Reklama

Reklama

Americké dějiny

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

New York City je každý den a noc jevištěm pro tisíce příběhů zamilování, rozchodů a znovunalezení ztracených lásek. Francouz Vincent se tam vydá s nadějí, že se mu povede získat zpět svou bývalou přítelkyni Barbaru. Ta má však nového milence a na rozdíl od ztracence Vincenta je ve svém novém životě za oceánem spokojeně usazená. Vincentovo přesvědčení, že ji grandiózním romantickým gestem získá zpět, naráží na Barbařinu touhu Vincenta poslat zpět do Francie a pryč ze svého života. Intimní newyorská odysea sleduje cestu lásky, jež se proměňuje v urputné zoufalství, nemilosrdným městem plném náhodných setkání v takřka dokumentárním stylu. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Americké dějiny jsou nezávislý francouzský film, který v New Yorku natočil štáb pěti (!) lidí podle scénáře režiséra Armela Hostiou a herce Vincenta Macaigne, jenž také ztvárnil hlavní postavu jménem... Vincent. Jde o subtilní příběh Francouze ztraceného v sobě, své lásce a New Yorku, který tvoří také jednu z hlavních postav filmu. Film vyniká právě skvělým portrétem nejúžasnějšího města na světě, které je zde otevřené a vítající, ale zároveň chladné a anonymní jako jakýsi labyrint. Vincent jím pak bloudí ve snaze získat zpět svou bývalou lásku, která už však o něj nestojí, což si tento trochu potrhlý, naivní a zničený Francouz (který neumí moc anglicky) nedokáže připustit. Postupně jej sledujeme přesouvat se od nadšení a naděje k apatii a odevzdání, po celou dobu je konfrontován s osudy jiných lidí, jež potkává v tomto fascinujícím městě. Film měl zhruba po dvou třetinách více než roční přestávku, což je v ději znát i silnou změnou atmosféry a nálady, která Americkým dějinám dodává na uvěřitelnosti a posouvá je ke skvělému závěru. Celkově jde o zajímavý film, který vyniká právě specifickou náladou, kterou umí vykouzlit jen New York. ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Během natáčení filmu došlo zhruba k rok a půl dlouhé pauze. Když se filmaři do New Yorku vrátili, představitel hlavní role a scenárista Vincent Macaigne výrazně zhubnul, což však do děje (který se posunul kupředu o stejnou dobu) skvěle zapadlo. (Zdroj: Diskuze s režisérem Armelem Hostiou a producentkou Jasminou Sijercic na Febiofestu 2016). (JimmyII)
  • Ve Francii byl film nasazen do kin zhruba na dva měsíce a vidělo jej asi 12 000 lidí. V takto velké zemi, kde se každý týden nasadí desítky filmů, jde o poměrně slušný výsledek, vzhledem k faktu, že jde o film hodně nezávislý. (Zdroj: Diskuze s režisérem Armelem Hostiou a producentkou Jasminou Sijercic na Febiofestu 2016). (JimmyII)
  • Závěrečné titulky celé přečte voiceover hlavní postavy (Vincent Macaigne). Toto má dva důvody, za prvé jde o poctu nové vlně a filmům Jean-Luc Godarda, a za druhé šlo o to, získat státní granty. Ve Francii je podmínkou jejich získání to, aby byl film z větší části ve francouzštině. Ve filmu se však hodně mluví anglicky a po sestříhání tvůrcům došlo, že jim chybí pět minut francouzsky. Nechali proto titulky celé namluvit. (Zdroj: Diskuze s režisérem Armelem Hostiou a producentkou Jasminou Sijercic na Febiofestu 2016). (JimmyII)

Reklama

Reklama