Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestli se chcete dozvědět základní i vedlejší životopisná fakta o Kurtovi Cobainovi, tak z tohohle filmu je nezískáte. Snímek rozehrává frontmanovu povahu, myšlenkový svět, stíhy a děsy pomocí montáže domácích videí, animováním Cobainových kreseb z deníků a vzpomínek jeho rodiny a známých, které se soustředí zase spíš na Cobainův projev nebo na to, jak ho vnímali a ne, kdy se co stalo, nebo kdy měli jaký koncert. ____ Film vás prostě vtáhne do Cobainovy hlavy a je to hodně inspirativní, i když temný zážitek. Skoro jako bychom jeli prapodivným zábavným parkem nápadité deprese a nepřekonatelné osamělosti, kdy velmi brzy zjistíme, co bude tou poslední "atrakcí". Jakoby měl svůj konec v sobě otištěný už od puberty. ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Tematem jde o velmi silny dokument. O Kurtovych demonech se dozvime hlavne z psychedelickych montazi z jeho zapisku, ktere nastesti zabiraji velkou cast stopaze. Rozhovoru je minimum a zoufale jim schazi konfrontacni prvek. Animovane pasaze jsou celkem zbytecne, vzhledem k tomu, ze co ukazuji, asi neni vubec pravda (viz. http://thetalkhouse.com/music/talks/buzz-osborne-the-melvins-talks/). Takze ve vysledku dostaneme jen film utocici na emocni vlnu, kde se fanousek nedozvi nic noveho a neznaly divak si odnese spoustu nesmyslu. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sice lehce zklamani (Necekat od toho nic investigativniho ohledne smrti, nebo detaily ohledne samotne hudby z produkcniho hlediska). Ale jinak pomerne slusny biopic od narozeni po smrt. Jinak navod k nesmrtelnosti - 1. Zacit fetovat. 2. napsat pod vlivem par sjetych songu. 3. Najmout si Butche Viga at z toho zprodukuje kvalitni album. 4. Ustrelit si hlavu. 5. Status legendy na dalsich xxx let. 6/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kurtovi ctitelé zevrubný pohled do jeho dětství a soukromí (skrz raritní domácí videa a amatérské záznamy) určitě ocení podstatně nadšeněji než občasní posluchači Nirvany, o níž, a to se musí zdůraznit, tento dokument v žádném případě nepojednává! A protože třeba mě více zajímá Cobainova hudba než osobnost, tak mi poměrně brzy ty dlouhé a často psychedelické "umělecké" koláže z textů, deníkových zápisků, novinových článků, časopiseckých obálek, plakátů, fotografií, ilustrací, komixů, klipů, vystoupení, rozhovorů, starých reklam, dobových dokumentů a bůh-ví-čeho ještě přestaly cokoliv říkat. Naopak škoda, že těch perfektních "dějových" animací bylo tak málo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama