích osobností revolučního hnutí za svrhnutí absolutistického režimu v Rakouském císařství, k tomu, aby zrazoval své blízké, kdož mu byli souputníky v politickém smýšlení a častokrát mu pomohli i těžkých dobách hmotné nouze, a spolupracoval právě s těmi, proti nimž tak plamenně bojoval. V dokumentu zazněla zajímavá myšlenka – „zrada je to, co za zradu považujeme“. Z hlediska svého morálního nastavení. Lehce se nám dnes soudí. Jak bychom se na jeho místě zachovali dnes my? Sabina jako jeden z obrazů národa českého … ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama