Reklama

Reklama

Styria

  • USA The Curse of Styria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše sa rok 1986. Odcudzená 16-ročná Lara (Eleanor Tomlinson) sprevádza svojho otca (Stephen Rea), historika umenia, do opusteného hradu, ktorý sa nachádza za železnou oponou. Z autonehody, ktorá sa udeje v blízkosti hradu, vyviazne krásna a tajomná Carmilla (Julia Pietrucha). Lara vďaka nej odhalí svoje tajomstvá a ich priateľstvo prerastie do opojného vzťahu. Avšak keď Carmilla záhadne zmizne, Larine psychické traumy prerastajú do žijúcej nočnej mory, ktorá pohltí celé mesto Štajersko. (figliar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

chlebo 

všechny recenze uživatele

Čo môže vyliezť z kombinácie USA / Maďarsko, a to pre tento krát nemám na mysli tie naše Horné Uhry, inakšie aj Slovenskom nazývané, ale echt gulášových susedov s bajúzmi pod nosom. Podobne rozpačitý dojem, ako táto kombinácia zanecháva v mojom kritickom ja Styria. Niečo ako keď očakávate pekne divoké lesbické porno, no vylezie z toho jemný dvorný škandálik s letmým náznakom erotiky, ktorý sa pomaly, ale isto mení na bubu rozprávku, s pekne vyčačkanými dámičkami a priam stredovekými vilidžermi. Až vám tam ten príchod z Ameriky a výdobytky modernej doby, typu walkman, začnú drasticky prekážať. Ale teda späť k mojej rozpačitosti, z pôvodne nadutých líc a detinsky rozhorčeného výrazu, kvôli hororovému nepodarku sa nevdojak stal nesmelý záujem a po stotožnení sa so skutočnosťou, že hororu sa proste nedočkám, ma táto rozprávka, o niečo menej desivá než tie od Dobšinského zťažka prehltla, no nakoniec predsa len pohltila, proste, neprišla žiadna Nirvána, hypnóza vecí v blízkom okolí ani hysterické trieskanie s misou okolo seba vytriasajúc z nej pukance, ale kultivovane a s pomerným záujmom som si vychutnal niečo iné, než som si predstavoval, aby som sa potom mohol podeliť o túto distingvovanú a vysokoodbornú, pre tieto stránky nepopierateľne nepostrádateľnú epochu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vítězství formy nad obsahem. Upírsko-čarodějnický příběh divné dívky a její ještě ´divnější kamarádky tu sice byl, ale mě připadal upozaděn výbornou temnou, místy až gotickou atmosférou. A v tomto případě byl upozaděn až příliš. Notabene se film docela vleče, takže i když si ona temnota zaslouží absolutní hodnoty, tak se časem okouká. Herecky docel fajn, přičemž všem dominuje talentovaná Eleanor Tomlinson. Styria do určité míry potěší, ale z mého pohledu se jedná o promarněnou příležitost. 50% ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Patří k tomu lepšímu z moderních variací na téma Le Fanovy "Carmilly". V tomto případě židovsko-mexický režisér zasadil příběh do socialistického Maďarska v roce 1989 a kupodivu mu vůbec nevadilo nazvat film "Štýrsko", které je sice dějištěm v původní novele, ale které - jak víme - se nachází v dnešním Rakousku (správný název je zřejmě "Andělé temnot"). K natáčení zvolil skvělé lokace, především za socialismu vydrancovaný zámek Tura nedaleko Budapešti (některé pasáže byly točeny v blízkém zámku Aszód).. Historizující architektura ve stylu francouzské renesance umocňuje "gothic atmosféru". Totalitní režim s rusky mluvícím aparátčíkem přispívá k znázornění zla, které je spjato s nadpřirozenou sférou (Carmilla). Zatímco Lauru hraje velmi vhodná (a pohledná) herečka, Carmilla je naproti tomu obsazena - bohužel- zcela nevhodně herečkou hrubých rysů. Nepůvodními prvkyje i zápletka se sebevraždami, dle mého názoru zbytečně. Tradiční křesťanské prvky obrany tu chybí, protože (jak je ve filmu řečeno) jsme v totalitní ateistické zemi, která zavřela kostely. Ve filmu je řada vynikajících atmosferických pasáží (komunistický pohlavár, noční koupání v jezírku, převlékání do starých šatů, podzemní chodby atd.) a dalo by se uvažovat i o nejvyšším hodnocení, pokud by vše zásadně nekazila - jak už řečeno - naprosto nevhodná herečka v hlavní postavě Carmilly. Jinak celkově, jeden z lepších novodobých "gotických" hororů... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na IMDb dosahuje tento snímok bez mála 70% (obrazne povedané). Pri počte osôb, ktoré "Styria" vzhliadli (alebo nevideli?? - 4000") by jeden myslel, že sme nemali možnosť sledovať to isté. Netvrdím, že tento "maďarský guláš" v kombinácii "emerikan chips" nedisponuje potenciálom, kedy sa prevažne vďaka výberu prostredia (hradu a pod.) opiera o tajomno príbehu či akúsi historickú (možno rómsku?) mystiku, no na horor mi to príde akosi málo. Tvorcovia akoby odviedli iba polovičnú robotu. Napašmu Vás "reklamou" ako nejaká automobilka dňom otvorených dverí s možnosťou využitia vozidla zdarma, no po vašom príchode Vám do rúk strčia "cajgel" a pošlú na detské ihrisko s dopravným značením. Je to tak medzi dva-tri. Ani ryba, ani rak - 52,5% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Styria“ není skvělým hororem, ale jedná se o film, jenž může svou atmosférou docela zapůsobit. Není to příliš explicitní, nejsou zde skvělé, zapamatovatelné scény, ale celkově, jak na vás film působí, to je něco, co vás může uhranout. Je to tmavé, je to takové beznadějné, to je něco, co může horor také vyvolat a v tomhle případě se to docela povedlo. Takže průměr rozhodně. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v maďarských městech Budapešť, Aszód a Tura. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama