Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů! Po shlédnutí obou dílů se podařilo ojedinělé dílo mapující jednu kapitolu našich dějin. Jednak poctivá filmařina zavítala i do televizního filmu, což se v našich končinách vídá opravdu vzácně. Herecké obsazení je plné znamenitých jmen i výkonů. Asi už při čtení scénáře se dalo vytušit, že tentokrát se bude jednat o neobyčejnou práci, jinak by těch zvučných jmen jistě tolik nebylo. Po technické stránce prostě skvěle zvládnuto a po té historické prozatím velmi snaživě a nepodlézavě. Při závěrečném čtení verdiktu poroty jsem ani nedýchal a přitom jsem vědel jak do dopadne. A ještě nakonec... právě kvůli takovýmhle filmům je dobré mít doma televizi a zaplatit poplatek za veřejnoprávní stanici. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Spokojená svině nebo umírající bojovník? Což není jiné volby?“ Předně, pokud nevíte, o co v tomto historickém procesu šlo, jste ve výhodě. Čímž zároveň doporučuju si nic dopředu nezjišťovat, obsahu se vyhnout obloukem, pak si máte šanci užít film tak, jak se to podařilo mně, a třeba stejně jako já budete ke konci…řekněme, že překvapení. Rozhodně chválím dobovou atmosféru, od dialogů přes masky, kostýmy, zpracování interiérů/exteriérů až po hudbu, přelom století dýchá nadsazeně řečeno z každého záběru. A pak je tu poutavé vyšetřování a ještě napínavější procesy. Tvůrci výborně pracují s divákovými emocemi, ostatně obhájci a obžalovanému snad ani nejde nefandit, když jsou prakticky proti všem (k tomu ten nátlak na advokáta a jeho rodinu, skoro teror jedné později nastoupivší postavy atd.). K tomu sociálnímu přesahu…víc než sílu davové sugesce a těžký antisemitismus bych v tom neviděl. Hledání paralel se současností nechám těm, kteří o to stojí. Celkově jsem si tenhle „dvoj-film“ užil a uděluju mu slušné 4*. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Taxom si raz siel tunelom- peso, jak inak. No poviem Vam, tma jak v pici, hovno som videl, a na konci som uvidel svetlo. Ten tunel bol cesky, viedol od Babovresk, brodil som sa Bastardimi vykalmi a navyse bol popretkavany Vieweghovymi umelohmotnymi srackami - nebudem vam tu opisovat, kazdy vie jak vyzera velka tepla smradlava riedka zltohneda sracka. To svetlo je svetlo nadeje, ze ceska kinematografia dokaze aj nieco viac nez len recyklovat hovna /uz spomenute Viewegove umelohmotne sracky+ Hrebejkove "filmy". Aleluja kurva luja som si povedal a podgurazeny Jackom Danielsom som sa zahladel do hliny aby mohol sledovat stopy Viktora Polesneho. V dobrej viere ze budu smerovat k coraz lepsim a kvalitnejsim filmom. A konecne smiem dufat, ze sa tu vyplodi viac nez Babovresky, Bastardi, kamenaky a ten Menzelov hnoj Donsajni. No teda konecne film, u ktoreho nemusel moj pobureny zaludok bojovat a u ktoreho som si bol isty, ze divakovi v spodnej rade nevyvratim obsah mojho pobureneho zaludka za golier. Jo a konecne film, u ktoreho s rozkosou sledujem ako kdejaka nasrana militantna pliesen /Karlos80, Croft a multy/ rozkosne prska pri pomerne vysokom hodnoteni a neuroticky siri dalej svoje konspiracne sajrajty. 85 % ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře ztvárněno, a těch kupa známých herců co tam hraje až jsem koukal. Většinou to nedělá dobrotu, ale zde si to pan režisér Polesný ukočíroval. První i druhá část jsou víceméně kvalitativně na stejné úrovni, i když v druhé části zpočátku tempo mírně pokulhává. Teď mírný obrat a zamyslím se nad logikou soudců v tomto procesu. Nemůžu zde říct, že by se jednalo o nezávislý soud nýbrž pod tlakem veřejnosti o zmanipulovaný až do morku kostí. Jinak je to velmi slušné dílo a pro ty kteří mají rádi historii mohu jen doporučit. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Svět má na velkofilmy Baye, u nás straší Polesný. Pane Polesný, jenom taková drobnost - neměl jste náhodou režírovat Lídu Baarovou? Vaše ambice dělat ze standardního tv filmu kino-inscenaci je vskutku fascinující. A v jaké fázi Vám došlo, že točíte s neherci, pro vyhaslou Čt a ještě blbě?! Aha, odpovím si sám, Vám to nedošlo. Takže na tenhle film se nedalo vůbec dívat, víte to, že. Byl dokonale příšerný. Ve jménu všech amerických bijáků se angažoval Roden, s nímž má sebedebilnější film hereckou jistotu. Masarykovi byl podobný asi jako já Pamele Anderson. Stále ke mně promlouval Roden, nezapracoval nijak na intonaci a barvě hlasu, tudíž jeho kreace je nepovedená jako Křížův Hitler z opusu Liduna. Zbytek herců je odstrašující - Heřmánek junior by neměl, zdůrazňuji NEMĚL nikdy a nikde hrát. Jeho čestné místo je ve vitríně zvaná Ordinace, tam nikoho neobtěžuje. Plesl to je čurák, to víme všichni. Stále stejný ksicht. Další herci už vůbec nikoho nezajímají, tak co se o nich rozepisovat. Film je legračně nasnímaný. "Skvělé" bylo nasvícení. Asi svítili svíčkami. O stupínek výš bylo báječné barevné rozlišení. To nevím, kdo na to přišel. Zřejmě angažovali Osmáka Lafatu (Osmany Laffita) na barevnou korekci. "Tón v tónu", jinak nevím, jak to nazvat, byl tak hnusný pro oči, že jsem po půl hodině litoval, že nejsem pes, abych nerozeznal barvy. Ten barevný hnus se nedal vydržet dva díly. Tahle intelektuální fraška pro hloupé neználky, mně byla desetkrát odpornější než konkurenční VIP vraždy, které alespoň dokázaly přiznat svoji lacinost, kopírku i režijní neumětelství. Od Polesného nic takového nepřišlo. Ten blb je fakt přesvědčený, že natočil dobrý film. Kdyby jeho jediný režijní postup nebyl tak trapně a ohraně televizní. Celé to stálo tak dvě kila. Otřesná výprava, kostýmy, žalostná technická stránka. Polesný pro mě nikdy nebyl režisér. Ten prostě jen přišel diváka obtěžovat. Kdyby raději točil něco ze současnosti. Těch dobových slátanin mám plný šourek. Kurva, kdo pamatuje, že to tenkrát takhle bylo. Já ne! Takže mrdat celou hildamrdiátu, pardon, hilsneriádu. To zase byl, pičo, název. Když to neuvidíte, uděláte jen dobře. 0% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. (rakovnik)
  • Herec Karel Roden se na roli T. G. Masaryka dlouho připravoval. Po dohodě s uměleckým maskérem Martinem Valešem si nechal růst vousy tak, aby úprava do Masarykovy podoby byla co nejvěrnější. „Společně s cvikrem, účesem a dobovým oblečením byla jeho podoba dokonalá. Jeho vizáž se připravovala vždy asi hodinu. Jeho vousy se pokaždé znovu zastřihovaly, dobarvovaly a poté se napalovaly železem, což byl dobový způsob úpravy vousů," popsal Jakub Fürst, mluvčí České televize. (rakovnik)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama