Reklama

Reklama

Zlatá Sindibádova cesta

  • Velká Británie The Golden Voyage of Sinbad (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Ďaľšie zo Sindibádových dobrodružstiev ho zavedie do kráľovstva Marabia, kde sa stretáva s tamojším vezírom (Douglas Wilmer). Tu spoločne odhalia záhadu troch zlatých tabuliek, pričom jednu vlastní vezír, ďaľšiu sa podarilo náhodne získať Sindibádovi a tretia sa ukrýva kdesi na tajomnom ostrove Lemuria. Vydávajú sa preto na nebezpečnú plavbu aby našli chýbajúcu tabuľku a ten, kto ich všetky tri spoločne hodí do Studne osudu, tomu sa dostane mladosti a Koruny neslýchaného bohatstva. Po tomto všetkom však baží aj čarodejník Koura (Tom Baker), ktorý je Sindibádovi stále v pätach... (curunir)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Harryhausen se moc nepředvedl, až na několik výjimek (Kálí, lodní příď) hodně slabé a hlavně to trikově působí mnohem stařeji než v mnohem starší sedmé plavbě, což je zatracená škoda, ale nedá se nic dělat. Stejně jako se nepředvedl Harryhausen, nepředvedl se ani příběh, který je povedený ještě méně a nezajímavý naopak mnohem více (a to, že hlavním záporákem je Doctor Who s plnovousem to bohužel opravdu nezachrání). Nějaké ty závěrečné souboje sice celkem stojí za to a jsou zajímavé, ale to už bylo na jakékoliv zachraňování pozdě. Neříkám, že je to úplně špatné, jen to prostě špatně působí, i když sledovat to, je pořád zatracená zábava. Na Sedmou Sindibádovu plavbu, která ale po všech stránkách je mnohem zdařilejší, to ale prostě nemá a mě to nedokázalo strhnout tak, jak jsem očekával, takže ačkoliv, co se týče atmosféry super a do horkých letních dnů to pasuje jako vyšité, jde jen o průměr s pár povedenými momenty, které ale hned vypustíte z hlavy. Škoda. 60%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princezna Parisa od posledních zaznamenaných peripetií Sindibádova života stačila po šťastném manželství zemřít (aspoň v to optimisticky doufám), Sindibád stačil patřičně zestárnout (vlastně nepatřičně, protože striktně vzato o tři roky), zošklivět a především mu za tu dobu zmodraly oči. I když osobně u mužů světlé, pokud možno modré, oči beru jako příjemný bonus, u Sindibáda (a dalších postav z Orientu) to poněkud ruší. Hned na počátku Sindibád projeví pozoruhodnou zdobivost, když malému okřídlenému ďáblíkovi (který byl proti obloze tak o pět čísel větší, nějak jsem čekala draka, který křídly zakryje celou loď a on to takový čumáček zamračený) ukradne zlatou ozdobu a pověsí si ji na krk. V království Marabia potká jednoho padoucha a jedno maskované dobračisko. Zajímavé, že tady je zlo tak nevábné, to není typická vlastnost zla. Ale je to pohádka. Pak se Sindibád potká s vidinou, vyfasuje jednoho mladého závisláka a protože je duše ušlechtilá, zapracuje jen tak mimochodem na morální nápravě světa. Bytosti temnoty nejsou špatné, ale výskyt Kálí, kentaura a griffa během krátké doby, při současném výskytu jakýchsi Aboridžinců pro mě byl poměrně matoucí. Nemá Indie dost vlastních podivných bytostí, aby nemusela sahat po těch Řeckých? Chtěla jsem napsat něco ošklivého na adresu Margiany, ale ona byla jen dokonalým ztělesněním archetypu křehké ženy potřebující ochranu hrdinsky založeného muže, který jí statečně a neochvějně pomáhá z život ohrožujících lapálií, které by se jí bez něj nikdy nepřihodily, navíc je mimořádně hezká a vlastně mi proti mé vůli byla sympatická, potvora jedna. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo Sindibád to byl frajer. Kdo jiný by konečně přistoupil k dlouho odkládanému polibku se slovy: ,,Miluju svobodu." ,aby bylo dámě hned jasné, že jí vysadí v nejbližším přístavu. Tenhle předek Sadáma Hussaina z Bagdádu měl prostě styl. Stejně jako Ray Harryhausen, který tady vysloveně září. Jeho skvěle udělaná oživlá lodní socha je teprve zahřívací kolo, protože pak přijde souboj námořníků se šestirukou sochou bohyně Kálí, či bitka jednookého kentaura s něčím, co hodně připomíná hypogryfa a to opravdu stojí za to. Škoda jen, že příběh je docela naivně rozvíjen a některé zvraty a činy některých postav jsou na facku scénáristovi. V momentě, kdy se hlavní záporák pokusí pohřbít Sindibáda v jeskyni i se dvěma zlatými tabulkami, které padouch tak nutně potřebuje, jsem si málem obtiskl celou dlaň na čele. Filmu také moc nepomáhá lehce nevýrazný John Phillip Law. Patrik Wayne z Tygřího oka se mi líbil víc. Přesto dávám 4*, i když v tom má prsty (no spíš jinou část těla) ta nádherná otrokyně:-) ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Já jsem se tedy rozhodně nenudil. Děj je sice k jisté škodě filmu ve stylu „chceme získat poklad a zlý černokněžník ho chce získat taky“, ale tohle není politický thriller a kvůli zápletce a pointě ho asi sleduje málokdo. Epická orientální fantasy, ve které padají libozvučná slova jako Marábie a Lemurie, nechávající na jazyku exotickou chuť dobrodružství, v němž existují tvorové uctívaní jako božstva a ožívají neživé věci. Když se poprvé pohne lodní socha, tají se z toho dech, stejně jako když se roztančí bohyně Kálí. Film vypráví o soupeření s magií a sám je jí utvořen – ve filmu bytosti oživuje princ Koura, ale je to vlastně Ray Harryhausen... Jediné, co jeho výtvorům konkuruje, je krásná Caroline Munro. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kde slabiny hledat? Tak do jisté míry v příběhu, který je vlastně celkem jednoduchý, i když pravda, alespoň takový mytologický, i když mám pocit, že s mytologií a její geografií si nikdo moc hlavu nelámal. Jsou zde řecké, arabské i indické prvky v jednom. A vypadá to dobře, to zase ne, že ne. Herecké výkony nejsou nijak závratné, ale potěší například přítomnost Martina Shawa, kterého jistě většina českých diváků zná ze seriálu "Profesionálové". Je to představitel Doyla. Ženská hrdinka je zde hlavně proto, že je to kočka, ale tak to přece k dobrodružstvím patří - krásné ženy. "Zlatá Sindibádova cesta" je tak v konečném důsledku další skvělou dobrodružnou podívanou, kde se budete těšit na každý další trikovou scénu, která má přijít. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/09/zlata-sindibadova-cesta-1973-80.html ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Tento film pomohol hercovi Tomovi Bakerovi získať hlavnú úlohu v kultovom seriáli Doctor Who (od r. 1963), pretože producent Barry Letts si pozrel práve tento film hneď potom, ako mu bol Baker do roly odporúčaný. (beso74)
  • Model Kentaura byl 13 centimetrů vysoký. (Terva)

Související novinky

Reeves hľadá Aladdinovu lampu

Reeves hľadá Aladdinovu lampu

13.04.2005

Režisér Rob Cohen (na obr.) prezradil, že po Stealth bude jeho ďalším projektom THE 8TH VOYAGE OF SINBAD, odohrávajúci sa v ére liteajúcich kobercov a aladdinových lámp - v Číne 8. storočia.… (více)

Reklama

Reklama