Reklama

Reklama

V roce 1978 vtrhnou do hornického městečka ozbrojenci a zajmou 3 000 civilistů. Francouzský důstojník, který se právě chystal odjet, musí změnit plány. (Netflix)

Recenze (10)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Raoul Coutard ako reziser mi toho vela nehovori, napokon nie som vystudovany filmobvy teoretik -elitar, filmovu teoriu som nikdy nestudoval, nejsem absolvent FFUK ani FAMU. Troch ale film zasadim do vseobecno geograficko -historickeho kontextu. Provincia Katanga sa nachadza v dnesnej DRC /Democratic Republic of Congo/, byvaly Zair. Pricom katanga tam nie je najbohatsia provincia, tou bola od 40/50. rokov Shaba provincia. Chvilu v polke 50. rokov to bola pomaly az vykladna skrina Afriky. Horsie ale, ze v novembri 1965 v byvalom Belgickom Kongu prevzal moc Mobutu Sese Seko, africky diktator. Tuneloval statne spolocnosti, ludia zili v absolutnej chudobe, zatial co Sese Seko sa topil v bohatstve a luxuse. Raz dokonca vyhlasil, ze on  nevidi rozdiel medzi statnym rozpoctom a jeho sukromnou penazenkou. Film samozrejme na urovni, rezia zrucna, dialogy su vyborne .. trochu zamrzi absencia hereckych vykonov, ja som ale tolerantny   : 77 % ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film působí realistickým přístupem hodně sugestivně a svým zpracováním zaručuje velké drama. Podkladem toho všeho byla skutečná událost, kdy povstalci z provincie Katangaza obsadili město Kolwezi na jihu Konga, dříve Zairu, a brutálním způsobem zaútočili na všechny civilisty zejména cizince včetně jejich rodin, kteří pracovali pro místní těžební společnost a následně jsou vystaveni nepředstavitelně tvrdé krutosti. Famózně ztvárněný výsadek a válečné tažení cizinecké legie a jejich bojové kvality v tomto případě jsou v lepším slova smyslu, chcete-li, opravdu úctyhodným zážitkem. Jen bych řekl, jakkoliv i zde jistě najdeme pár hnusných věcí, klady tohoto filmu každopádně vidím především v jeho věrohodnosti. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Velmi lidské válečné drama o záchraně evropských těžařů v africkém městě Kolwezi. K realistickému pojetí přispívají uvěřitelné výkony Bruna Cremera jako těžaře a Giuliana Gemmy jako sympatického francouzského legionáře. Film bych pouštěl zastáncům multikulturismu, aby nasáli tu atmosféru strachu z negrů s mačetami, kteří jsou do Evropy díky těmto blbům pouštěni po desetitisících a zanedlouho Evropu podobným způsobem začnou plenit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Legie na Kolwezi je dvacátým filmem s Bruno Cremerem, který jsem viděl; letos díky Herecké odyseji již pátý. Zatímco v mladším věku Cremer často hrával různé muže v akci, dobrodruhy, kriminálníky či zabijáky, od konce 70. let (zejména poté, co ho Claude Sautet obsadil do role nezvykle něžného muže po boku Romy Schneiderové v Docela obyčejném příběhu) se Cremer postupně stále více přehrává do civilních rolí mužů, kteří prožívají svá malá velká komorní dramata. To platí i o tomto válečném snímku, který zdaleka není příliš dobrodružný, jak se na první pohled v zdejší profilu filmu tváří. Jde o válečný film, který mapuje operaci ve francouzské provincii Katanga v Africe r. 1978 a prolíná jí s drobně načrtlými, poněkud roztříštěnými příběhy několika postav na pozadí drsných událostí. Nejvýraznější zůstává bývalý poddůstojník právě v zdařilém Cremerově podání, chystajíc se na cestu s africkou manželkou zpátky do Francie. Poměrně nízký rozpočet nedal příliš možností vzniknout výraznějšímu válečnému snímku, poměrně roztříštěné vedlejší dějové linky mi vcelku nedokázaly přinést výjimečný zážitek. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který není příliš vhodný pro slabší a citlivé povahy. Snímku vůbec neublížila absence hlavní postavy, je založen na realistickém zpracování strachu civilistů a odhodlání vojáků je zachránit. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Když je Pierre Delbart (Bruno Cremer) předveden před popravčí četu a vojáci vystřelí nad jeho hlavu, tak lze vidět, jak se mrtvé tělo pod ním v jednom momentu pohne. (Jimmy15)

Reklama

Reklama