Reklama

Reklama

Recenze (5)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Velmi nezvyklý a současně velmi půvabný film. Jde o jakousi podivnou směsici fiktivního příběhu, hudebního dokumentu a vojenské propagandy. V zásadě zápletka pojednává o tomto: Několik mladých (fiktivních) vojáků dostane opušťák v New Yorku těsně před odvelením do zámoří. Vydají se do reálně (tedy i mimo fikční svět) fungujícího podniku Stage Door Canteen, jakéhosi vlasteneckého válečného kabaretu, kde dostanou zdarma najíst a každému je přidělena - ovšem za dodržení několika přísných pravidel, které zejména znemožňují intimní kontakt - jako společnost krásná (fiktivní) dívka. Vojáci prožívají v průběhu filmu s dívkami své romance - a přitom jsou svědky mnoha scének a hudebních čísel, které se odehrávají na jevišti podniku, a v nichž slavní interpreti reprezentují sami sebe. Tyto scénky a hudební čísla jsou přitom vynikající kvality - a vypíchl bych alespoň vystoupení orchestrů Counta Basieho a Bennyho Goodmana, scénku skvělého mně neznámého kominka-břichomluvce či píseň Ethel Mermanové. Všemi hudebními i nehudebními čísly, jakož i (převážně velmi zdařilými a břitkými) dialogy fiktivních postav se přitom vine jednoznačný silně vlastenecký (a často krvežíznivý) podtón. Jsme tak svědky žertovné písně o střílení do Japonců, písně o budoucím triumfálním pochodu Američanů Berlínem nebo dojemně naivní manifestace solidarity se spojenci ze Sovětského svazu a Číny. - Stage Door Canteen rozhodně není film, který by fascinoval hereckými projevy (řada je jich naopak dosti chabých), vynalézavou montáží či jízdami kamery. Ale nese určité, velmi silné a krásné nostalgické kouzlo dávno zašlých jazzových časů, plných autentického patriotismu, obdivuhodného sebeobětování a solidarity. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film k posílení chuti mladých Američanů jít do války, K.Hepburnová má ke konci krátkou řeč přesvědčující dívku, ať pokračuje v obsluze vojáků. Následuje projev komentátora burcující občany k boji. Hudba je u filmu kvalitní. ()

Blofeld

všechny recenze uživatele

Drobné info o filmu, který jsem dosud neviděl - mám ho jen ve španělštině a nedokázal jsem sebrat odvahu;oD: za druhé světové války fungovala v New Yorku "zákulisní kantýna", kde vojáky obsluhovaly známé broadwayské hvězdy a vnášely jim tak trochu světla do života. Tenhle film se odehrává na tomto místě a je taktéž patrioticky zaměřený, hlavně ke konci Katharine Hepburnová a její monolog (toto je nejslavnější část filmu, tak jsem si ji pustil - ten španělský dabing je HRŮZA). V průběhu filmu se na plátně objevily mnohé divadelní celebrity jako Ethel Mermanová nebo dvojice Lunt a Fontainneová, ale obecně se má za to, že dnes film už nemá moc co nabídnout. No a já to zatím nezjistím... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama