Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejznámějších, nejvýznamnějších a nejáčkovějších padesátkových sci-fi, jehož monstry jsou gigantičtí, nukleárními testy zmutovaní mravenci. Film začíná celkem hezky kdesi v poušti Nového Mexika, kde dojde k podivným událostem a posléze je objeveno obří mraveniště, jehož obsah se tak úplně nepodaří vyhubit. Efekty už dnes prostě moc nezafungují; hmyzáci jsou sice velcí a šerední, ale také zoufale neohrabaní a zpomalení. Ale to by se ještě dalo s klidem přejít, narozdíl od nudy. Většinu filmu totiž probíhá nepříliš záživné policejní vyšetřování a pátrání po uprchlých mravencích, prostě žádná velká akce. Každopádně, je třeba si uvědomit čím byl asi tento snímek v období svého uvedení. Diváci, vytřepaní z tehdy aktuální hrozby ničivé nukleární apokalypsy, navíc zde vůbec poprvé představení přerostlým vražedným hmyzákům na plátně, měli docela dobrou příležitost sedět po celou dobu stopáže jak zařezaní - ten strach tam prostě byl. Ale bohužel, dnes už není. [projekce v Americkém centru, 27.4.'10] ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To byl asi vítr. V těchto končinách zní strašidelně.......... Sledujeme zde nejdříve dvě "vloupání", jedno do přívěsu a druhé do místního koloniálu. Peníze však zůstaly, byl nalezen rozsypaný cukr, podivné stopy a zvláštní zvuky v okolí. Navíc se spíš někdo proboural ven něž do vnitř. Co to mohlo být za zloděje? Na první stvůru nečekáme dlouho. CITÁT - Camponotus Vicinus z čeledi Formicid........... Trikově je to na dnešní dobu hodně slabé, ale na rok 1954 je to prostě bomba. Katastrofický snímek, který se pak z venkova dostává do městské aglomerace. Los Angeles a celé lidstvo je v ohrožení. CITÁT - Lidem hrozí vyhynutí......... Hledání ve stokách je napínavé a povedené. Jest-li jsou tyhle příšery důsledkem prvního jaderného výbuchu, co způsobily všechny ty další bomby? S vynálezem atomové bomby otevřel člověk dveře novému světu. Celkem slušně natočený, napínavý a varovný snímek. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Triky samozřejmě neohromí (po takové době), nicméně film působí velkorozpočtově a áčkově i dnes. Herci výborní, v komparsu několik desítek vojáků včetně použití vojenské techniky. Takže když se mluví o použití fosforové munice do pancéřovek, opravdu vidíte výbuchy fosforu, ne benzínové nápodoby. A tak podobně, nejsou to napodobeniny, tudíž vše vypadá velmi reálně. Co se týče příběhu, musím uznat, že je velmi dobře vedený, s vynikající a nenápadnou gradací od začátku do konce. Drobné logické nesrovnalosti nic proti tomu všemu napětí neznamenají. Akorát mě poměrně naštvalo -- SPOILER -- škoda té kompromisnosti s přežitím dětiček na začátku i konci. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Vynikající úvod s nemluvnou holčičkou nalezenou v poušti a pak: "Them! Them! Them!" Film, který mnoha nápady ovlivnil slavné, o třicet až čtyřicet let mladší sci-fi horrorové snímky jako Vetřelci, Věc nebo Tremors (Newt, plamenomety, vejce, unesené oběti, poušť, bazuky). O jednu hvězdičku přichází tahle klasická pecka jen díky ne vždy úplně přesvědčivým scénám s obřími mutanty. Ale za to může pouze můj dnešní pohled, zmlsaný výše uvedenými (a dnes už také klasickými) následovníky. Být u toho tenkrát v čtyřiapadesátém v kině někde v U.S.A., zřejmě tomu nasolím maximum bez mrknutí oka. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Nejštvanější film antisovětského cyklu Byl jsem komunista pro FBI (1951), už měli režisér Douglas a VVarner Bros. za sebou. Zde vše vysvětlí titulky, ikdyž až zpětně. Název křičí červeně, ač film samotný je černobílý. Červená barva značí mravence i komunisty, jež hmyz symbolizuje svým smyslem pro organizaci a bojechtivostí. Genialita Them! spočívá ve využití přírodních exteriérů (pouště Nového Mexika, kanály v Los Angeles). Tak jako Den, kdy se zastavila země (1951) a Útočníci z Marsu (1953) i Them! je plný protimluvů. Mimochodem zabedněný agent FBI Arness, který se proslavil rolí monstra v Věc z jiného světa (1951) dává antikomunistickému a antiintelektuálnímu snímku další rozměr. Film se měl původně natáčet ve 3D. Některé 3D efekty zůstaly ponechány, např:. detaily mravenců, které působily efektně. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Them! se měl původně natáčet trojrozměrně. Některé 3D prvky byly ponechány, například velké detaily mravenců, které působily tak efektně, že prošly i konečným sestřihem. (Epistemolog)
  • Film sa mal pôvodne natáčať vo farbe, avšak 2 dni pred začatím natáčania sa rozhodlo štúdio znížiť rozpočet a šetrilo sa na farbe, film sa natočil ako čierno-biely, s výnimkou úvodných titulkov, keď sa na bieločiernom pozadí objaví červený názov filmu. (beso74)
  • Divák nemá možnosť vidieť v jednom zábere viac ako 3 obrovské mravce. Viac ich totiž skonštruovaných ani nebolo. (beso74)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama