Reklama

Reklama

Vlak do Dárdžilingu

(TV film)
  • Francie Le Train du Darjeeling (více)
Francie / Německo, 2006, 52 min

Obsahy(1)

Do himálajského království čaje se můžete dopravit různými způsoby. Ten nejzajímavější vám nabízí zdejší unikátní vysokohorská železnice s historickými parními lokomotivami.

Městečko Dárdžiling na severovýchodě Indie sice není nikterak velké, ale přesto ho zná velmi dobře celý svět. A mohou za to dvě místní „celebrity" – černý čaj a „dětský vláček". Čaj na místních čajových plantážích, podobných krásným zeleným zahradám, začali v 19. století pěstovat britští koloniální osadníci. Díky vysokohorskému klimatu a způsobu zpracování je považován za jeden z nejlepších a nejkvalitnějších černých čajů na světě. A často bývá označován za „šampaňské" mezi čaji, čemuž také odpovídá jeho cena na světových trzích. „Dětský vláček" je zase synonymem pro himálajskou vysokohorskou úzkokolejnou železnici, která zde byla uvedena do provozu v roce 1881. Její výstavba souvisela nejen s provozem čajových plantáží, ale měla i významnou rekreační funkci. Koloniální úředníci se mohli díky ní jezdit osvěžit z rozpálené, dusné Kalkaty do chladného podhůří Himálaje. Trať ve své době patřila k technickým zázrakům a pro své důmyslné konstrukční řešení byla považována za mistrovské dílo britských inženýrů. A k životu zdejších obyvatel i početných turistů neodmyslitelně patří dodnes. Čajové plantáže však připomínají malebné zahrady pouze z dálky, pro sběrače čajových pupenů představují hlavně každodenní těžkou práci. A ani kouzelný „dětský vláček" není bez problémů. Jeho provoz není dostatečně výnosný. Náročné klimatické podmínky mají na svědomí řadu sesuvů půdy, jejichž odstraňování provoz železnice dále prodražuje. A finanční prostředky na její obnovu nejsou k dispozici v dostatečné výši. Naštěstí však obyvatelé Dardžilingu věnují velké úsilí tomu, aby taková rarita, jako je jejich vysokohorská železnice, jen tak nezanikla. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

juta 

všechny recenze uživatele

Tento dokument není příliš promakaný. Záběry jsou místama dost chaotické a spíše ukazují dění kolem slavné železnice a parních vlaků. Krás okolí si člověk také moc neužije, spíš se zaměřuje na povídání o tom, jak se v této oblasti žije a pije se čaj. :-) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Prima dokument pro milovníky vláčků (těch opravdickcých) a čaje. Tou britskou úzkokolejkou bych se tedy také rád někdy projel a to až tam nahoru do kopců k plantážím nejlepšího čaje světa. Snad to ještě stihnu do doby než tam ty parní mašinky definitivně přestanou jezdit. Vláček je vláček, ale s dýzlovou mašinou to už není jasi ono... Velmi pěkný dojkument při němž dostanete chuť na šálek dobrého čaje! Ale nezapomeňte, správný Darjeeling je jen Darjeelingu stejně jako pravá Skotská je ze Skotska! 4 zvolna sušené lístečky čajovníku. * * * * ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Fajn dokument pro ty, kteří mají rádi vlaky (i když bych dost ocenil mnohem více informací o historii a technikálií taky mohlo bejt víc) a taky pro ty, co pro ně čaj znamená i něco jinýho, než pytlík s drcenym prachem v hrnečku s koťatama. Ovšem i tady bych se dokázal hádat, jelikož se tu mluví o fermentaci (a Darjeelingy se kurvafix nefermentujou, ale jenom oxidujou!) a taky tu kdosi tvrdí, že jsou dýdžeje nejlepší čaje na světě.. No, my, co pijem hlavně čínu víme svoje ((o=´ . Teď vážně, jde to jako celek příliš po povrchu. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama