Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Brett Morgen je bez diskuzí luxusní režisér dokumentů. Po dokumentární stránce se nedá absolutně nic vytknout. Opravdu velkolepé nahlédnutí do života i duše jedné hudební legendy.Od opuštění tátova šourku až po opuštění tohoto světa. Přiznám se, že nepatřím ke skalním fanouškům Nirvany ani Cobaina. Jejich skladby nejsou mým denním chlebem, ale líbí se mi. V dokumentu mě nejvíce fascinovaly zřejmě animované pasáže, které ve zkratce shrnuly zejména jeho komplikované dospívání. Zajímavé byly rozhodně i jeho smažkovské lapálie, které tvořily snad i většinu jeho života. Zhlédnutí dokumentu hodnotím určitě jako přínos. Rád jsem nakoukl do duše a soukromí punkrockové hvězdičky a svým způsobem i hudebního inovátora. Docela mě překvapilo, k jakému materiálů se podařilo tvůrcům dostat. Dokument je až neuvěřitelně otevřenou výpovědí bez jakéhokoli přikrášlování. Tak to má být. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Je krása pozerať na prežité dobrodružstvá iných ľudí vo filmovej podobe nazývanej životopisný (Biography) film. A tento by som zaradil medzi jedne z mojich najobľúbenejších. No áno síce to bol neskutočne závislý človek na drogách ale film o ňom bol iný proste bolo tam vidno že to nemal ľahké, no ved jeho rodičia sa rozviedli a už len to sklame mladého 15 ročného chlapca, a v jeho prípade sa nečudujem prečo to vzdal a začal sa venovať no vy viete čomu. Dal som tomu 5/5 lebo Kurt je jedným z mojich naj. spevákov kôli jeho hlasu, ten mal perfektný,je naozajstná škoda že to nedotiahol dalej a spáchal samovraždu spôsobu ktorý je sám o sebe strašný. Proste Nirvana forever ! ()

Reklama

Garch 

všechny recenze uživatele

Celkově rozpačité. Animované pasáže, propojující děj a také upravené songy, použité jako podkres, nemají chybu. Rozhovory, výpovědi a názory blízkých (těch, co se hodili a byli ochotní zapanáčkovat) podané jednostranně. Režisér Brett Morgen má cit pro skladbu, vyjma nutkání pustit všechna domácí videa, která dostal k dispozici. Jejich nesnesitelnost graduje po narození dcerky a snad mají navodit "nepřežitelnost" Kurtova bytí. Nevím, každopádně vnímám výraznou manipulaci v celém dokumentu, především ohledně Courtney a protlačované nevyhnutelnosti Kurtovy smrti: …dnešní Courtney je v dokumentu dokonale upravená moudrá dáma... – dřív bylo dřív – nebyla jsem svatá – narvaná herákem i v těhotenství - zapomeňte - malá je přece zdravá – nasypat na diváka další metrák home-videa (Frances leží. Frances sedí, Frances se směje, první stříhání, první kakání…) Kurt byl prostě křehký a stejně by tak dopadl… hlavně vymáčknout zase nějaký prachy. ... Škoda. Dokumentu jsem se nemohl dočkat, tak jsem z traileru sestříhal clip Cobainova života, za kterým si teď stojím ještě víc: https://www.youtube.com/watch?v=QmDQ0k9jasA ... … PS: Nicméně, jsem za ten dokument rád (další kousek mozaiky) možná by z něj mohl být namíchán dobrý soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=kUKDN61G4hY ...PPS ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Jedna bláznivá mladistvá láska, kterou by chtěl v životě zažít každý. Opravdu vypadali, že byli pro sebe a ve stejném humoru stvořeni. Jiné dokumenty ale hovoří o opaku, přičemž právě drogy z nás dělají povahově schizofrenní... Nemohu dát pět hvězd, dokument se hodinu zbytečně potácel okolo dětství (namísto vztahu s Courtney), zatímco Kurtova smrt zůstala otevřena. Chybí mi tam třebas novinové ústřižky s oznámením a polemikou o jeho smrti, s posledními fotografiemi Kurta (ještě za života) nebo místa, kde jej nalezli a co spolu s ním vše nalezli (jak tuším svého času prezentoval již zaniklý Filter), s konspiračními teoriemi lékařů, novinářů i veřejnosti jak to vše bylo, se známou kauzou, kdy svět z Kurtovy smrti vinil Courtney... Chybí mi tam truchlení veřejnosti, následný dopad/rozchod kapely, a především info o pitevní zprávě (případně o tom, zda se mohl opravdu na jeho smrti podílet někdo další a co měl vlastně s tím žaludkem, že na to lékaři nepřišli ještě za jeho života), nebo následné chování Courtney (případně sociální dozor nad dítětem) a klidně by tam mohli dát i vsuvku života Frances dnes, která své rodiče nezapře. Prostě mi nestačí ukázat, že zkolaboval v Evropě a po návratu do Ameriky spáchal sebevraždu a konec. Courtney se mohla rozpovídat víc. Mimochodem proč těm, kteří exhibují své drogové orgie, v zemi jako je Amerika dítě nesebrali? Animovaný doprovod, výpisy z deníku i účtenky za benzín dokument umělecky oživily (udělaly dokumentu oněch nejméně 50% kvality), nicméně stále kvalitnějším dokumentem je dokument "Kurt a Courtney", který je souhrou náhod sám, jedním velkým důkazem zastrašování a výhružek, a hlavně doznáním, že za smrtí Kurta stál Courtney najatý vrah (náhodička, že ten, co to řekl, skončil pod vlakem...), byť jsem tento názor nikdy neobhajovala. Kurt Cobain: Montage of Heck tak měl být rozuzlením dokumentu Kurt a Courtney, jenže to by v něm nevystoupila sama Courtney, že... Byl nakonec někdo soudně nařčen z jeho vraždy? Řešila vůbec policie doznání v dokumentu Kurt a Courtney? Jak to obešla Courtney? Ono to nakonec opravdu nehrálo ta jeho causa mortis sebevražda těsně před změnou testamentu, těsně před oznámeným rozvodem, a zároveň s milionovým kontem a dítětem, které vám konečně dalo důvod proč žít a na Kurtovi bylo vidět, že to tak bylo... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama