Reklama

Reklama

Horor v Dunwichi

  • USA The Dunwich Horror (více)

Mladý amatérský student okultismu Wilbur (Dean Stockwell) z pradávného dunwichského rodu Whateleyů přijíždí na univerzitu v Arkhamu, aby prostudoval obávaný Necronomicon šíleného araba Al Zahreda. Seznamuje se s krásnou Nancy (Sandra Dee), která okamžitě propadá jeho nepopsatelnému kouzlu. Nechává se proto přemluvit a rozhodne se strávit s Wilburem víkend v jeho rodinném sídle. Proč však nemá Whateleyovi v Dunwichi nikdo rád? Skrývají snad nějaké tajemství? Snímek je velmi volnou adaptací stejnojmenné povídky H.P. Lovecrafta a zároveň jedním z mála filmů, které se pokusily převést plíživou atmosféru bezmoci a neznámé hrůzy na stříbrná plátna. (TobRieper)

(více)

Recenze (30)

PKD 

všechny recenze uživatele

Hippiesácká barvotiskověpsychedelická koncentrovaná nuda s otřesnou hudbou (úvodní titule jsou fakt úlet za všechny prachy) a totálně mimózním Stockwellem (nechť odpočívá v pokoji v náručí velkého Dagona) jako ostatně i s celým zbytkem obsazení. Takto by vypadal HPL, pokud by žil v 60tkách a byl na LSD. On ale nebyl tento př., tudíž o nějaké jeho typické atmosphéře či nedej Cthulhu skutečné adaptaci 1 z jeho nejlepších prací, nemůže býti řeči. Rád bych ho již dávno vyhodil (ten film myslím:) ale na onom inkriminovaném dvd jsou i jiné lepší věci, tudíž ho mám stále. Ironie. A co dál? No, nic. Leda tak, že je to vhodný start pro HPL nováčky, aby pak při čtení mistrovy tvorby, zažili pořádný kulturní šok. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když se na veskrze temnou předlohu vrhne banda zfetovanejch hipíků. Po slibném začátku začne kolem dvacáté minuty nabíhat trip v pastelových barvičkách. Blik. Růžová. Blik. Modroučká. Blik, blik. A frekvence s postupujícím dějem houstne. Já si nic nevzal, takže mi duhový stroboskop nedělá úplně dobře. Uf. Tohle zpracování se k HPL hodí asi jako k bejkovi vemeno. ()

Reklama

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdarilá adaptácia, ktorá sa na jednej strane pekne drží poviedky a na druhej strane si berie z Lovecrafta motív tu a tam a pretavuje to do atmosferického filmu. Nie je dokonalý. Farebné útoky "niečoho", halucinogénne scény... To mohlo byť urobené lepšie, inak. Ale na druhej strane atmosféra Dunwichu, more, pomalá gotická a Lovecraftovská atmosféra, ktorá vtiahne, krásny starý dom, more, útesy... To sa podarilo. Záver mohol byť lepší, ale zasa twist ešte pred titulkami to opäť vyvážil. Dobrý, aj keď nie dokonalý, atmosférický film. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Velmi volně převyprávěný a tradičně moderně pojatý Lovecraftův příběh stojí hlavně na třech věcech: 1) geniálně démonickém Deanu Stockwellovi, který si hlavní postavu Wilbura neskutečně užil a vtiskl ji přesně to, co potřebovala, celý film je tak vlastně o něm a vůbec to nevadí; 2) hodně dobře pojatém a ztvárněném neviditelném bestiálním monstru, docela nápadité a jak by řekl klasik – prosté, ale účinné a 3) sympatickém zjevu a vzhledu Sandry Dee. Film obecně není nijak zvlášť špatný, i na ty hrátky s barevnými filtry si člověk nakonec zvykne, za jeho největší negativum ale považuji fakt, že na rozdíl od mnoha jiných filmů (a lovecraftovských adaptací zvlášť) se u něj zpočátku výborná atmosféra čím dál více vytrácí a samotný závěr je takový nemastný neslaný (kromě Dee na obětním oltáři, samozřejmě). Za hodně povedené naopak považuji animované úvodní titulky a hlavní hudební motiv. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a rozporuplný film. Dal by se shodit, že se v celém filmu nic hororového nestane, že není nic ukázáno a že je to vlastně nuda. Jenže v roce 70 asi líp Lovercrafta natočit nešlo. Režisér si pomohl uhrančivým Stockwellem, zajímavým hudebním motivem a barevnými psychedelickými filtry, značícími útok zla, čímž dodal filmu působivou atmosféru. A já se dobře bavil, protože ono netušené a nepojmenované zlo je zde zajímavější než nějaká hnusná příšera. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Představitel postavy Wilbura Whateleyho Dean Stockwell si zahrál ve filmu inspirovaném stejnou povídkou “The Dunwich Horror“ od H.P. Lovecrafta také o 39 let později. Jedná se o snímek Nejtemnější zlo (2009). (zorz)

Reklama

Reklama