Reklama

Reklama

Hindenburg a Hitler

(TV film)
  • Německo Hindenburg und Hitler (více)
Německo, 2012, 52 min

Scénář:

Christoph Weinert

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.), Paul von Hindenburg (a.z.)

Obsahy(1)

Podivné cesty německé politiky 20. a 30. let minulého století přivedly do čela státu postupně maršála i svobodníka. Paul von Hindenburg /1847–1934/ byl prototypem pruského důstojníka. Armáda, vojenská služba a země, které sloužil, pro něj byly vším. Za 1. světové války se stal nejúspěšnějším a nejoblíbenějším německým generálem, doslova lidovým hrdinou. Z tohoto důvodu byl v neklidných poválečných letech požádán, aby se zapojil do politického života jako symbol německé národní jednoty. Byl přijatelný pro většinu tehdejší německé společnosti a dvakrát byl zvolen říšským prezidentem. Jeho politickým konkurentem v té době byl jiný voják. Bývalý svobodník a politický hochštapler Adolf Hitler /1889–1945/. Generál jím i jeho NSDAP opovrhoval, ale nakonec „českého frajtra", jak Hitlerovi nelichotivě přezdíval, jmenoval 30. ledna 1933 říšským kancléřem. Hindenburg i jeho političtí přátelé z pravice se domnívali, že Hitler bude epizodní figurkou, která ztlumí rozbouřenou politickou hladinu v zemi. Džin však vyletěl z láhve, aby se do ní už nikdy nevrátil... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

cartyci 

všechny recenze uživatele

Nuž nebanujem pozretie tohoto dokumentu nakoľko o Hindenburgovi som vôbec nevedel.Je pravda ,že Hitler sa objavil až ku koncu ale nebolo to na škodu.Ved Hitler sa dostaval do popredia až ku koncu Hindenburgovho života. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to bylo spíš jen o Hinderburgovi než o Hitlerovi, což nevadí, bo o Hitlerovi je dokumentů mraky. Druhou polovinou se už osudy obou historických postav prolínají a končí to (jak jinak než) smrtí Hinderburga a splynutím funkcí říšského kancléře a prezidenta v rukou Hitlera. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama