Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (419)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Film, který by se za správný propagace mohl stát novodobou klasikou, stejně jako kdysi třeba Unforgiven. Bohužel, dřív než se stihl prodrat do světa, ho strhali kritici. K Brimstone se tak u nás dostávají pouze největší filmoví fandové. Filmu by sice víc slušelo lineární vyprávění namísto jednotlivých – časově rozházených – kapitol, díky čemuž by nabyl mnohem větší epičnosti a osudovosti, i tak je ale příběh naprosto strhující a nekompromisní. Rozdělení na kapitoly jde ale ku prospěchu tempa, takže film rychle uteče a nezačne nikdy nudit (svojí délce navzdory). K příběhu připočtěte skvělou kameru, herecký výkony, slušnej soundtrack a máte překvapení roku! V rámci žánru se dneska moc podobných filmů netočí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves…“ Vyjma klasického motivu pomsty jsou westernové standardy zadupány do země, dívky z nevěstince krutě zkouší osud a nejpříhodnější čas k ataku nastává, když kovboj na latríně vytlačuje fazole z předchozího dne. Když pomineme religiózní rovinu a odvahu neodvrátit zrak před utrpením, srovnání s Unforgiven je asi na místě. Stejně jako poznámka, že blábolení o díle na feministickou objednávku zavání zabedněností. Dutch western Brimstone sebou navíc nese koncentrovanou sílu, která je umocněna chytře rozsypanou linearitou vyprávění a taky možným nadpřirozeným výkladem. Nelze opomenout, že Guy Pearce se zhostil role láskyplného reverenda takovým způsobem, že na něj budou lidé na ulici nějaký čas namísto žádosti o selfie plivat.. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ufff. Na mě to bylo moc drsný. Utrpení, kterým si hlavní hrdinka prošla, bylo nereálné a mít takovejhle život, tak by nemohla bejt duševně v pořádku. Přitom se mi líbil způsob jakým je vystavěn děj a i to rozdělení na kapitoly není rušivé a dává smysl. Na co nikdy nezapomenu je neuvěřitelně zlý záporák. Megaperverzní reverend, kterej ženy jakýhokoliv věku bičuje, znásilňuje a s oblibou jim dává železné náhubky. Mezi jeho koníčky také patří incest, určitě je velice dobrý stopař / detektiv a s velkou pravděpodobností je i nesmrtelnej. Mno, Guy Pearce si roli užívá a mě se líbilo, že gradovala i jeho zrůdnost. Na konci to i říká, že spasení už nikdy nedojde, a tak si může dělat co chce. Více se mi líbily pasáže s mladší Joannou, jelikož Emilia Jones hrála výrazně lépe, než Dakota Fanning. Takže určitě dobrý film. Možná jsem jen neměl náladu, ale všudypřítomná krutost a utrpení mi zážitek kazily. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem z výsledné podoby snímku lehce rozmrzelý, jelikož působivý mysteriozní prolog ve mne vzbudil obrovská očekávání a dokonce i lehce asocioval Eggersovu jedinečnou Witch. Už jsem si připravoval pět hvězd, jenže jakmile jsou události z úvodu snímku zasazeny do souvislostí, tak se přítomný opar nadpřirozena velmi rychle rozplyne a Brimstone přesedlá na drsné westernové drama s příchutí dystopického kalvinismu. 145 minut sice uběhne jako voda, ale postrádám zde výraznější přidanou hodnotu. Proč režisér například neobohatil příběh o tematiku čarodějnictví, která se zde po úvodní kapitole vysloveně nabízela? Brimstone bohužel nedokázal plně využít svého potenciálu a za to ode mě obdrží pouze silnější tři hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, jehož syrovost se line v každém jeho obrazu. A ani s hrůznou stopáží 148 minut neztrácí dech. Je to zásluhou velmi netradičně posazené režie, která nedá padnout hercům i v těch nejzazších rolích, exteriérům, jejichž odevzdaná chladnost nedovolí divákovi být zde rád a kameře, zvuku a střihu, které tento "holandský western" činí podmanivým a poctivým filmem, v němž si konečně odpočineme od CGI efektů. Je to příběh mladé těžce zkoušené ženy, která se chtěla vymanit z područí svého zvrhlého taťuldy, reverenda, který fanaticky káže o Bohu a křesťanství, a přitom je to takový nechutný perverzák, že mu není rovno. A neváhala přitom pracovat v nevěstinci, zabíjet, vyříznout si jazyk a změnit si identitu. Z Joanny na Liz. A když už se zdálo, že má od fotříka pokoj, dostihla ji její vlastní minulost. Roli Joanny/Liz ztvárnily dvě různé herečky. V pubertě to byla Emilia Jones, v dospělosti mnohem hvězdnější Dakota Fanning. Sekvence s ní mě přece jen bavily o něco víc. A pak je zde přímo ďábelsky vyobrazený reverend, jehož bestiálnost mu propůjčil Guy Pearce. A co všechno ve filmu ženám provádí, raději nebudu ani uvádět, citlivější povahy ho budou celý film nenávidět. Pearce se toho nebál, mohl jsi tím poškodit herecký kredit, vždyť v podstatě hrál pedofila, kterého vzrušují třináctky a incest. No, já vás varuji, že tenhle "western" se bude vymykat všemu, co jste v tomto žánru viděli. Holandský režisér Martin Koolhoven je pro českého diváka velkou neznámou. A přitom je to muž na svém místě. Pro příběh zvolil nechronologický styl vyprávění, které rozdělil do čtyř kapitol, které i jednotlivě pojmenoval. Každá kapitola je něčím specifická, jednou je to tíživá atmosféra, následně osudovost, nechybí i odlehčenější tón v nevěstinci. Vše je vesměs prosycené surovou brutalitou, ochránci zvířat se budou hroutit, ženy film nevydrží. Je jen škoda, že režisérovi se nepodařilo svléknout Dakotu, která zvesela šuká oblečená v dobových šatech. Samozřejmě, že tempo filmu není překotné, mně přišlo, že bylo nastaveno tak akorát. I tak film přece jen místy nevydržel s tempem, i když těch výpadků z rytmu nebylo moc. Ovšem stopáž filmu, která odrazuje nejvíc, je naplněna až po okraj pozoruhodným obsahem, který je natočen duchaplně, s nebývalou péčí a evropskou kvalitou. 10/10 ()

Galerie (98)

Zajímavosti (16)

  • Těsně před natáčením z projektu kvůli vyčerpání odstoupila Mia Wasikowska. Následně vycouval i jeden z producentů, takže aniž by byl natočen jediný záběr, projekt téměř zkrachoval, neboť vše bylo pro natáčení připraveno, včetně zbudování kulis a najmutí členů štábu. Když Guy Pearce tedy nasedal do letadla směr Evropa, podstupoval poměrně velké riziko, jestliže film nebyl zcela zafinancovaný. Byl ale natolik nadšený z postavy reverenda, kterou mu režisér Martin Koolhoven nabídl, že toho nedbal a přiletěl. Jeho zaangažování v projektu nakonec přineslo filmu zbytek nutných financí a mohlo se začít natáčet. Během několika dní byla M. Wasikowska nahrazena Dakotou Fanning, o které se uvažovalo jako o vůbec první volbě pro roli Joanny, ale z důvodu jiných filmování musela předtím odříct. Jenže pak se z natáčení musel omluvit Robert Pattinson, kterému do toho vstoupilo jiná práce (poslal zprávu Guy Pearcovi, který tu špatnou novinu musel předat režisérovi...). Naštěstí herec Kit Harington byl ochoten ukrojit si z dovolené a během pár dní se dopravit na plac a připravit se na roli. (Nine)
  • Natáčelo se v Maďarsku, Španělsku, Rakousku a Německu. (Kama12)
  • Režisér Martin Koolhoven opísal Brimstone projekt ako holandský western. Inšpiráciou mu boli jeho obľúbené talianske spaghetti westerny. (beso74)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama