Reklama

Reklama

Made in BY

  • Česko Made in BY (festivalový název)
všechny plakáty
Bělorusko / Itálie, 2014, 52 min

Obsahy(1)

Postavit červené a žluté kostky do veřejného prostoru, obléci se do růžových šatů a nosit na krku ceduli s nápisem „Nejsem gay" nebo se svléknout při divadelním představení do naha. Vyjadřují tím umělci svůj nesouhlas se stávajícím politickým režimem? Ne. Přesto jim v Bělorusku za podobné akce hrozí vězení. Poslední diktátorský režim v Evropě nemá smysl pro humor ani pochopení pro současné umění. I díky tomu ale v zemi vzniká bohatá undergroundová scéna, která chrlí provokativní představení, fotografie, obrazy i performance. Made in BY je čerstvý výrobek plný alternativní kultury, který reflektuje nejpalčivější problémy současného Běloruska. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí jsem si udělal výborný obrázek o kulturní situaci Bělorusku. Názor jednoho umělce , že by se Bělorusko mělo stát USA je hrůzostrašný. USA je další policejní stát. Byl jsem v Bělorusku na kajacích a předloni na půlmaratonu v Minsku a běloruská kultura je životaschopnější než vymírající afro-arabsko-evropská. U nás kulturu ničí tzv. skleníková generace, která se přestěhovala do virtuálního světa sítí. Již prakticky nikde nejsou vidět. To jsem v Bělorusku neviděl. Mladí chodí hromadně na kulturní akce do společnosti. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Made in BY vlastně nepřináší filmařsky / dokumentaristicky nic nového, za co by si zasloužilo vyšší hodnocení. Je to "pouze" výpověď jedné potlačované skupiny podle režimu nevhodných lidí, kteří se nebojí bojovat za svou ideu. Na druhou stranu ale vzhledem k minutáži docela příjemně podaná informace. ()

MATH 

všechny recenze uživatele

Nevím... nebylo to špatné, ale přišlo mi, že dokument klouzal po povrchu, bylo tam moc postav a všechny říkaly prakticky totéž: "Jo, oficiálně není zakázané nic, ale můžete si jít sednout..." Chtělo by to vybrat si jen pár nejzajímavějších postav a ty více sledovat a ptát se nejenom, jaké mají teď problémy s perzekucí, ale i jak se vlastně do undergroundu dostali, co je k tomu vedlo,... Jako zachycení současného stavu ok, ale čekal jsem víc... ()

Reklama

Reklama