Reklama

Reklama

13. komnata - Série 10 (2014) (série)


13. komnata Martina Bursíka (S10E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Martin Bursík se narodil 12. srpna 1959 v Praze. Otec byl psycholog, profesionálně tančil a hrál bridž, matka překladatelka, která v mládí pracovala na britském velvyslanectví. Pomáhala britským válečným letcům utíkat do ciziny a po vyzrazení činnosti této skupiny strávila půl roku v pankrácké věznici. Vedoucí skupiny byli popraveni. Martin vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, obor ochrana životního prostředí, kde získal titul doktor přírodních věd. Od dětství miloval přírodu a byl jejím ochráncem jako aktivní skaut a později skautský vedoucí. Spolu s bratrem Jiřím se stali nadšenými horolezci. O tři roky starší Jiří, se kterým měli krásný bratrský vztah, v roce 1983 emigroval. Horolezecká vášeň ho neopustila ani v zahraničí a bohužel se mu stala osudnou. Jiří zahynul v Alpách při slaňování vápencového kopce. Martinova švagrová zůstala sama s adoptovaným děťátkem. Kormě bratra zahynul v horách i jeho nejbližší přítel. Noviny tenkrát zveřejnily zprávu, že zesnulý horolezec byl právě Martin Bursík. Po smrti přítele a bratra a především kvůli matce, které už zbyl jen jeden syn, se Martin rozhodl, že s horolezectvím skončí. S partnerkou Kateřinou Jacques měli oba z bývalých vztahů už velké děti, když se rozhodli spolu žít a pořídit si společně dalšího potomka, kterého chtěli pojmenovat Jiří na počest zemřelého bratra, avšak narodila se Noemi. „Mámě to moc pomohlo. Říkal jsem jí, musíš žít, máš tady vnučku. Ale už jsem zbyl z rodiny sám," podotýká Martin. Po narození Noemi to vypadalo, že se Martinův život začal ubírat šťastným směrem. Ale za dva roky přišel zvrat a s ním i boj o život, když Martin onemocněl encefalitidou. Život ohrožující nemoc, která mívá fatální následky, ho na několik měsíců upoutala na lůžko. V té době mu velice pomáhala Kateřina. Uzdravil se, ale osud už nepokouší a horolezcem už není, žije rodinným životem. Se svou partnerkou Kateřinou se věnuje tomu, co ho vždycky zajímalo nejvíc: ochraně životního prostředí a lidských práv. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aktivní skaut, vášnivý horolezec, známý politik, aktivista v otázce lidských práv. Podle mého, samozřejmě s různými odchylkami, díl jako každý jiný. A vždy je to částečně o osobě průvodce a hlavně o sympatiích ke zpovídanému. Náhodou přepnu tak jednou za čtvrt roku, tohle odkrývání bolístek se už dávno začalo zajídat, takže mi Bursíkův kus, ve kterém jdou politické názory a politická minulost stranou, nepřišel nějak výrazně podprůměrný. Mimochodem pětapadesát let bych mu vážně netipoval. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem minulí týden komentoval svou první Třináctou komnatu, tak jsem se zmiňoval o tom, že tento druh pořadu v pointě vůbec nevyhledávám......hop, uběhl týden a jede v tom zase - nebo v případě "zeleného Martina", by se spíše slušelo říci "lezeme v tom zase". Ačkoliv je mi ekologický aktivista Martin Bursík svým outdoorovým naturelem (ne jako člověk) bližší poety Jiřího Dědeček (již zmiňovaný předcházející díl), z jeho dušezpytství nevyzařovala taková pohoda jako právě před týdnem. Částečně je vina na straně hostitele, částečně zpovědníka....a svou polívčičku si v tomto případě ohrála i Kateřina "biomasa" Jacques. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama