Reklama

Reklama

Koloběh života: Ovocný sad

(TV film)
  • Německo Karussell des Lebens – Die Streuobstwiese (více)
Německo, 2014, 52 min

Obsahy(1)

Vydáme se na cestu do smíšených sadů na jihu Německa. Člověk tu ve spojení s přírodou vytvořil útočiště pro mnoho druhů zvířat. Projdeme celým koloběhem života od jara do zimy... Kvetoucí ovocné stromy, pestrobarevné louky, bzukot včel a ovoce zralé k nakousnutí – tradiční ovocné sady jsou v našem věčně uspěchaném světě vítanými oázami klidu. Jako živý památník naší dlouholeté pěstitelské kultury jsou pro matku přírodu zároveň velmi cenným přínosem. Ovocné sady vytvářejí přirozené prostředí pro růst vzácných bylinek a trav, takže lákají k návštěvě také různorodé druhy zvířat a hmyzu. Ať už jde o lišky, motýly, nebo vcelku běžné rehky zahradní, ovocné oázy hýří životem. Vysoké koruny stromů navíc představují skvělé místo pro všemožná hnízda, takže jablka, hrušky, třešně nebo ořechy nakonec nejsou lahůdkami určenými výhradně pro mlsné lidské jazýčky. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Půvabný dokument se standardně výbornou kamerou, která zabírá všechno to pinožení z rozličných míst a úhlů. Tak například sledujete z nitra myší díry kosení louky, nebo kličkujete nad stromy jako lovící poštolka, káně či luňák. Veverka ví, jak si správně uskladnit vlašské ořechy, chrousti předvádějí švédskou trojku, srna ochutná krutosti života a brhlík si chytře upraví letový otvor do hnízda po strakapoudovi. Komentář je možná až příliš doslovný, ale kdo se neorientuje, jistě ho přivítá. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Dokument z našich zeměpisných šířek, takže většinu (či snad úplně všechny) zde popisované druhy rostlin a zvířat můžeme spatřit i u nás. Krásné záběry ale trochu ruší komentář, který je jak ze slohové práce vzorné žákyně deváté třídy - prostě Němci.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Promítáné dnes na televizi Prima Zoom. Kulturní nezemědělská krajina, sad kde se daří hmyzu a tím pádem ptactvu. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Ten doprovodný komentář byl tak trochu jako z večerníčku, jinak ale poutavé zachycení života na loukách v celoročním cyklu. A jestli tam ta srnka běhá do dneška, tak respekt jí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama