Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Nyní takřka po deseti letech tento ani ne tak kontroverzní, jako spíš bolestně pravdivý snímek Catherine Hardwicke působí mnohem méně šokujícím či alarmujícím dojmem, než bylo původně zamýšleno !! To jak se zde spousta uživatelů rozčiluje nad neuvěřitelně tupým a absurdním chováním "teenek", jež ve své ulitě jednoduchosti a vnitřní prázdnoty touží po jediném, trochu a aspoň na chvíli se zviditelnit v touze být žádoucí, což v konečném důsledku vypovídá o tom, že se režisérce její záměr vydařil, ač o kvalitě provedení Třináctky by se daly vést velmi dlouhé diskuze !! Tohle téma prostě nikoho nenechá klidným.. Holly Hunter působí velmi věrohodně, musíte cítit, jak moc se to v ní rve !! ;) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tento film má rozhodně co říct - a nejen náctiletým, pro které má C.Hardwickeová zvláštní cit, ale i rodičům pubertou stižených potomků. Je o dnešním světě plném lákadel, která nejistého dospívajícího oslňují, je o tom, jaký vliv má na ještě nezralé osobnosti image frackovitých a "free" vrstevníků, je ale také o benevolentní výchově, která se v USA již delší dobu praktikuje a nyní sklízí své ovoce. Svět citlivé Tracy nám kamera předvádí zprvu v zářivých barvách, které vyjadřují pohodu, přestože dívka těžce nese nezájem otce a nesnáší přítele své matky, cítí se sama a nezajímavá, a tak si citový život občas zpestří sebepoškozováním. Když získá přátelství nespoutané a obdivované Evie, stává se její život nikdy nekončícím mejdanem, na kterém se smí všechno, včetně lží, krádeží, drog a sexu. Čím více se vzdaluje svému já, barvy ztrácejí na intenzitě, až pozvolna blednou, aby nakonec přešly do zsinalého bezútěšného odstínu, který odráží i dívčinu vyčerpanou tvář, úhly kmitavé a uhýbavé kamery se křiví tak, jak narůstá napětí mezi Tracy a její matkou. Ustálený obraz se vrací po vypjatém odhalení a obnovené barvy signalizují usmíření a možný návrat zpět. Na režijní debut to nebylo vůbec špatné a výkon H.Hunterové v roli matky excelentní. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

No, vedle drogového Requiem za sen mi i z Třináctky bylo mírně nevolno. Další porce šokujících obrazů dnešní americké mládeže, kdy se věková hranice neustále snižuje a mladé dívenky si nechtějí nechat nic ujít. Takže nechat se odpanit od největšího frajera z předměstí je vlastně výhra, stejně jako zkusit drogy, piercing, krást nebo si řezat do ruky.. Tichá Tracy už netouží být ambiciózní studentkou, prahne po samostatnosti a po kontaktu s místní rebelkou Evii, divokou, obletovanou (i nenáviděnou), šacenou dle posledních módních trendů.. Předčasně vyspělá Tracy však tohle rozhodně neustojí. Ale na to je ještě dost času! Jasně, je to mnohdy přespříliš efektní, určitě se ze dne na den nezmění postoj ke stávajícím hodnotám, ale kde je psaný, že to tak musí být! Debutující režisérka použila nervní, ruční kameru, která je neustále v pohybu, nešetří transfokací, mění tónování obrazu, neustále ruší tempo vyprávění – i samotný příběh je spíše útržkovitým klipem epizod, než-li lineární dějovou linkou. Nevadil mi ani morální závěr na posteli, který je zklidňující pasáží dynamického filmu (jinak by to asi mnozí nerozdýchali). I když tlačit více na pilu rozhodně ještě šlo. To by ale tohle dílko muselo skončit nejinak než tragicky. Otázkou ale zůstává, jaký záměr tvůrci měli. Dívčí duo se s ničím nemaže, Tracy neustále surově verbálně napadá svoji matku, vyléčenou alkoholičku, která už neví kudy kam (bravurní Holly Hunter – je přirozená i v nečekané nahé scéně), její přerod v nekontrolovatelnou hyenu je fantastický. Pochopitelně je největší doménou ústřední trio – vedle již zmiňované držitelky Oscara Holly Hunter překvapí debutující Nikki Reed (spolupráce na scénáři), která pravděpodobně čerpá z vlastních zkušeností a je stejně jako blonďatá a předčasně dospělá Evan Rachel Wood v roli měnící se Tracy obdivuhodná!! Určitě zde byla snaha šokovat, ale na druhou stranu „proč ne“? Silný (malý) film, který si zaslouží pozornost!! Tudíž z řadou lidí tu nesouhlasím!! ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo měl takovou pubertu a rozhodne se o tom natočit film - tak se to v tomto snímku dost povedlo. Rachel Wood a Reed jako dvojice, se kterou to mlátí horem dolem a Holly Hunter, která si svůj život řídí tak nějako po svém...Je to skvělý film, který si nebere servítky a jestli tohle opravdu někdo prožil, tak palec nahoru a pak rychle dolů...Všechny 3 hlavní představitelky odvedly skvělou práce a ráda se na snímek zase někdy podívám, jelikož ono to možná vypadá jako každý jiný film o pubertě, ale tenhle bych pouštěla na základní škole, aby holky viděly, do čeho můžou spadnout a jak to dopadá. Tenhle totiž není slaďoučký a šťastný, jak by se zdálo - tady jsou vrcholy i pády... ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Trinástka rozhodne nebola až taká strašná, ako tu niektorí píšu, no jednoznačne mohla byť lepšia. Slabý scenár a nudnú réžiu zachraňujú vynikajúce herecké výkony Holly Hunter, ktorej všetku beznádej, strach a materinskú lásku bez problémov uveríte a Eva Rachel Wood, ktorá svoju premenu z dobrého dievčatka na zlé hrá ohromne. Tiež kamera a strih vytvárajú spolu s hudbou tú správnu atmosféru. Koniec koncov to vôbec nebolo až také zlé a váhal som, či dať 3, alebo 4*, no katastrofálny záver (a povedal by som, že jeden z najhorších koncov) ma donútil dať iba 3*. Skoda, nebyť toho záveru a hrozného scenára (a réžie), mohlo to byť 90-100 percentné... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Evan Rachel Wood byla za tento snímek nominována na Zlatý globus. (Terva)
  • Vanessa Hudgens v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • CHYBA VE FILMU Když Mel přiveze Tracy a Evie poprvé nakupovat do Melrose, na chodníku je vidět paní v bílých kalhotách a žlutém tričku, jak se rozhlíží a odchází, po chvilce a malém střihu se celá scéna opakuje. (Terva)

Reklama

Reklama