Reklama

Reklama

Recenze (3)

Terva 

všechny recenze uživatele

Chladný a krutý snímek plný zla. Zajímavá je skoro totální absence hudebního doprovodu. Jinak velice mistrně natočené a myslím si, že William Shakespeare by se asi divil. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Není to "Král Lear" Williama Shakespeara, nýbrž Petera Brooka - ten je ale ve svém přeformulování Shakespearovy předlohy natolik komplexní, že to celkové vyznění neovlivnilo k horšímu, ba naopak. Když už se totiž Brook uchýlí třeba i k tomu, že interpretuje nějakou postavu docela jiným způsobem, než to anglický dramatik zamýšlel, dělá to nadoraz - a platí to nejen o postavách. Peter Brook zkrátka vzal původní divadelní hru jako základní surovinu a začal jí ždímat, osekávat, stlačovat a roztahovat tak surově, že to z výsledného filmu prosakuje skoro až hmatatelně. Uvnitř těžkopádných a dosti nepoddajných záběrů se ovšem neztrácí ani herecké mistrovství všech zúčastněných - což je možná tak trochu štěstí, každopádně to Brookův snímek povyšuje na krystalicky čisté a perfektní dílo. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Temný, krutý (a králem téměř šeptaný) výklad Shakespearova textu formou černobílého (či spíše šedobílého) filmu. Působivý snímek, i když velmi dlouhý. ()

Reklama

Reklama