Reklama

Reklama

13. komnata - Série 10 (2014) (série)


13. komnata Petra Jablonského (S10E19)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý bavič a imitátor od mládí bojuje s depresemi. Co mu pomáhá je překonat? 
Jsou komici, kteří nebývají ve svém osobním životě veselí, žoviální a zábavní, jak si mnozí myslí. Často se za jejich touhou bavit druhé skrývá potřeba vycházející z obrany proti jejich smutku a pocitu frustrace. A ve chvílích, kdy plní roli baviče, zapomínají na svá vlastní skutečná trápení. Petr Jablonský míval sklony k depresi už jako dítě, vše si ve své přecitlivělosti bral víc než ostatní. Jeho rodiče se brzy rozvedli, vychovávala ho matka a otčím, který ho podle Petrových slov „řezal jako žito". Rodiče mu říkávali: „Jsi k ničemu, ty tvoje blbiny tě neuživí, na co sáhneš, to zvoráš."
Petr si chtěl splnit tři sny: být hercem, dokázat všem své schopnosti a najít lásku. Ve škole strhával pozornost šaškováním, psal básničky, platonicky se zamilovával. Básničky mu máma roztrhala, holky se mu smály, ale odcházely s jinými kluky a na konzervatoř ho nevzali – skončil v obchodní škole a měl se stát prodavačem. V obchodní škole byl nešťastný, na praxi v prodejně s lustry cítil beznaděj z toho, že sem nepatří. Stále častěji se proto propadal do smutku a netušil, že šlo o začátek depresí. Jeho stav se rapidně zhoršil o Vánocích, když mu bylo šestnáct let. Nic mu tehdy nevycházelo, ztratil smysl života a rozhodl se spáchat sebevraždu. Svátky tehdy strávil s matkou a otčímem a na Silvestra jako vždy odešel k nové rodině svého otce. Koupil si alkohol na kuráž a byl připravený o půlnoci vyskočit z okna. Matka si však všimla, že s ním něco není v pořádku, a tak své obavy o Petrovo zdraví zavolala otci. Ten si s Petrem pohovořil a nabídl mu, aby bydlel u něj. Pro Petra to znamenalo osvobození. Navíc ho otec ani na chvíli nenechal samotného, čímž mu zřejmě zachránil život. Od té chvíle Petr pročítal inzeráty, divadla, kabarety, jen aby se přiblížil svému snu. V sedmnácti se dostal do Kabaretu Srdce a kámen, kde měli zájem o jeho napodobování hlasů. Tam ho objevila manažerka Halina a pomalu se mu začal alespoň zčásti naplňovat sen o tom, že něco dokáže. Depresí se sice nezbavil. Léky mu na delší dobu nepomohly, i když by odbornou pomoc v případě zhoršení depresí znovu vyhledal. Prozatím ho z trudných stavů vždy probere termín další práce a nabije ho obecenstvo. V současnosti mu dělá radost přítelkyně, role ve filmu i nabídka na spolupráci na týdeníku, dosáhl určitého uznání, vystupuje na jevišti. Věří, že se naučil se svou nemocí žít. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední dobou ty komnaty nestojí za nic. Hruškovský měl depky a zaháněl je jablonskovicí. Nebo to bylo naopak? Zkrátka, potřeboval mít svoje ambice posunuté jinam, než se počátečně vyvíjely. Prodavačem být nechtěl, bavičem a imitátorem ano. Skok z okna v důsledku chlastačky si nakonec rozmyslel. Zavřel okno, otevřel hlasivky a jal se imitovat, parodovat a mrdat. Mrdal tak dlouho, až s jeho hlasem otěhotněli Zeman, Klaus a spol. Všechny, které nedostal do "jináče", tak naprcá v příštím kvartále pohroužen do svých myšlenek řešíc dilema, jestli prcat Sámera Hnisu nebo Ewu Marnou. A to Jablonský zvládá mužské i ženské hlasy dokonale. Nicméně, výše jmenovaní umělci jsou pro něj výzvou, neboť Sámer je rád za každou pozornost, která je mu věnována a obdaruje kolegiálně svého imitátora balíčkem prášku, nikoliv však pracího ani do pečiva, a pak oba už z toho okna svorně skočí. Ewa pak z toho zděšení zazpívá "Měl´s mě vůbec rád, Hruškovský" a je to. Nemohl dál. Hlas Ewy se ani po velkém úsilí, a felaci jejího přítele kytaristy, nedal napodobit. To je nejhorší, co se může imitátorovi stát. 20% ()

Drslw 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nakašírované PR za peniaze ČT. Chorobná ctižiadostivosť - to áno, to mu uznám, ale do jej skutočného vypuknutia má ešte roky a roky. Ostatné sú kecy. Ale inak ho dosť rešpektujem... :) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama