Reklama

Reklama

Kopie štěstí

(festivalový název)
  • Rakousko Double Happiness
Rakousko / Čína, 2014, 75 min

Režie:

Ella Raidel

Scénář:

Ella Raidel

Kamera:

Martin Putz
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Jednou se v malebném rakouském městečku Hallstatt ubytovala tajuplná čínská návštěvnice a začala pořizovat dokumentaci tamní architektury. Místní obyvatelé tehdy ještě netušili, že se jejich městečku rodí dvojče. Dnes stojí věrná kopie centra Hallstattu v čínské zóně luxusního bydlení a po celé Číně přibývají napodobeniny dalších měst a světových turistických atrakcí. Kopírování osvědčených vzorů se stalo jedním z prostředků překotného urbanistického rozvoje moderní Číny. Dokument působivě zachycuje kuriózní scenerie, ale představuje i seriózní architektonické vize alternativních způsobů navrhování městských krajin. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hallstatt jsem poznal od začátku. Na dokumentu není nic nepochopitelného. Jak říká čínský architekt, Číňané Rakušáky obdivují v tom jak dokáží mezi velehorami postavit krásu na malém plácku. Z růstu popisovaného čínského panelákového druhého Mostu ze 700 tisíc obyvatel na sedm milionů za pár let jde strach. Jak přiznala Rakušanka, vše co doma mají je vyrobeno v Číně. Jedna čtvrtina Rakušáků již jsou přistěhovalci. Rakušáci jak vidíme nemají problém vyměnit kulturu svých předků klidně i za čínské přistěhovalce, jen aby nahradili jejich nízkou porodností vymírající obyvatelstvo a měli pracovní síly na konzumní blahobyt. K tématu originál-kopie. Umělci říkají, že má smysl dívat se jen na originál obrazu. ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Úsměvný dokument o kopírovacím umu, šílenství Číny a jejím pohledu na Evropu. Nejzajímavější jsou implicitní otázky, které dokument klade, totiž jednak otázka o vztahu mezi nápodobou a originální tvorbou. Kdy je kopírování kopírováním a kdy je zcela novou tvorbou? Je vůbec tvorba dokonalé kopie méně náročná než tvorba původního projektu (zejména vzhledem k náročnosti výroby takové kopie, jak se v dokumentu ukazuje)?A pokud ano v čem je původní tvorba náročnější než výroba dokonalé kopie? Je kopie Hallstattu opravdu kopií nebo vlastně původním projektem?Po filmové stránce, ale dokument nijak nezaujme a je spíše lehce podprůměrný. ()

Sirion 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma bohužel zůstalo nevyužito. Film ani úplně neví, co chce divákovi sdělit a tím i končí. Nad průměr ho vytahují pouze zamyšlení Číňanů o tom, kam vlastně směřují a čeho jsou schopni. ()

Reklama

Reklama