Reklama

Reklama

Důstojník a gentleman

  • Česko Důstojník a džentlmen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je bez práce a přihlásí se do armády. Pak se zamiluje do krásné Pauly. Zack Mayo (Richard Gere) přichází do školy pro důstojnické uchazeče s touhou stát se námořním pilotem. Instruktoři nováčky varují, aby si nic nezačínali s místními dívkami, které se chtějí za každou cenu stát důstojnickými ženami. I přes tato varování se Zack do jedné z nich zamiluje (Debra Wingerová). Během 13 týdnů speciálního výcviku se naučí disciplíně, lásce a přátelství. (ALFA VIDEO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář, skvělé herecké výkony - obzvláště postava seržanta v podání Louise Gossetta Jr. byla naprosto skvělá (hned se mi vybavila 1. část filmu "Olověná vesta", možná že se tvůrci postavou seržanta Foleyho trošku inspirovali. Každopádně "brutalitu" v Olověné vestě vystupňovali na maximum, ale postava seržanta Foleyho pod slupkou "drsňáka" měla současně i lidský, obětavý a zodpovědný (skrytý) přesah a možná právě proto ten zasloužený "zlatý plešoun". Moc příjemně mne překvapil i Richard Gere, tady jsem mu (na rozdíl od jiných filmů) skoro všechno věřil a možná to byl jeden z jeho nejvěrohodnějších výkonů. S Debrou Winger se skvěle doplňovali a ve filmu bylo těch zajímavě napsaných postav povícero. Perfektní hudba Jacka Nitzscheho včetně využití dobových hitů, romantická linka, ale především oslava přátelství, disciplíny i lásky. Akorát mne moc nepotěšila ta závěrečná motorková scéna cestou do továrny, to už byl snad trénink na "Pretty Woman" a dal bych přednost malinko jiné filmové koncovce ... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemne prekvapeni. Kvalitni romantika o hladovych zenskych po vojenskych rekrutech americkeho letectva. Dobre vykresleni jednotlivych postav a vycvikoveho centra. Scenar taky chvalim, mozna jen samotny zaver filmu si mohli tvurci odpustit. Presvedcive jsou i herecke vykony, ac nemam Gerea rad, v tomto filmu byl vyborny a dost mozna se jedna o jeho nejlepsi roli. U me je Dustojnik a dzentleman jen krucek od plneho hodnoceni a celkem se divim, ze ma jen 70%... ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších výcvikovek co jsem viděl. Sice obsahuje veškeré klisé (i na čištění schodů zubním kartáčkem dojde) i romanci, ale také skvělé herecké výkony, překvapivě i Richarda Gera a hlavně Davida Keitha a Louise Gosseta jr. Ve finále se film mění na docela drsné drama se smutným koncem. Hodně dobrý film. EDIT 2024: Na povrchu výcvikovka plné klišé, kýče a propagandy o tom jak armáda udělala ze zmetka chlapa. Pod povrchem je ale více. Důstojník z nočních můr je sice v jádru slušnej, ale umí být zmrd (zasloužený Oskar pro Gossetta). Vztahy povrchních cvičenců a místních holek z fabriky se v tom vedlejším případě hodně nečekaně otočí a skončí tragicky. A hlavní hrdina je sice bezcharakterný sobecký hajzlík, ale s jeho minulostí se nedivím a jeho změna probíhá uvěřitelně celý film. A táhne ho fyzicky i herecky neskutečný Gere, kterého jsem snad nikdy neviděl hrát s takovým nasazením. K tomu jeden z největších hitů roku 1982 a nejkrásnější Cockerova písnička Up Where We Belong, která toho Oskara získala zaslouženě (i když já bych ho ještě radši viděl u Eye of the Tiger). Pořád silné 4*. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

40. Zlatý Glóbus za rok 1982 - cena (2) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Louis Gossett Jr., *Nejlepší filmová píseň - "Up Where We Belong" - Hudba Jack Nitzsche, Buffy Sainte-Marie, text Wilbur Jennings + nominace (6) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herečka (drama) - Debra Winger, Nejlepší herec (drama) - Richard Gere, Nejlepší herec ve vedlejší roli - David Keith, Objev roku (herečka) - Lisa Blount, Objev roku (herec) - David Keith ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pouliční rváč Zack si chce uskutečnit svůj americký sen a stát se pilotem US Army. Nebere v úvahu, že armáda chce jen kolektivní hráče a samotářští individualisté v ní nemají co dělat. Naštěstí je zde starý dobrák Sgt. Foley, který mu to po dobrém vysvětlí (např. dvoudenním klikováním v bahně za doprovodu povelů a dobráckého přesvědčování, aby armádu opustil). Nebýt tolik oblíbeného závěrečného standing ovation v továrně, tak to u mě bylo za pět. ()

Galerie (102)

Související novinky

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Reklama

Reklama