Reklama

Reklama

Samoživy

(TV film)
  • angličtina Single parents (festivalový název)

Obsahy(1)

Matky samoživitelky a jejich děti v zoufalé situaci. Skutečné příběhy v novém dokumentárním filmu Olgy Sommerové. Situace chudých a zoufalých matek samoživitelek je dána ostudným fenoménem, vyskytujícím se s velkou četností a brutalitou právě v Česku, a tím je nepostihnutelnost otců neplatičů. Dokumentární film o matkách, jednom otci a jejich dětech vede dialog o jejich svízelné situaci s politiky, kteří po desetiletích, kdy ignorovali sociální vyloučení dětí, vyrůstajících v chudobě, chystají nový zákon o zálohovém výživném. Ocitáme se v době dramatického zvratu od společensky neudržitelné segregace statisíců českých dětí.
Podstatou filmu jsou zoufalé příběhy žen a dětí živořících v chudobě, jejich marné pokusy domoci se práva u české justice, úřadů a znalců, zároveň jejich odhodlání bojovat proti nespravedlnosti.
Námět, scénář a režie: Olga Sommerová. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

jenjan 

všechny recenze uživatele

Viděl někdo chudé a zoufalé matky? Já viděl velmi pohledné a atraktivní ženy (a jednoho pána) s krásnými dětmi ve velmi vkusně zařízených bytech a domech se vším vybavením, zařízením a domácími mazlíčky.. Jistě, aspekty chudoby jsou již v našem světě v mnoha případech trochu někde jinde a spíše skryté, ale pouhé hysterické přehazování viny za své zpackané vztahy na stát a sociální pracovnice to už je trochu moc na dokument, který má za cíl podpořit jistě oprávněnou diskusi k tomuto tématu a třeba i z jednoho jasného názorového spektra. Ono je také důležité sdělit, že pokud rodič samoživitel v současné době fakticky neobdrží od povinného stanovené výživné, může hned následující měsíc získat sociální dávky, do kterých se toto nevyplacené výživné nezapočítá, takže dávky v podstatě vykompenzují nevyplácené výživné. A toto nestanovuje sociální pracovnice svým momentálním rozmarem, ale zákon, takže je někdy nutné si trochu více stát za svými právy, do problematiky se trochu vpravit a bojovat.. Hodně štěstí. ()

Kirman 

všechny recenze uživatele

Zkrátka si nemohu pomoct, ale je to viděno jednobarevně. Nejsem asociál, ale pro některé nemám holt pochopení - ženy, které se staví do role obětí, všechno je a všichni jsou ti zlí(už z principu) a proti nim. Ne, tak to nechodí. Není to o životě, který vám někdo nalinkoval, život si taky řídíme my - a některé ty ženy si to nechtějí připustit aneb, když je krize s partnerem, pořídíme si dítě (to jistě zachrání vztah), ejhle, ono to nevyšlo, tak si zkusme pořídit druhé a ono to bude lepší...tak třetí s jiným volem. Rovný rovného si hledá - chudáci děti. ()

Reklama

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Samoživitelky si stěžují, jak se jim neplatí alimenty.. Veškerou vinu za situaci svalují na své EX (v drtivé většině muži). Proč ti vlastně neplatí alíky? Jednoduché - děti většinou automaticky připadnou ženě, muži mají smůlu. Výše alimentů se stanoví dle příjmů muže v době jejich řešení. To, že se jeho situace s příjmy změní, to už matky a soudy nezajímá. A v neposlední řadě jsou děti jako rukojmí a často je matkami zakázán styk s otci. Takže až se narovnají vztahy, práva a povinnosti, ubude neplatičů a přibude šťastných dětí. ()

milwaukee odpad!

všechny recenze uživatele

Tendenční dokument, kde argumenty jsou podávány pouze jedním úhlem pohledu. Já jsem samoživitelka, ideální natáhnout ruku a státe, plať. Ex manželé jsou líčeni jako alkohololici a povaleči, ale jim nikdo prostor pro vyjádření nedal. Jo jo, je zvykem teď prosazovat jisté menšiny a Sommerová tohle umí hodně dobře. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Jímavý dokument o velmi rozšířeném, dlouhou dobu neprávem opomíjeném problému naší země, kde sociální systém je na úrovni Konga a kde domoci se práva je jako skočit hlavou do zdi. Zálohové výživné, o kterém se toho času mluví na všech frontách, snad situaci maminek a občas i tátů zlepší, i když by bylo potřeba v první řadě neplatičům rovnou šlápnout na krk. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama