Reklama

Reklama

VOD (1)

Recenze (4)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu - vzpomínky titulní postavy - působí tak trochu jako Němcové "Babička", odehrávající se v lovištích Šajenů a Vran. Rozcitlivělost vyprávění je přibrzďována realismem detailů každodenního života (mimo jiné se v celém snímku mluví výhradně domorodými nářečími) a nadprůměrně odvedených akčních scén. Pak ale tvůrci opustí svět v starcově hlavě a realismu (včetně humoru) přibude - třebaže zpod povrchu dál prosvítají ozvěny lidových zkazek. Mimořádnost této indiánky pro celou rodinu spočívá nejen v důsledně humanistickém ladění a prostotě (čili hodnotách, na něž prý režisér, někdejší mormonský misionář, klade důraz), nýbrž i ve vysoké výtvarné úrovni a v tom, že se divákovi nepodbízí protiklad ušlechtilého divocha a zkažené, rozpínavé bledé tváře - ta a s ní společenská kritika mají vstup do příběhu zakázán. (V hlavní roli ovšem již nemocného Náčelníka Dana George zastoupil čistokrevný Angličan Trevor Howard.) Podobně mohlo dopadnout třeba i "Apocalypto", kdyby ho nenapsal a nerežíroval hlupák. K nominaci Merrillova snímku na oskárka nedošlo údajně jen proto, že vzhledem k nutnosti podtitulků by musel být zařazen do kategorie filmů zahraničních, kam svá díla může nominovat jen cizina. Dodatek 2022: Propánakrále, kam jsem to dal oči, když jsem sem před sedmi lety sázel čtyři hvězdičky? Tři jsou ažaž. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Krásny a trochu komornejšie ladený indiánsky príbeh so silným dobrodružným, ale aj akčným prvkom. Beloch Howard v netypickej roli indiánskeho deda, ktorého nezastaví ani smrť, ale zato dosť presvedčivý. Možno trochu priveľa flashbackov na môj vkus. Film však môže vsádzať na kvalitné spracovanie či atraktívne lesné zasadenie. ()

Reklama

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o životě a smrti jednoho velkého čejenského bojovníka, který sledujeme na pozadí příběhu o napadení rodiny jeho syna skupinou vraních válečníků. Lze jen litovat, že u nás tento film nebyl ke shlédnutí. ()

Zajímavosti (1)

  • Windwalker je první celovečerní film namluvený v jazyce amerických domorodých Indiánů. Film je celý natočený v nářečích Čejenů a Crovů. (Novalinda)

Reklama

Reklama