Reklama

Reklama

Kmeny


Rap (E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje třetí odvysílaný díl Rap. Touha překonávat hranice a hlavně limity sociálních tříd, snaha přeskakovat kaskády společenské předurčenosti, lekce češtiny bez doktorátu z jazyka, okázalý konzum jako provokace společenských daností. Přední hudební odvětví dneška jako objekt dokumentárního průzkumu a analýzy životního stylu. Sonda do každodennosti těch, kdo jej ztělesňují a produkují coby zasloužilí i začínající rapeři. Režisér Bohdan Bláhovec pátrá po podstatě současného rapu mezi těmi, kdo mu v Česku dávají jméno. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Rap odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (78)

Yoda sama 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vláďov poetický voice over cool, bohužiaľ nepoznám až tak českú rapovú scénu takže mi postavy tohto dokumentu moc nehovorili a ani ma moc nezaujímali. A aj napriek tomu že prišlo na 'some sick verse' a je to opäť skvelo natočené, tá ukážka, že sme všetci len ľudia ktorý majú radi pivo a topánky ma trošku nudila. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vladimir 518 uvádza výborne, k jeho veršom pristanú už len rytmickejší flow a beaty od Trafika. Orion sám o sebe veľmi zaujímavý nie je, aj keď niektorých fanúšikov možno tento náhľad do jeho súkromia poteší. Najnudnejšie sú samozrejme sekundy ukladania krabíc jeho topánok. Refew je zaujímavejší, mladý, plný energie a vtedy ešte pod záštitou BIGG BOSS je tam veľmi málo a pre zaujatie diváka, ktorý sa o rap nezaujíma, no Kmeny pozerá, by prenechanie Orionovho priestoru jemu bola lepšia alternatíva. Najlepšia alternatíva by bola však točiť epizódu o Vladimirovi 518. Z jeho rozhovorov umelca hľadajúceho krásu, gýč aj špinu je jasné, že má čo ponúknuť a jeho život a neutíchajúci záujem je toho dôkazom. Takáto epizóda by si mohla dovoliť siahnuť aj po najvyššom hodnotení. Je jasné, že Vladimir 518 je Orionovi vďačný, tak to chcel robiť o ňom a tak môžeme v epizóde hľadať aj určitú zaujatosť a kritický pohľad vôbec nie. Všetko sa tu točí okolo členov BIGG BOSSu, takže prehľad o českom rape divák veľmi nedostane a ani tu na to nie je priestor. Rap a jeho fanúšikovia navyše dnes vďaka masovej rozšírenosti nepôsobia ako subkultúra, možno tak v osemdesiatych rokoch. Formálne výborné, kamera kvalitná. Zaostrovanie a rozmazávanie, ako aj branie Oriona z rôznych blízkych uhlov, ho pomáha vidieť aj ako obyčajného človeka, aj ako rapera, ktorý stále vie dať fanúšikom energiu (aj keď ktovie, aká je realita). ()

Reklama

dee-key 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako sorry ale tohle není dokument. To je záznam z pár koncertů jednoho interpreta a pak jakoby mimochodem je tam ukázaný, že je to dementní pozér i mimo jeviště. A nepíšu to proto, že jsem rap nikdy moc nemiloval a že mi všechny ty rýmy, co v dokumentu použijí, přijdou jako hodně slabý výtvor prvního stupně zvláštní školy, ale prostě proto, že pokud to má být dokument o subkultuře raperů, tak to absolutně selhalo. ()

bubun odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to byla chvílema fakt sranda, akorát mi z toho bylo zároveň dost smutno. "Its ofišl!" Chvílema to tedy bylo i utrpení, ale hlavně, hlavně to byla strašná nuda - podobně jako ostatní díly, které jsem zatím viděla. Proč tyhle "dokumenty" musejí být tak strašně nudné? 26 minut, a tvůrci nepřišli na způsob, jak zajímavě (protože předpokládám, že aby cyklus dokumentů byl zpracován zajímavě byl jejich cíl) a hlavně zároveň poutavě v rámci této stopáže představit nějakou tu jimi zvolenou subkulturu? 26 minut a člověk se málem ukouše nudou, až na občasné momenty, např. "dal mi do ruky majk", "pokřtít desku je jako pokřtít dítě, pokřtít desku je jako krotit zvíře", "tramtada, jste trumpety, nejste frajeři", zombie, zombie, šůba důba...., "žiju si svůj rokenrolrep, lepší než předstírat, že jsem komisař Rex", anebo absolutních rýmů jako "klub má backstage, ....., než jdeme na stage!" ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keby tu boli spomenutí napríklad Prago Union (skupina s výbornými, inteligentnými textami, na čele s Katom - pôvodne z tiež úspešného zoskupenia Chaozz, teraz hrávajúci aj s živou kapelou), možno by uverili aj nefanúšikovia žánru, že rap stále žije. Tu ale išlo len o jednu crew - PSH. Názov je teda zavádzajúci, pretože sa nejedná o dokument o tomto hudobnom štýle ako takom, čo som si pred pozretím logicky, ale žiaľ naivne myslel a očakával. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama