Reklama

Reklama

Stíny v horách

(festivalový název)
  • Grónsko Qaqqat Alanngui

Obsahy(1)

Skupina grónských studentů jede oslavit maturitu do srubu v odlehlé grónské zátoce. Brzy zjistí, že tu nejsou sami a začíná nerovná bitva na život a na smrt s Qivittoqem, mýtickým duchem hor. (Severská filmová zima)

Recenze (4)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Jeden bodík dávam za peknú prírodu, druhý bodík za to, že horor z Grónska som ešte myslím nevidel, tak ich chcem aspoň trochu podporiť, a to aj napriek tomu, že niečo tak prijebané tu už pekne dlho nebolo. Mne sa tu nechce riešiť scenár, lebo to vôbec nemá zmysel, a čo sa týka hercov, ich dialógov, výkonov, hystérie a vlastne všetkého, čo počas tých dvoch hodín robili, tak takéto niečo sa naozaj často nevidí. Najhorší bol ten vlasatý lovec, ktorý mal zahrať prepnutého, chvíľami som mu to totiž aj uveril. Takže s tou paródiou súhlasím. Najväčší problém vidím ale v tom, že to celé nedáva absolútne žiaden zmysel. Režisér sa asi nevedel rozhodnúť, či má byť hlavným záporákom niekto smrteľný, alebo nejaká paranormálna bytosť, ktorá dokáže meniť podobu. Keby to naozaj uhral na toho ducha hôr, tak by som to ešte bral, ale on to zakončil takým debilným nezmyslom, že to vo mne muselo vyvolať záchvat smiechu. Ten mi však vyvolalo množstvo scén, pretože celé je to až detinsky naivné. Kameramana vybrali síce dobrého, ináč je inteligencia celého filmu pod bodom mrazu. Ale veď je to Grónsko, tak tam musí byť chladno. Ale som rád, že som to videl, pretože vidieť prístup úplne inej, novej nátury, nie je častým javom, aj keď nie vždy to prinesie očakávaný efekt. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Grónsky survival slasher s pohodovým spracovaním a nepohodovou, neopodstatnene dlhou stopážou. Dúfam, že nabudúce sa tvorcovia budú trochu kontrolovať, pretože zlé to naozaj nebolo, no rozťahať to ako dedove galoty, keď film kľudne mohol mať 1h 20min., tak to je „umenie“. Keď si teda odmyslím tú zbytočnú vatu, tak v jadre ide o bežný slasher; partia mladých v odľahlej prdeli, stará legenda a tajomný killer. Vraždy sú občas trochu úsmevné, postavy o ničom, ale na KILL stačia, audio-vizuál je na úrovni, prostredie kvalitné, avšak nie celkom využité, pretože tá survival stránka sa tam priam predierala (a oni namiesto toho plnia stopáž kecaním a postávaním, že?!) a celkovo je to proste dosť rozporuplné. S prelepením oka a prianím „good luck“ do budúcna tam ale tie 3* hodím, veď mi nikde neubudnú :) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, když to srovnám s islandským pokusem o slasher, tohle je lepší. Postavy tu nejsou kandidáty na idioty roku a nakonec, by bylo i komu fandit. Problém je ale jinde. Dvě hodiny jsou prostě hodně moc. Navíc, úvod tu tvá zhruba 45 minut, což je snad nejvíc, co jsem kdy v hororu viděl. Ten úvod je naštěstí udělán tak, že se u toho člověk naštěstí nenudí. Pak občas přiběhne duch, někoho zabije, zase zmizí a pak se zase vrátí. Byl bych radši, kdyby to tak zůstalo, protože grónská kinematografie nemá na ultra akční části. No, nakonec fakt přišla, naštěstí tak směšně nepůsobila. Nejvíc to ale zabíjí konec. Já bych ho tu hrozně rád vypsal, ale já moc nechci, jelikož bych tu možným budoucím zájemcům mohl vyzradit to jediné, co se nedá předem odhadnout. Ale upřímně, takhle zmršit konec, to se jen tak nevidí. Grónská odpověď na slashery neztrácí v tom, že by to byla spíš komedie, ale že je prostě moc dlouhá a někdy i prostě špatná. Jo, taky oceňuji odvahu natočit celý film ve dne, ale když na to prostě režisér nemá, tak na to nemá... 2* ()

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavej film, přestože mám problém ho hodnotit nějak extra vysoko. Grónská odpověď na slashery má royhodně několik zajímavých prvků, na druhou stranu až moc často působí jako neúmyslná parodie. Ono natočit horo v prostředí, kde není ani minuta tmy, je docela velká výzva. A je fakt, že pro nás to může působit trochu tísnivě. Je ale potom trochu problém, kam má záporák po činu zmizet... No, posouzení na vyřešení problému nechám na každým jednotlivci a nebudu spoilerovat. Za vidění to myslím stojí, minimálně člověk může posoudit jiný provedení téhož řemesla. To hodnocení prostě neberte úplně vážně, minimálně je to zajímavý. ()

Reklama

Reklama