Reklama

Reklama

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

  • USA Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (více)
Trailer 3

Profesor Albus Brumbál ví, že mocný temný kouzelník Gellert Grindelwald je na cestě převzít moc nad kouzelnickým světem. Protože není schopen ho zastavit sám, pověří magizoologa Mloka Scamandera, aby vedl neohrožený tým kouzelníků, čarodějek a jednoho chrabrého mudlovského pekaře na nebezpečné misi, kde potkají stará i nová fantastická zvířata a střetnou se s rostoucí armádou Grindelwaldových následovníků. Ale jak dlouho bude moci Brumbál zůstat stranou, když jsou sázky tak vysoko? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (515)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[75%] Viděno v kině. Bez nějakého hlubšího rozepisování je to fajn nostalgická podívaná ze světa Harryho Pottera a každý velký fanoušek by tento film měl alespoň trochu ocenit. Chápu, že to každému asi nesedne nebo bude mít pocit zbytečnosti, ale co už. První fantastická zvířata jsou za mě úžasné, druhý díl je už trochu dějově slabší, ale stále je to obstojná zábava a totéž můžu říci i o téhle trojce. Příběh je prostý, ale celý ten konflikt s Grindelwaldem se mi líbil. Mikkelsen tu postavu hraje mnohem lépe než Depp. Totéž můžu říci i o představiteli Brumbála. Ostatní herci včetně Mloka nebo Kowalskyho nezklamou. A ani ta absence jedné hlavní ženské postavy mi tu moc nechyběla. Film má spoustu odkazů na Harryho, včetně ptáka Fénixe, smutného vyprávění co se stalo Arianě, dvojitý výlet do Bradavic (i do komnaty nejvyšší potřeby) apod. Film je dlouhý, ale já se nenudil. Třeba ta atmosféra v Německu byla docela temná. Finální souboj Brumbál vs Grindelwald je pojat spíš tak pateticky, ale určitě jsem si nestěžoval. Co bych tedy vytkl? Moc toho není, ale třeba to pravé kouzlo, resp používání kouzel už nepůsobí tak úderně. Např kletba Cruciatus se moc ve finále nepovedla, ale tak dobře. Efekty jsou sice už od Yatese ohrané, ale dostačující. Nejvíc se mi asi líbil úvod. Konverzace dvou velkých kouzelníků a následná scéna s mlokem, jak ho poté odnáší to zvíře do oblaků – to bylo super. A hudba? Určitě nezklamala a i se odrazilo pár známých skladeb z HP. Takže, určitě bych uvítal další díl, jen bych věnoval ten HLAVNÍ SOUBOJ Brumbála s Grindelwaldem už méně prostoru. Takto to bylo využité až až. Z kina jsem odcházel spokojený (na Pottera se to teda nechytá), ale jinak si nemůžu stěžovat s ohledem na to jaké jsou většinou horší recenze. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k finančním neúspěchům série, bych tuhle Trojku považoval za finále. Jenže, jedná se o takové vyvrcholení chromé na jednu nohu, s rukou za zády a se šedým zákalem. Nejlepší scéna je zde umístěna uprostřed (útěk z vězení) a místo, aby měl závěr nějakou náležitou gradaci, tak se stejně jen spíše plká a plká. Tohle měl být ten osudový souboj, na který jsme museli čekat 7 filmových hodin a 6 let? Brumbál je Gay? To jsem fakt věděl nemusel. 40% ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jelikož patřím do generace, která vyrůstala na sérii Harry Potter, tak jsem vždy natěšený na každý další návrat do světa čar a kouzel (nejen) v Bradavicích. Z Fantastických zvířat mám však i po třetím díle rozpačité pocity - na jednu stranu jsem rád, že se rozrůstá mytologie čarodějnického světa, na druhou stranu je však z této série cítit ždímání slavné značky za účelem výdělku. Brumbálova tajemství obsahují nejednu pozoruhodnou (a nostalgickou) scénu, zároveň jsem měl však pocit, že nejedna dobře načatá či nápaditá scéna se ztratila ve spleti rozpačitého scénáře. Linie s čchi-linem byla super, i když jsem si při každé zmínce o jeho nejryzejší čistotě nemohl nevzpomenout na chudáka jednorožce z Kamene mudrců. Zobrazení a dovysvětlení vztahu mezi Brumbálem a Grindelwaldem bylo místy možná až moc doslovné, nicméně jsem celkem uvítal obsazení Madse Mikkelsena (Depp je sice můj oblíbený herec, ale do FZ se prostě nehodil). U kouzelnických soubojů se mi zdálo, jako by se tvůrci nechali inspirovat MCU, zejména Dr. Strangem, a vlastně ani nevím, jestli je to dobře, nebo špatně. Postava Queenie byla pro mě konečně snesitelná, zatímco Credence mi tentokrát poprvé nesedl. Díky situování děje mj. i do Berlína se ve filmu mihlo hned několik německých herců, což jsem uvítal, a zejména bych vypíchnul Olivera Masucciho (známého ze série Dark). Jsem samozřejmě zvědavý na další (a snad už i závěrečné) pokračování a lhal bych, pokud bych řekl, že jsem si třetí FZ v kině neužil, přesto jsem jako divák měl v ústech jakousi pachuť z očividné dějové překombinovanosti a roztěkanosti. Lepší tři hvězdičky! ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Mám ten svět Harryho Pottera vpitej poměrně hluboko v krvi, takže je fakt těžký neužívat si prakticky jakýkoli návrat mezi čaroděje a čarodějky, zejména když je hrají takhle zajímaví herci (mimochodem Jessica Williams jako nová profesorka obrany proti černé magii je víc jak solidní náhrada za Zoe Kravitz). Stejně tak si od Fénixova řádu ujíždím na Yatesově vizuálním podání, a bránit ho před kritikou budu klidně i tady. Jenže k čemu to všechno je, když za hrdinu téhle série pořád máme toho nejzoufalejšího protagonistu široko daleko, děj tří filmů by se v klidu vešel do jednoho, a ty scénáře, co jim Rowlingová posílá, prostě postrádají napětí, gradaci i emoce, které z původní ságy udělaly takový hit v prvé řadě. Zbytečnost Ezry Millera jako postavy i jako člověka ve filmovém průmyslu je pak úplně separátní problém. Je to fakt zmar, protože v jádru by mohly Brumbálova tajemství být klidně nejlepším dílem série, místo toho tu ale sedím a říkám si, jak se mohla jedna z mých nejoblíbenějších sérii tak strašně zasekat, že jsem si k nejnovějšímu pokračování sednul doma nějaké tři měsíce po premiéře. Bída. 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

To som fakt jediný, kto tejto ságe fandí? Ale napriek tomu, že jej držím palce a že sa mi páči, akým nečakaným smerom sa vydala, určite nie som vyložene nadšený. I trojka má plno nie ani tak chýb, ako skôr divných strategicko-dramaturgických rozhodnutí. Z nich je zrejmé, že ak by tvorcovia chceli „len“ odrozprávať perfektný, silný príbeh, neboli by dané rozhodnutia prítomné a bolo by to tak (bez nich) lepšie. Lenže tvorcovia v prvom rade chceli vytvoriť mnohopočetnú sériu, ktorá zarobí stovky a stovky miliónov dolárov. Museli stoj čo stoj naťahovať čas, len aby im z toho vzniklo čo najviac filmov. Divák ale nie je sprostý. Divák toto spozná. A spravidla zareaguje jasne. A len málokedy pozitívne. Takže je to plné vedľajších, miestami vyložene zbytočných dejových odbočiek. Rovnako postáv, bez ktorých by sa to zaobišlo. Postáv, ktoré boli v jednotke dôležité, ale zjavne to nebolo dôkladne premyslené a tak v neskorších dieloch už nemajú čo ponúknuť a tak je ich priestor neprirodzene obmedzený na podozrivé minimum. Toto sa žiaľ týka i trojky. Čo sa mi na nej vyložene páčilo? Jude Law bol snáď ešte lepší, ako Michael Gambon. A to už je vážne čo povedať. Vlastne nebol lepší. Bol geniálny. Mads Mikkelsen je taký klasický madsmikkelsenovský. Už bol aj lepší. Jeho výkon je porovnateľný s tým, aký v danej úlohe ponúkli Johnny Depp a Colin Farrell. Akčné scény sú miestami priemerné, inokedy plné sviežich a krásnych nápadov. Žiaľ, na jednu perfektnú scénu (krabí tanec) pripadá päť pasáží, bez ktorých by som sa zaobišiel (ak ste si v jednotke a dvojke mysleli, že „Kredenc“ už nemôže byť menej zaujímavý, zjavne ste sa spolu so mnou mýlili). Veľmi sa mi páčil vzťah Mloka a Dumbledorea, vzťah Grindelwalda a Dumbledora a interakcia Jacoba s v podstate všetkými. Jessica Williams skvelá. Miestami to bolo lacné trikové predvádzanie, inokedy som mal slzy v očiach (v dobrom). Škoda, že sérii nebolo umožnené vznikať v inej atmosfére. Mohli to byť úplne iné filmy. Aj keď mne sa vlastne páči, ako z bezstarostnej detskej rozprávky urobili sivú nacistickú drámu. Ale chápem, že značnej časti populácie to nevyhovuje. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Finální scény se původně měly natáčet v Riu de Janeiru v Brazílii, ale to nakonec bylo změněno na Bhútán kvůli pandemii covid-19. V pozadí filmového Bhútánu je však stále vidět spíše Brazílie, než tibetské hory. (hansel97)
  • Ve scéně, kdy se Brumbál (Jude Law) potká poprvé s Credencem (Ezra Miller), si ve výloze můžeme všimnout modelu Titanicu. (KGBelik)
  • Prof. Minerva McGonagall (Fiona Glascott) v tomto filmu již vyučuje, i když se narodila až 8 let po událostech. Narodila se totiž v roce 1935 – jak je napsáno v knize „Harry Potter: Fénixův řád“, v Bradavicích začala pracovat v roce 1956 po dvou letech práce pro ministerstvo, kam nastoupila okamžitě po promocích 1954, a tak se jako studentka dostala poprvé do Bradavic v roce 1947. (Maulincio)

Související novinky

Oživí Hogwarts Legacy zájem o Harryho Pottera?

Oživí Hogwarts Legacy zájem o Harryho Pottera?

23.02.2023

Pakliže jste posledních pár týdnů netrávili na opuštěném ostrově, nejspíš jste slyšeli o nové videohře Hogwarts Legacy ze světa Harryho Pottera, odehrávající se v Bradavicích a na blízkých pozemcích… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Reklama

Reklama