Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se chýlí ke konci a válečná loď USS Indianapolis zatím tajně přepravuje jednu ze dvou atomových bomb, které by mohly ukončit válečné běsnění. Japonci však těžký křižník napadli a potopili. Mise USS Indianapolis byla utajovaná tak přísně, že loď nikdo nepohřešoval a informace o jejím napadení byla zveřejněna až o čtyři dny později. Téměř 300 členů posádky z celkového počtu 1197 ihned utonulo. Zbývající přeživší z USS Indianapolis uvízli ve vodách Filipínského moře, kde trpěli hladem, žízní, teplem a halucinacemi, zatímco se bránili neúprosným útokům žraloků. Strádání, které trvalo pět dní, přežilo jen 317 mužů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Poslední mise USS Indianapolis. Nejdřív převezla tajný náklad, co ukončil válku a pak ji dvě japonská torpéda poslala ke dnu, aby se přeživší setkali s bezprecedentní alimentární frenezií (pro neznalé cizích termitů: žraločí bufet, co ještě nikdo nikdy nezažil). Záchranným kruhem mohou být kamera Gaunera Sekuly, kopie Toma Sizemorea z Bayova Pearl Harboru, krasavice Catalina či snaha o historickou věrnost (u některých detailů jako třeba pomíjení segregace černých námořníku nás však lakujou přesně ve stylu nyní tak populárního a přitom kontraproduktivního překrucování). Od pocty padlým námořníkům se však musí oddělit režisérský um béčkaře Van Peeblese, jenž přináší speciální efekty na úrovni televizního dokumentu, lhostejnost k postavám, únavnou délku a Cage z formy. Jeho kapitán McVay sere mramor takovým způsobem, že v reálu by ten kámen propadl toaletou v kajutě a potopil křižník mnohem dřív než ponorka I-58 kapitána Hašimota. Při scéně, která měla předpoklad stát se tou nejemotivnější (setkání po soudu s japonským protějškem), mě jeho herecký projev kuchaře krájejícího cibuli už jen dorazil.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale tenhle film i přes nadupanější rozpočet a hvězdnější herecké obsazení tak tak stačil na původní Tv film Operace Žralok což byl první film věnující se potopení Indianapolisu. Záběry na loď byly fajn, hlavně když plula dále ,,od kamery''. Při přiblížení nebo některých efektech z obrazu na diváka dýchla ne zrovna podařená animace. Některé byly vyloženě otřesné! A leckeré béčko typu žralok versus megachobotnice by se možná mohlo chlubit lepší grafikou... Boj a potopení naštěstí celkem dobře vyvažovaly scény se žraloky. Ta červeně zabarvená voda mně nebavila, ale ta ladná těla žraloků proplouvající kolem těl a prámů ve vodě, to bylo opravdu dechberoucí. Jsem rád, že zde si tvůrci dali práci a použili dobové letouny správných typů, tak jak skutečně tehdy trosečníky našly. U Cageho jsem zjistil, že jej poslední dobou už zkrátka nemusím. Nejen tedy, že nemá kliku na koukatelné filmy, ale už mně začal nudit. Co celkem chválím byla hudba, která by se dobře hodila i k filmu o level lepšímu. Je dobře, že se vzpomíná na ty, kteří splnili tajnou misi (ač většina posádky ani nevěděla, že nějakou při plavbě na Tinian plní). Bohužel ale po dlouhém čekání nám tvůrci naservírovali cosi, co nebylo úplně dobře uklohněno a podle toho to také to tak vypadá. Nebylo to ani dojemné, ani napínavé. Je to spíše věc pro fajnšmekry toho období, kteří ale po prvním vidění už nebudou mít potřebu film vidět znovu. Pokud oželíte tu Venturu a Catalinu, pak bych možná doporučil spíše ten TV film... Tři slabá torpéda z I -58. * * * ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mario Van Peebles se chopil režie velkorozpočtového snímku o jedné zásadní americké události na sklonku 2. světové války s Japonskem, jenž už jednou byla v roce 1991 pro televizi natočena. Je to událost, která předcházela svržení atomové bomby na Hirošimu a však má s tím hodně co do činění. Loď U.S.S. Indianopolis, o kterém film je, dopravovala součásti oné atomové bomby. Snímek nejen rekonstruuje událost na moři, ale dává zároveň i ohromný kopanec do vlastních řad, neboť se jedná i o ohromnou kritiku tehdejšího velení. Loď byla zasažena japonskou ponorkou, následně se potopila a přeživší námořníci byli ponecháni napospas osudu ve vlnách plných žraloků. A kdo byl za to nakonec souzen? Jak už to bývá, na konci filmu jsou dodány přímé záběry, fotografie a výpovědi očitých svědků. Jestli snímek dokáže chytnout za srdce, těžko říct, ale vžít se do těch námořníků je i tak setsakramentsky těžké. Snímek není natočen špatně. V dramatizaci se netlačí za každou cenu na plyn a naopak tomu všemu dává volný průběh. Bohužel jsou moc okaté CGI efekty. Jejich nepřirozenost je až zarážející. Vzpomínkový film a pocta všem námořníkům na lodi U.S.S. Indianopolis. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak nakoniec je to zly film. Jo, vyslovene. Ma sice realny zaklad o lodi, ktorej posadku zozrali zraloky, ale tym sa vypocet dobrych vlastnosti skoncil. Hura na tie zle, lebo tych pozehnane. Kam sa podelo 40 milionov, to fakt netusim, kulisy su plane, dialogy este horsie, priamo nepocuvatelne. Thomas Jane mi nikdy nevadil ako herec, ale tu ma len kameo, a to slabe a nevyrazne, Nicolas Klec sa zase topi v nudnom nezazivnom balaste, sedivom priemere a miestami az v bahne podpriemeru - tych filmov vyplodil dost, ale bieda suverenne prevazuje. Tempo je mizerne, atmosfera ziadna, Sizemora /Takovi normalni zabijaci/ neznasam, nevie hrat . 20 % ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

To, že Nicolas Cage neprožívá nejúspěšnější období své herecké kariéry a kývne takřka na všechno, ještě neznamená, že si občas nezahraje v solidním filmu. Právě takovým lze nazvat tento béčkový válečný film, který sice díky poměrně nízkému rozpočtu neoslní vizuálním zpracováním, ale rozhodně není špatně natočený a nabízí celou řadu zajímavých scén, ať již při samotném potápění či následném přežívání na moři, které se na můj vkus trochu táhne, stejně jako v nedávném počinu Angeliny Jolie ve filmu Nezlomný, ale rozhodně nepůsobí směšně. Navíc zmiňovanému hlavnímu hrdinovi role sedla a již dlouho jsem ho takto dobře hrát neviděl. Moje hodnocení 60%. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (8)

  • Když atomové bomby dopraví pomocí USS Indianapolis na ostrov Tinian, transportují je pomocí nákladního automobilu M35 na letiště. M35 se začaly vyrábět až v roce 1950, tedy až 5 let po zobrazených událostech. (bejkovec)
  • Natáčet se začalo 19. června 2015 v Mobile a Orange Beach v Alabamě. Dále se natáčelo v San Franciscu a v japonském Kjótu. (bejkovec)

Reklama

Reklama