Reklama

Reklama

Nákladní vozy Komatsu

(TV film)
  • USA Raw to Ready - Komatsu

Obsahy(1)

Mají nosnost 360 tun, jsou vyšší než dvoupatrový dům a těžší než většina dopravních letadel. Za výrobou těchto obrů se skrývá několik překvapivých vynálezů a chytrých technických řešení.

Přírodní zdroje, náhody a šťastné shody okolností i lidská vynalézavost stojí za těmi nejúžasnějšími stroji světa. Jedním z nich je bezpochyby obří sklápěčka, která se používá během těžkých důlních prací. Nákladní vůz kolosálních rozměrů vzniká i zásluhou pěti základních složek: chromu, minerálního oleje, latexu, kyseliny sírové a především oceli. Díky kyselině sírové v akumulátorech je možné nastartovat obrovský motor. Pneumatiky, vyrobené z kaučuku tropických stromů, zabírají a ženou vozidlo vpřed. Chromované písty tlumičů umožňují klidnou jízdu strmým a rozbitým terénem. Minerální olej chladí brzdy a umožňuje rychlé zastavení Komatsu na kterémkoli místě. A ocelový rám, zpevněný uhlíkem, udrží více než třísettunový náklad. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Další technický dokument z řady Raw to Ready a je tudíž stejně zpracován jako před týdnem vysílaný Bombardier. Kromě technických vlastností daného kusu techniky, její výroby a konstrukce se divák dozví o historii celé řady složek, které se nějakým způsobem daného výrobku týkají (obsahují jej nebo jej potřebují k provozu, či mu přinášení nějaké vlastnosti). ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Originálně či spíše netradičně pojatý dokument, kde se divák dozví nejen podrobnosti o nákladním vozu Komatsu 930E, ale i historii, vynálezech a produkci od pryže, chromu, minerálních olejů až po kovoobrábění, které jsou u tohoto důlního vozu použity v nejvyšší možné kvalitě. Ztvárněním se jedná malinko o mix klasického dokumentu a How It's Made. Český překlad je znovu špatně jelikož originál zní Raw to Ready, tedy od nezpracovaného/surového materiálu, až k výrobku schopném plnit svou úlohu. ()

Reklama

Xaeroo 

všechny recenze uživatele

Detailní ukázky výroby součástí tak obrovského stroje, vysvětlení, že vyrobit něco tak velikého, neni nic jednoduchého - "Otázka zní, jak přimět téměř 600 tunový kolos, aby zastavil na místě?" pro laika možná nic neříkající, mě to ovšem rozsekalo, občas si sednu do nějakýho toho náklaďáčku, ale oproti tomuhle... dostal mě 1,5 tunový píst do tlumiče, větší než můj pokoj, bohužel dokument se nevěnoval dalším důležitým věcem jako je např. převodovka, rozvodovka, zavěšení, systémy řízení... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý a poučný dokument, který představí obří důlní náklaďák. Jeho výrobu a konstruci i historii vzniku látek, součástek či technologií bez kterých by se takovéto stroje neobešly. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama