Reklama

Reklama

45 let

  • Velká Británie 45 Years (více)
Trailer

Kate plánuje oslavu pětačtyřicátého výročí svatby. Týden před ní ale dostane její manžel Geoff dopis, který obsahuje zdrcující zprávu, jež vynese na povrch pohřbené pocity a odkryje pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Dlouholetí manželé Geoff (Tom Courtenay) a Kate (Charlotte Ramplingová) Mercerovi si užívají poklidného důchodu na svém venkovském sídle nedaleko norfolkské vesničky. Jednoho dne Geoff dostane dopis s oznámením, že se ve Švýcarských Alpách našlo dokonale zachované tělo jeho dávné lásky Katiy, která se tam téměř před padesáti lety zřítila během jejich společného výšlapu. Tato zpráva dá do pohybu emoční domino i pohřbené pocity a vynese na povrch pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Přestože Geoff není vůči pocitům své ženy netečný, nemůže si pomoci a pohrouží se do minulosti, zatímco Kate sžírá žárlivost a nejistota. Při plánování oslavy jejich nadcházejícího pětačtyřicátého výročí svatby se sice Kate snaží působit klidným a vyrovnaným dojmem, uvnitř však začne přemítat o všemožných scénářích svého dosavadního života. Díky těmto myšlenkám si záhy uvědomí, že je to možná ona, kdo před všemi těmi lety udělal osudovou chybu. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (59)

Anderton 

všechny recenze uživatele

45 rokov je ten typ festivalového art filmu, kde sa dlho veľavravne niekde prázdne pozerá, nič sa dokopy nedeje a my sa snažíme preniknúť do vnútra hlavnej postavy a pochopiť jej pocity. Ak takýto film vyjde, je to super, ak nie, je to nuda. 45 rokov trpí tým, že nie každý sa do postavy Kate vžiť dokáže. O to je to ťažšie, keď to nedokáže ani jej manžel. Podľa mňa zbytočne vyšiluje, ale človek necíti to, čo mu velí rozum, ale jednoducho niečo ťažko nedefinovateľné ako inštinkt a permanentná vnútorná neistota. Ja by som do filmu pridal jednu podzápletku, ktorá by tej hlavnej mohla pomôcť viac vyniknúť. Manželský pár mi bol neviem prečo nesympatický. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Výborné manželské drama. Podle anotace jsem to čekal vyhrocenější a expresivnější, ono se přitom všechno to drama odehrává především uvnitř postavy Charlotte Ramplingové, která jej divákovi předává především prostřednictvím svého výrazu. Od člověka to vyžaduje poměrně dost pozornosti a schopnost empatie. Na rozdíl od těchto festivalových Rumunů je naštěstí ve 45 Years reálná možnost se něčeho chytit, vcítit se do hlavní hrdinky a prožít její trápení s ní. Já ji zcela chápal. 80 % ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak já nějak nevím, Charlotte Ramplingová je jistě báječná herečka, o tom není pochyb, přesto mě tento příběh o dlouholetém manželství nepřesvědčil.. Ano, hlavní postava trpí a přenáší to na diváka, ovšem to je díky hereckému umu hlavní postavy Kate.. Jakmile se však pozastavím nad tím, proč se cítí tak drtivě zničená, když ji její manžel neopustil, nezradil, nepodváděl, měl ji upřímně rád a chtěl s ní strávit zbytek života, to je opravdu tak málo? Nemůže být druhá životní láska stejně krásná a hluboká jako ta první? Pokud bych si měla vybrat, jestli být první láskou a mrtvá nebo druhou ženou a celoživotní, zvolila bych variantu B... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Charlotte Rampling a Tom Courtenay jsou snad jediným párem důvodů, proč se na 45 let (místy mi to tak opravdu připadalo) dívat. Film je snad natočen podle artové šablony, kterak zaujmout akademiky a nejrůznější ceny rozdávající organizace. Zápletka je vyumělkovaná a u většiny zdejších filmových políček prostě nedostačující. Pokud by problém, na který dvojice narazí, byl spíše zmaterializován nežli jen vkládán do diváckých fantazií, šlo by možná o stravitelnější dílo. V divadle by to možná fungovalo, jako celovečerní film však ne. Nakonec snižuji ještě o hvězdičku. Jedna za každého hlavního představitele. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Film 45 Years mě velmi zajímal už od chvíle, kdy jsem o něm věděl z MFF a musím říct, že jsem zklamaný. S popisu jsem věděl, že to nebude nějaký obrovský složitý příběh, spíš něco jednoduchého komorního. A to to bylo, ale hodina a půl prakticky bez děje, mě tu nutí jít na tři hvězdičky, protože pak už se kromě notné dávky sentimentu dá opěvovat maximálně výkon Charlotte a Toma. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Představitel Geoffa, Tom Courtenay, pije v mnoha scénách čaj z hrnečku s logem fotbalového týmu Hull City A.F.C, herec je prezidentem fanklubu tohoto týmu. (hansel97)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama