Reklama

Reklama

Válka v poušti

(TV film)
  • Austrálie Desert War
Austrálie / Velká Británie, 2013, 2x57 min

Obsahy(1)

1. část - Tobruk: Druhá světová válka už zuří téměř dva roky a doposud se odehrává ve znamení úspěchů nacistického Německa. V severní Africe se však situace začíná měnit.
Píší se Velikonoce roku 1941. Pouštní město Tobruk střeží okolo dvanácti tisíc britských vojáků spolu se čtrnácti tisíci čerstvými posilami z Austrálie. Proti nim se však řítí nejtvrdší a nejzkušenější bojová síla na světě. Generál Erwin Rommel se brzy stane nejoslavovanějším vojákem německé armády. V severní Africe budou tohoto mistra bleskových tankových útoků znát pod přezdívkou „Pouštní liška". Napodobit rychlost postupu, kterou jeho tankové jednotky prokázaly během ofenzívy do Francie zkraje léta 1940, však bude v nemilosrdné severoafrické poušti velmi náročné, ne-li nemožné. Zvláště když proti němu stojí vytrvalé jednotky zemí Commonwealthu.

2. část - El Alamein: Boje mezi nacistickým Německem a jednotkami Commonwealthu v severoafrické poušti trvají již téměř dva roky a kyvadlo převahy se neustále komíhá mezi oběma stranami.
V květnu 1942 zuří válka v severoafrické poušti už celé dva roky. Britské jednotky a oddíly ze zemí Commonwealthu bojují s německými a italskými armádami Osy, které mají v úmyslu zabrat Egypt a Suezský průplav, vstupní bránu na ropná pole Blízkého a Středního východu. Ani jedna ze stran si doposud nepřipsala konečné vítězství. Ještě před koncem roku ale velká armáda britského impéria vytvoří jasnou bojovou linii a svede jednu z nejdůležitějších bitev druhé světové války. Velitelem sil Osy je generál Erwin Rommel, Pouštní liška, mediální hvězda (nejen) mezi německými vojevůdci. Jeho Afrika Korps zatlačil Spojence o osmdesát kilometrů nazpět k takzvané Gazalské linii a své síly soustředil na severu. Proti nim tu stojí britská Osmá armáda, která drží několik opevněných stanovišť, táhnoucích se až k Bir Hacheim. Ačkoli je chrání minová pole, nikdo z britské armády sílu a odhodlání nepřítele nepodceňuje. Zvláště když mohou díky dešifrantům z Bletchley Park číst tajné německé zprávy. Ovšem nejsou jediní, kdo naslouchá. I Rommel má své „zdroje". (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Jak je na to čas, tak se divák dozví spoustu maličkostí, které jsou mnohdy zábavné (např. hudební hit německé zpěvačky u britských a australských vojáků). Jinak první díl kompletně pojednává o bitvě v Tobruku, jak už je patrné z názvu. Druhý díl o El Alameinu, mi přišel slabší a méně poutavý než díl druhý. Hodnocení ale neměním. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Samotná vojna v severnej Afrike (Púštna vojna) môže na prvý pohľad vyzerať, ako bezvýznamný konflikt ktorý trval od10.6.1940 do 16.5.1943. Vstup do vojny Mussolliniho bolo prekvapením pre Hitlera a rovnako s nevôľou uvoľňoval divízie do Afrikakorpsu na pomoc talianskym vojakom. Ale na druhej strane sa mu podarilo viazať Spojencov čo najďalej a čo najdlhšie od európskych bojísk. Takže pre Hitlera celá táto kampaň nebola prioritou ani v období najúspešnejších Rommelových víťazstiev. Tento film sleduje konflikt medzi dvoma generálmi Rommelom a Montgomerym, od porážky Spojencov v Alameine až po nečakané víťazstvo v bitke na Tripoli. Musíme si uvedomiť, že v podstate išlo o zápas dvoch rivalov o získanie afrických kolónii. Veľmi výstižné je to zobrazené vo filme v grafike kde v prvej línii britského frontu je 9. austrálska divízia, 1. juhoafrická divízia, 51. horská divízia, 4. indická divízia, divízia veteránov z Etiópie a Líbye, novozelanská divízia, 50. divízia slobodných Francúzov a Grékov, divízia Čechoslovákov a Poliakov. Zálohu tvorila 44. divízia z Anglicka. Boj skončil, maršal Rommel prehral z dôvodov, že nedostal posily a prečo to som už zdôvodňoval. Hitler tomuto fontu nevenoval pozornosť. jeho prioritou bol východ. ()

Reklama

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • V dokumente boli použité zábery z filmu Tobruk (2008). (st3f0o)

Reklama

Reklama