Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (419)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves…“ Vyjma klasického motivu pomsty jsou westernové standardy zadupány do země, dívky z nevěstince krutě zkouší osud a nejpříhodnější čas k ataku nastává, když kovboj na latríně vytlačuje fazole z předchozího dne. Když pomineme religiózní rovinu a odvahu neodvrátit zrak před utrpením, srovnání s Unforgiven je asi na místě. Stejně jako poznámka, že blábolení o díle na feministickou objednávku zavání zabedněností. Dutch western Brimstone sebou navíc nese koncentrovanou sílu, která je umocněna chytře rozsypanou linearitou vyprávění a taky možným nadpřirozeným výkladem. Nelze opomenout, že Guy Pearce se zhostil role láskyplného reverenda takovým způsobem, že na něj budou lidé na ulici nějaký čas namísto žádosti o selfie plivat.. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Parádní mysteriózní úvod, kdy si marně lámete hlavu, jak to naše hrdinka Liz má s tajemným, děsivým reverendem. Nelineární vyprávění, které vás drží v napětí (doporučuju jít do tohohle filmu s čistou hlavou a nedívat se ani na trailery). Drsný obraz divokého západu, který je zbaven jakékoli romantické iluze, kterou mu rády přisuzují americké filmy - Brimstone nabízí hodně špinavý, brutální svět, kde jsou pistolníci jednodušší a špinaví, nevinnost dlouho nepřežije a ženy to mají extra těžké (neříkám, že muži neměli, ale právě na ženy se ve westernech často zapomíná a jsou zobrazené jako věrné manželky, mladé dcery nebo prostitutky). Dakota Fanning nám sakra vyrostla z roztomilé blonďaté herečky (ona i Emilia Jones, která hraje její mladší verz,i jsou pravým srdcem filmu). Ale nejvíc tu září Guy Pearce, který krásně úchylačí s tmavými kontaktními čočkami, efektními jizvami a divným (aka holandským) přízvukem. Tahle řecká tragédie ve westernových kulisách mě mile překvapila nekompromisností a chytře vystavěným příběhem. Film ovšem na konci ztrácí na síle - padouch je až moc silný a působí to, jako kdyby snad měl až nadpřirozené schopnosti - což víme, že nemá. Je to zkrátka už moc přepálené - to tajemno, které reverenda obklopovalo na začátku, mělo mnohem větší sílu. 80 % PS: Jestli se těšíte na Kita Harringtona, zklamu vás. Má vlastně jen trochu rozšířené cameo. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film s obrovským potenciálem na něco neobvyklého a úžasného. Prvotní atmosféra famózní a styl vyprávění, kdy se postupně odkrývají karty mi také sedl, ale bohužel přílišná délka tomuto filmu škodí. Film je rozdělen na 4 kapitoly s tím, že je jejich kvalita sestupující a hlavně postava Guye Pearce se stává čím dál větší karikaturou a děs, který původně vyvolává, postupně mizí a stává se až směšným. Každopádně film stojí za vidění už jen kvůli tomu, že nic podobného nenajdete a je zde řada scén, které se v divákovi nepěkně usídlí. Herecky také bezchybné a i ten Guy si zde střihl dalšího z výstavních slizounů. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Drsňácký a krvavý surreal western, kde hlavně ženské plémě je bito. Nemyslím že by na základě dojmů z projekce náboženství mělo být přehnaně pranýřováno, v tomhle filmu je spíš zástěrkou pro rejdy zla ztělesněného magorem a úchylákem. Časová osa je náročná, ale dává krásný kruh a umožnila tvůrcům hezky si pohrát se scénářem. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem z výsledné podoby snímku lehce rozmrzelý, jelikož působivý mysteriozní prolog ve mne vzbudil obrovská očekávání a dokonce i lehce asocioval Eggersovu jedinečnou Witch. Už jsem si připravoval pět hvězd, jenže jakmile jsou události z úvodu snímku zasazeny do souvislostí, tak se přítomný opar nadpřirozena velmi rychle rozplyne a Brimstone přesedlá na drsné westernové drama s příchutí dystopického kalvinismu. 145 minut sice uběhne jako voda, ale postrádám zde výraznější přidanou hodnotu. Proč režisér například neobohatil příběh o tematiku čarodějnictví, která se zde po úvodní kapitole vysloveně nabízela? Brimstone bohužel nedokázal plně využít svého potenciálu a za to ode mě obdrží pouze silnější tři hvězdy. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Martin Koolhoven opísal Brimstone projekt ako holandský western. Inšpiráciou mu boli jeho obľúbené talianske spaghetti westerny. (beso74)
  • The Guardian o tomto snímku napsal: „Tento epicky dlouhý, děsivý a násilný western od holandského filmaře Martina Koolhovena má jakousi Tarantinovu prolixitu a vypravěčskou vynalézavost. Navzdory delší stopáži ani na chvíli nenudí.“ (Emo-haunter)
  • Natáčelo se v Maďarsku, Španělsku, Rakousku a Německu. (Kama12)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama