Reklama

Reklama

Biblické příběhy: Genesis

(TV film)
  • Itálie Genesi: La creazione e il diluvio (více)

Obsahy(1)

Filmové vyprávění biblického dění od stvoření světa až po potopu. Česká televize se vrací k repríze ojedinělého mezinárodního projektu – filmovému zpracování Bible. Kanonické příběhy byly natočeny především s důrazem na lidská dramata se silným morálním poselstvím. Cyklus vzešel z široké mezinárodní koprodukce, na níž se podílela také Česká televize. Zúčastnili se ho významní světoví režiséři, a hvězdné bylo i herecké obsazení. V jednotlivých filmech hráli například B. Kingsley, J. Bissetová, Ch. Lee, S. Bean, I. Papasová, E. Hurleyová, M. von Sydow, F. Nero, K. M. Brandauer, O. Mutiová, D. Hopper, P. Dempsey a mnoho dalších. V autentickém prostředí, v exotických krajinných sceneriích, před námi ožívají křesťanské legendy.
Genesis předkládá starozákonní biblické vyprávění počínaje stvořením světa až po potopu. Odehrává se v neurčeném čase a v komunitě netknuté současnou civilizací, v marocké krajině s jejími obyvateli ve vedlejších rolích. Nejstarší člen tohoto společenství vypráví těm nejmladším, ale vlastně i všem ostatním přítomným o vzniku světa. Genesis postupuje chronologicky podle slov Bible, která přibližuje líbivými filmovými obrazy a citlivým výtvarným viděním režiséra Ermanna Olmiho. Obraz je doplněn komentářem mimo obraz, v českém znění je vypravěčem Vladimír Ráž. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

majo25 

všechny recenze uživatele

Netradičný až experimentálny film, ktorý kombinuje prvky dokumentu ala Baraka a ženské chorály miesto hudby. Popravde, po čase začnú tie chorály íst na nervy, a dokumentárny štýl hraného filmu je zložitý na koncentráciu. Príbeh je klasika, tam nie je velmi o čom hovorit, spracovanie je trochu ležérne. Hodnotenie: 55% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Trochu netradičně pojatý film, který stojí na monologu a je podkreslen filmovým dějem. A to dosti v symbolistním ztvárnění. Nemyslím, že to bylo špatné, ale ve filmu mám radši epiku než lyriku. Podobenství mě moc nebere. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

A mě se to překvapivě docela líbilo. Bibli jsem vzdal po pár stránkách asi u patnácté generace Adamových potomků a jejich otců a Biblické příběhy od Olbrachta jsem také přelouskal s mírnými obtížemi. Ale na celý cyklus Biblických příběhů jsem byl už velmi dlouho zvědavý a velmi se těšil, až se k nim o letošních Vánocích konečně dostanu. A jak jinak začít, než chronologicky, tedy od stvoření? Tohle podobenství mě bavilo. Jistě, na monitoru se toho zas tolik nedělo, míhající se postavy a občas nějaký ten zajímavý zvrat (vražda Ábela, potopa - jejda, SPOILERY), ale hlas Vladimíra Ráže je uhrančivý, strhující, nádherný a tak jsem nejednou zavřel oči a prostě jenom poslouchal... A užil jsem si to, a Tom si řekl, že to je dobré a dal tomu čtyři hvězdičky. Jen mě trochu zklamalo, že z té potopy jsme vlastně neviděli vůbec nic, ale to je drobnost. Ještě si nechávám rezervu na další díly, navíc by Genesis neuškodilo, kdyby bylo třeba o čtvrt hodiny rychlejší, ale pro toho, kdo nechce číst Bibli, která ho ale vlastně strašně zajímá (jako já), je to naprostá povinnost. Nejlepší verze, nejlepší zpracování. Dabing na jedničku, rozhodně největší klad celého filmu. 80%. A Tom usoudil, že bude v příbězích pokračovat, ale až za pár dní... ()

Alf 

všechny recenze uživatele

námět, na kterém si vylámali zuby i režiséři zvučnějších jmen, ale přeci jen - strávit celou potopu prakticky v jednom interiéru ? ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa absolútne nezvládnutá realizácia. Hudba, rozprávač a pohyblivé obrázky sú ako keby z troch rôznych snímkov. Prikláňam sa k názoru, že ide o nepozerateľnú záležitosť. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama