Reklama

Reklama

Bojovníci ze severu

  • Dánsko Krigerne fra nord (více)

Obsahy(1)

V každodenním shonu nejdou odlišit od běžných obyvatel, žijí své životy stejně jako každý druhý, přesto jednou vezmou do ruky zbraň a jdou zabíjet. Desítky mladých lidí se v posledních letech přidávají k radikálním islamistickým skupinám. Jaké jsou jejich motivy? Mladý muž původem ze Somálska podává anonymní svědectví o tom, jak radikální hnutí aš-Šabáb rekrutuje v Dánsku své přívržence. On sám se z teroristické skupiny vymanil. Jeho kamarádi se ale nechali přesvědčit, že bojovat a zemřít za Alláha představuje více než život psance v evropské metropoli. Jak jejich cesty končí? A jak se s osudem svých zmanipulovaných dětí vyrovnávají jejich rodiče? (Jeden svět)

(více)

Recenze (9)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Na jednoduchém, srozumitelném a nikterak překvapujícím případu je rozebráno to, co v poslední době naše média hodně omílají jako horkou novinku, která je ale ve skutečnosti dávno trvajícím faktem. Tím je problematika toho, jakým způsobem jsou rekrutování sebevražední atentáníci z Evropy do řad islamistických fundamentalistů. Je probíráno z čeho vychází jejich prvotní zaujmutí, jak je s nimi manipulováno a proč se ve finále rozhodnou či nerozhodnou pro akt samotný. (festival Jeden svět Benešov - 26. 3. 2015) ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Bezesporu cenný a nadmíru aktuální dokument o tom, jak se evropští muslimové vrací do svých zemí jako náboženští fanatici. Nemohu se ovšem zbavit dojmu určité povrchnosti zpracování. Z výchozí situace obecného problému se poměrně záhy dostáváme na individuální rovinu (zpověď somálského imigranta, jehož tři kamarádi se vrátili domů, dva zde provedli sebevražedné útoky a třetí se k tomu zřejmě chystá, což je proloženo druhou dějovou linií jeho otce snažícího se přes telefon a facebook svého syna najít a přesvědčit k návratu), aniž bychom se poté vrátili zpět k onomu obecnému problému. O tom, jak Šabáb rekrutuje v Dánsku své příznivce, se tedy vlastně nic zásadního nedozvíme (oslovují imigranty v autobusech...). Autoři se ani nijak zvlášť nezabývají tím, zda a proč imigranti žijí jako "psanci v evropské metropoli". A už vůbec zde není ani naznačeno, co by se s tím dalo/mělo dělat. Ve výsledku tedy dokument k onomu obecnému tématu vlastně nic zásadního nepřináší a je to tedy "jen" osobní zpověď jednoho šťastlivce, kterému se "podařilo" nenechat se k islámským fanatikům naverbovat... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o hnutí mladých bojovníků více známé zkráceně jako aš-Šabáb. Je to teroristická skupina islámských vzbouřenců, kteří povstali během války v Somálsku. Tato militantní skupina usiluje o vytvoření islámského státu v Somálsku. Za tzv. džihád považují protagonisté dokumentu boj mezi islámem a křesťanstvím. Jeden z důvodů radikalizace mladých muslimů je zdá se jak je naznačeno v dokumentu pocit vykořeněnosti v naší západní kultuře "Nepatřil jsem ani do Dánska, ani do Somálska" říká jeden protagonista. Islám je sice sociální náboženství, ale také netolerantní, manipulativní a nepřátelské k feministkám (mám z islámu zkoušku na Karlově universitě). Trochu mi připomíná národní socialismus Adolfa Hitlera. Arab vždy zůstane Arabem (to cituji vedoucího naší katedry). V dokumentu vystupuje i afronor z Osla (asi jsem vymyslel slovní novotvar). Když jsem v norském městečku chtěl jít večer do hudebního klubu, byli tam jen Afričané, kteří ve městě nahradili původní obyvatelé, kteří vymřeli na nízkou porodnost a do klubu mi rasisticky nepustili. Myslím si, že mnoho naverbovaných za tzv. svatou válku" aby se islám rozšířil po celém světě jsou psychopaté, které přitahuje násilí a zbraně. Hezky to vyjádřil jeden protagonista dokumentu Chci bojovat, abych se dostal do ráje a tam mohl bojovat věčně" Hlavně ať sluníčkáři a multikulturalisté netahají Araby do České republiky! V závěru dokumentu mě pobavil otec teroristy z aš Šabábu, který se odpálil v Somálském Mogadišu na promoci lékařů a 24 jich zabil, když o synovi řekl "Pořád na něj myslím, je to pořád člověk s dobrým srdcem, který chtěl pro své lidi udělat něco dobrého, ale nedokážu mu to odpustit". V závěru otec dostane od filmařů dost prostoru k sebereflexi. ()

milancecil odpad!

všechny recenze uživatele

295. Režimní indoktrinace, trapně průhledný, manipulativní podvrh, svou krátkou stopáží evidentně určený především pro mládež formou školních promítání, k formování jejich šablonovitě uvědomělého názoru, že se ve výběru filmů v rámci festivalu Jeden svět setkám s takovou zastrašující, xenofobně orientovanou tvorbou, to jsem opravdu nečekal a cítím se zhnusený, tím se u mne doposud úspěšně udržovaná důvěryhodnost festivalu propadla až na úroveň úplného dna, předkládá se divákům jakási výpověď fiktivního příslušníka islamistické buňky, uprchlíka ze Somálska, žijícího nyní v Dánsku, přitom jde jen o součást dlouhodobé režimní kampaně s účelem, který není zatím úplně zřejmý a lze ho jen více méně odhadovat, ale očekávám, že nezůstane dlouho zastřený a pocítíme brzy jeho plné důsledky, film bez výhrad doporučuji, o takovou zkušenost by neměl být nikdo přemýšlivý ochuzen, zároveň je alarmující, kolik diváků bez jakéhokoliv zpochybnění autenticity obsahu uvěřilo!!! ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Dost aktuální téma zpracováno v dokumentu, ze kterého mám dost zvláštní pocit. Přestože některé části byly zfilmovány mrazivě velmi brilantním způsobem, tak druhou misku vah vyvažuje ke konci dokumentu nudné okecávání stále těch stejných věcí, jako by mi to připomínalo vnucování obdobné reklamám. Není pochyb o tom, že se tyto věci dějí, ale celkový dojem bohužel není takový, abych si z toho mohl vzít nějaké rozumné ponaučení, respektive aby si ti z vrchních vrstev mohli vzít ponaučení jak podobným věcem zabránit. I přes absenci úmyslu "co konkrétně nám tím chtěl autor sdělit" se mi ale snímek ne že líbil, ale zavrtal do hlavy (možná i kvůli výše zmíněné "reklamě"), což u dokumentu pokládám za důležitější faktor. (Jeden Svět 2015- Mikulov) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama