Reklama

Reklama

Válka lží

  • Německo Krieg der Lügen (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2003 zaútočily USA na Irák a svrhly režim Saddáma Husajna. Válka po sobě zanechala desítky tisíc mrtvých a zemi v rozkladu. Důvodem invaze měly být chemické zbraně hromadného ničení. Čtyři roky předtím se do rukou německé rozvědky dostal uprchlík z Iráku, který do detailů popsal svou práci v tajném iráckém vojenském komplexu na výrobu chemických zbraní. Právě jeho svědectví posloužilo Američanům jako důkaz k rozpoutání války. Jak se ale ukázalo – Iráčan si vše vymyslel. Osu dokumentu tvoří přímý, až minimalistický rozhovor režiséra s mužem, který se snaží obhájit své činy, ale přitom svou lží pomohl vehnat svět do války. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Matthias Bittner vsadil na formu, která má připomínat výslech vězně. Sám ustupuje do pozadí a svému hlavnímu protagonistovi postupně předkládá různé formy důkazů, doplňovaných sadou otázek. Naneštěstí tento formát omrzí po první půlhodině, stejně jako Alwanovi odpovědi, jemuž dělá pozornost kamery velmi dobře. Při pohledu na Íráčanovy hrané emoce, se pak člověk ptá, jak by zrovna on mohl být "Křivák". ()

Marze 

všechny recenze uživatele

One man show jednoho vychytralého iráckého inženýra. Připomíná to čtení únavného filmového scénáře, ke kterému se nenašel dramaturg. Zajímavé je jak lze napálit zpravodajské služby. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama