Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 1
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (258)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

The Expanse som chcel dať šancu, pretože obsah aj niektoré hodnotenia vyzerali lákavo, ale po prvej epizóde to bohužiaľ musím zabaliť. V súčasnosti je v ponuke až príliš veľa kvalitných seriálov, než aby som dal priestor tejto lacnej televíznej zlátanine s umelými dialógmi a nezáživnou zápletkou. Hodnotenie možno predčasné, no moja neomylná filmová intuícia ma pred ďalším pokračovaní rázne varovala a ja ju hodlám počúvať. Hodnotenie sa týka teda len prvej epizódy. Sklamaných 35 %!! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení, a pravděpodobně nejpropracovanější sci-fi seriál poslední dekády. Příběh se drží překvapivě velmi slušné kvality a vyvíjí se poměrně rychle, kombinuje noir detektivku s vesmírnou akcí ala herní space simulátor Star Citizen - a hlavně se to vše odehrává ve velice uvěřitelném a realistickém světě sluneční soustavy za pár (stovek) let, na rozdíl od Firefly či Battlestar Galactica. S tím že minimálně druhé jmenované dalece překonává, a hlavně na rozdíl od BSG je Expanse s každou sérií lepší a lepší. Tedy až do fantastické série třetí, ani u té čtvrté jsem se nenudil, ale je vidět že předloha této části je slabší a "prázdnější", a není tak opravdu silný a dramatický děj na čem stavět. Všechno působí jen jako úvod k něčemu epičtějšímu. Nabízí se otázka jestli by tedy nebylo lepší do jedné série spojit děj z více knih, protože tady se toho vážně moc nestalo, a i když si i ty obyčejnější interakce mezi postavami pořád hodně užívám, škrtat a zhušťovat by se viditelně dalo - a předchozí série byly o dost našlapanější. Pátá série je opět fantastická, i s tím jak po neskutečně intenzivní první polovině - kdy se epicky sklízí co se v předchozí řadě zdlouhavěji zasévalo - seriál překvapivě hodně zvolní ve prospěch osobních linek jednotlivých postav a budování jejich charakterů do hloubky. Ta část s Naomi je sice trochu otravná a zdlouhavá, byť právě velmi důležitá kvůli vývoji příběhu, ale ty ostatní s Amosem, Alexem a Avasaralou je velká radost sledovat. A finále přesně tak kulervoucí jak jsem doufal, a cliffhanger na konci samozřejmě vražedný a posunující seriál přesně tím směrem který jsem čekal. V šesté sérii očekávám hodně velké věci./// Šestá sezona - Poněkud antiklimaktické... Finální díl horší než jsem se už z průběhu této sezony bál - ta plynula docela pomalu, ale i tak mě bavila, protože na tak geniální prostředí, dobře napsané postavy a skvěle rozjetý příběh z předchozích let bych se vydržel dívat desítky hodin - ale dělo se toho v ní relativně málo a tak všechno zůstávalo až na pořádné dramatické finále, které snad ani nemohlo za hodinu uzavřít všechny příběhové linky... A ono se o to nakonec ani nepokouší - půlku rozjetého příběhu úplně ignoruje, a půlka končí mnohem méně dramaticky a překvapivě než jak jsme z předchozích let od Expanse byli zvyklí. Po geniálních předchozích řadách teď zůstává trochu hořká pachuť. Na finále nejlepšího SF seriálu od Firefly je tohle trochu slabé. ()

Reklama

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

The Expanse je sci-fi, které se snaží vycházet z opravdu pevných vědeckých základů. A to se mi na něm moc líbí. Lodě zde nemají hyperprostorové pohony, nemají laserová děla a podobné chujoviny. Tohle je fajnšmekrovinka, spíše pro fanoušky cyberpunku. Tvůrci si i přes menší rozpočet dávají velmi záležet na interiérech jednotlivých lokací a celé universum je velmi dobře vymyšlené, promyšlené (za to ovšem vděčíme autoru knižní ságy, ze které seriál vychází). Po dodívání téměř celé druhé série musím říct, že The Expanse má neustále vzrůstající křivku kvality a z původně spíše béčkového seriálu se pro mě už vyhoupl do áčkových vod. Jen tak dál. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Konečne sci-fi seriál, kde vidno väčší rozpočet. Lenže dosť cíiť, že ide o adaptáciu... Ako bonus ku knihe (knihám) je to zaujímavé, ale samostatne si neviem predstaviť, že by som sa v tom zorientoval (ktorá loď kde čo s kým proti komu...). Už knižná séria je dosť postavená na dohadoch a preventívnych obvineniach a v seriáli to akosi vyčnieva ešte viac... Navyše línia s Millerom vyznieva, akoby detektív až do stetnutia s Holdenom nič nerobil... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

A já se vždycky nechám tím Syfy znovu ukecat a zlákat. Jejich problém má už klasickou šablonu, která se neustále opakuje. Přijdou s dobrým a zajímavým nápadem, mají s ním áčkové ambice, obsadí béčkové herci a najmou céčkové scénáristy. Někdy mi to vadí míň (12 Monkeys, Killjoys) a někdy o poznání víc (Helix, Defiance). Expanse se svou první sérií zařadil někam zhruba doprostřed, ale s tím, že blíže je té druhé skupině. Co bylo dobře - neznám sice předlohu, ale samotný příběh, který je prezentován, mě dokázal nalákat. Spiknutí k odhalení může stát za to. Dalším velkým plusem je vizuál, obvykle totiž Syfy servíruje o poznání slabší triky a výlet po vesmíru ve vesmírných lodičkách plně vybavených nejrůznějšími technickými vymoženostmi mohl dopadnout ještě o poznání hůře. Co se tolik nepovedlo - Postavy jsou pro mě problém, nevadí mi neznámé osazenstvo, ale to, že postavy je pro mě těžké si oblíbit a fandit jim. Když tomu připočtu pomalost a rozvlečenost nepřehledného děje, tak ztrácíme další důležité body. Politika může být problém vždycky a tady jsem nepřišel na chuť vůbec lince ze Země. Nepřinesla nic zajímavého a pro děj důležitého a myslím, že bychom se bez ní obešli (minimálně v téhle sérii). Nakonec to nebylo úplně špatné a dívat se na to dalo, ale... je tady moc ale. Dá se říct, že děj série byl tak nějak uzavřen, ale je jisté, že to chce pokračování. Těžko však říct, jestli to pokračování chci vidět... ()

Galerie (762)

Zajímavosti (13)

  • Prvá séria seriálu je založená na prvej polovici knihy "Leviathan wakes". (WalterIK7)
  • Při pohledu na životní funkce členů výsadkových týmů Alfa, Bravo a Charlie můžeme vidět spousty jmen z různých sci-fi seriálů, filmů a her. Můžeme zde najít třeba Cmd. Sheparda ze hry „Mass Effect“, Jacka O'Neila ze seriálu Stargate (od r. 1997), Ellen Ripley z Vetřelce (1979), Willama Rikere ze seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987). nebo Sarah Connor z Terminátora (1984). (KiritoSenpai)
  • Seriál má poměrně věrně sledovat děj sfi-fi trilogie "Expanze" ("Leviathan se probouzí", "Kalibánova válka" a "Abaddonova brána") od Jamese A. Coreyho s jednou výjimkou - do děje je uvedena dříve postava Chrisjen Avasaraly (Shohreh Aghdashloo), která se objevuje až v knize "Kalibánova válka". (jaaara)

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama