Reklama

Reklama

Ixcanul

  • Guatemala Ixcanul (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá María je prostá indiánská dívka žijící s rodiči na úpatí sopečného vulkánu. Když se poprvé zamiluje, její život nečekaně nabere zcela jiný směr. Koloběh přírody a koloběh života vměstnal debutující talent Jayro Bustamante do minimalistického jazyka dlouhých záběrů a rurální symboliky. V příběhu situovaném do drsného a přírodní mystikou prostoupeného prostředí nechybí společenská kritika současné Guatemaly, která dokazuje, že Jayro Bustamante byl už ve své prvotině schopný suverénně spojit psychologická a sociální témata. Film v roce 2015 ohromil Berlinale a získal prestižní cenu Alfreda Bauera. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (17)

silentname 

všechny recenze uživatele

Film z Guatemaly som ešte nevidel. To je vcelku originálne. A preto z filmu dostaneme aj veľkú dávku kultúry, ktorá skutočne je zaujímavým elementom. Rovnako musím povedať, že postavy tohto filmu sú vynikajúce. Vedia film správne viesť, sú zaujímavé a nepôsobia čiernobielo. Každopádne je scenár miestami trošku priehľadný a vieme odhadnúť, čo sa bude diať neskôr. Film pôsobí aj trošku artovo a miestami jeho tempo je dosť pomalé, ale na druhú stranu v druhej polke filmu začnú byť všetky jednotlivé elementy veľmi zaujímavé a skutočne človeka držia. Napriek tej jemnej priehľadnosti. Osobne si trošku ale myslím, že posledná polhodinka filmu je asi jeho vrchol. Dokonca si myslím, že to mohla byť jeho ústredná myšlienka, ktorú sme mali sledovať celý čas, ale tak, čo človek spraví. Nemôžem hodnotiť film podľa toho, čím by som chcel, aby bol, ale podľa toho čím film je. A rozhodne to čo tu máme je veľmi dobré. Nemyslím si, že by som si film pozrel znovu, no to jedno pozretie neľutujem. Ak máte radi trošku originálne témy a kultúru, tak si to čeknite. Myslím si, že budete spokojní. Hodnotenie: B+ ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že úvahy a plány indiánských holek se příliš neliší od "těch" našich. Někdy i jim se to občas zvrtne a nevyvede. To ovšem není jádrem tohoto filmu, které by bylo třeba vylousknout. Tím jsou rodinné vztahy: Maríe a matky, ale především Maríe a matky s otcem, které mě zde především zaujaly. Ale nejen to; mentalitu milence i nápadníka, je třeba rovněž docenit. Ceý svět pod sopkou se jeví hodně, když ne barevný, tedy tónovaný, alespoň na pozadí černobílých vztahů naší cilivizace (buď láska nebo nenávist). A také "hadí mystika" je něo, co známe jen ve velmi zředěné formě, tady není had ďáblem nabízejícím rajské ovoce... ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda mezi indoše v guatemalském prdelákově. Žijou v chýši, pěstujou kakao, chlastaj v nejbližší "hospůdce" a mladí chtějí šukat. Bohužel výběr není veliký, tak se hlavní hrdinka spustí s nejbližším, poblitým debilem. No udělá se do ní no. Takže problém, protože amant, kterému je ofiko zaslíbená, místní předák plantáže, nebude chtít vychovávat cizího haranta a tak může celu famílii s klidem vyhostit. Na následujících událostech se tvůrcům daří zobrazit, jak jsou indiáni v Guatemale podřadní. Stále jsou velice pověrčiví, z čehož proudí problémy a když už by chtěli využít výdobytků civilizace, tak je zradí jazyková bariéra. Neumí španělsky a "normální" obyvatelstvo zase indiánsky. Líbilo se mi, že rejža občas přeskočil vyhrocené scény. Jsou tam přece jenom většinou neherci, kteří svoje party zvládají, ale lepší se nepouštět do ňákých větších akcí. Přišlo mi to vlastně jako hranej dokument a to myslím v nejlepším smyslu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Ixcanul" má celkem obyčejnou zápletku. Holka se vyspí s někým, s kým by se podle jejích rodičů vyspat neměla, protože ti ji našli manžela jinde. Výsledkem nechráněného sexu je těhotenství. To, co dělá snímek zajímavý, je skutečnost, že se děj odehrává v Guatemale a my sledujeme cizí kultury, jež nám může připadat podivná. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý především z etnografického hlediska. Nahlédnete do života současných mayských potomků, uvidíte něco málo jejich zvyků a poslechnete si moderní mayský dialekt. Banální příběh o svedení hloupé panny, jehož různé varianty jsou staré jako samo lidstvo, je pak vcelku podružný. Ale bohužel režie se právě na onen příběh až příliš soustředí. Já osobně bych uvítal víc reálií ze života guatemalských Indiánů, příběh mnohem víc vrstevnatější, košatější a jeho zpracování výpravnější. Tohle je zkrátka typický model sociálně-kritického nízkorozpočťáku pro nekomerční festivaly, který mají tolik v oblibě levicoví městští intelektuálové a salónní humanisti. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama