Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje třináctý odvysílaný díl Straight edge. Straight Edge bylo dobovou reakcí punkové a hardcore punkové mládeže na to, jakým směrem se jejich scéna ubírala. Žádné drogy, žádný tabák, žádný alkohol. Čelit problémům s jasnou hlavou, bavit se přirozeně, za každých okolností být schopný reagovat a mít čistý pohled na svět. Podstata obecně deklarovaných pravidel kmene je v důsledku na osobní úrovni. Je to vnitřní disciplína. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Straight edge odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

BlackTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ jediný diel, ktorý sa dal pozerať bez vážnej psychickej ujmy a ktorého aktéri kecali k veci a s rozumom (možno preto, že na rozdiel od ostatných dielov neboli ožratí, zhulení, deformovaní kresťanskou výchovou, prihriati a dokonca ani fanúšikovia bohemky...). Celkovú atmosféru tak kazí len Banán ktorý sa nasere do programu, ktorého sponzori mu nevyhovujú práve kvôli sXe ceste životom a tak to musí náležite o3,14čovať a na konfrontáciu s neonacistom (čo by ma docela zaujímalo) nekývne ani bohovi, lebo "diskusia nie je možná; nie som v rozpoložení; boj; etc. sračky" Naviac jeho HC kapela mi nič nehovorí (hoci tričko Evidence smrti svedčí o dobrom vkuse) a pódiové kreácie á la GG Allin rozhodne sXe moc na dôveryhodnosti nepridajú. Pre mňa téma zaujímavá, leč ako lajfstajl subjektívne nemožná. Snahu cením na 3 zvezdy. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejedná se ani tolik o hospodské filozofování jako o slovní souboj s fiktivním nepřítelem. To je pořád plno keců, jak by nějakému netolerantnímu čuněti něco řekli, tak ať proboha jdou a s někým se na férovku pohádají. Demokracie bohužel umožňuje vyjadřovat názory i někomu, z koho nic kloudnýho nevyleze, ale zase ne, že bych tyhle maníky přerušila, kdyby na mě mluvili po pátým pivu, na to melou moc souvisle. Vezmu to teda na sebe a říkám vám, že piju, kouřím a nežeru papriku. S pitím jsem v pohodě a nikdy jsem se nesetkala s netolerantním prasetem, které by mi nechtělo nalít, alespoň ne od té doby, co je mi osmnáct. S kouřením už je to trochu horší, protože lidem vadí, a tak se snažím nebýt netolerantní prase zase já a nefoukat jim to pod nos. Zato s nejezením papriky narážím na vlnu netolerance i u lidí, u kterých bych to vážně nečekala! Všichni by totiž chápali, kdybych nejedla nějakou méně oblíbenou zeleninu, třeba kapustu, které ovšem naopak dávám palec nahoru, ale papriku přece jí každý. Už mě skutečně vyčerpává znova a znova vysvětlovat, že nežeru papriku nikoliv z náboženského přesvědčení nebo, protože je červená, zelená nebo žlutá, ale prostě a jednoduše nemám ráda tu hnusnou paprikovou chuť, která mi zkazí požitek i ze skvělého jídla. Tímto si dovoluji založit subkulturu antipaprikářů! Zvu vás tímto, přidejte se ke mně a ukažte mi, že nejsem na světě se svým nechutenstvím k paprikám sama! Dejme najevo ostatním, že paprika je světový nepřítel číslo jedna! Nikoliv islám, ale papriku v ČR nechceme! P.S. Pardon, děcka, já vím, že vám to zase pokakal pan režisér... ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je dokument o spevákovi HC-punkovej kapely Hanba, ktorý rozpráva o svojich politických názoroch. Subkultúra straight edge sa tu vôbec nerozoberá. (Vhodné pre skalných fanúšikov kapely Hanba.) PS: straight edge nie je a nikdy nebol záležitosťou žiadneho konkrétneho politického smeru, ide tam o čistú hlavu a etické vegánstvo predovšetkým. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel další městská subkultura, která jde absolutně mimo mně. Ani tento díl kmenů mi toho moc o těchto lidech neřekl, jenom to, že nekouří, nepijí alkohol a nežerou maso (což já jsem jejich přesný opak). Navíc jsem měl místy co dělat, abych Banánovy vůbec rozuměl (ten druhý týpek snad ani nemluvil), takže jediné co bych u něj hodnotil kladně, byl jeho názor na nácky. Jinak prosím, ať přestane zpívat: jednak se to nedá poslouchat a ještě si vůl ublíží… ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O této subkultuře moc lidí neví, snad se mnou budou ostatní souhlasit. Zdáli se mi dost komplikovaní, tajemní a chybělo mi od nich vysvětlení proč to a ono vůbec dělají. Připomínali mi vyléčené, dočasně abstinující alkoholiky. Pivo mi také nechutná a nevyhledávám ho, ale když je vhodná příležitost , nejsem žádný zradikalizovaný fanatik si ho nedat. S kouřením a drogami se shodneme. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama