Reklama

Reklama

IEC Long

(festivalový název)
  • Portugalsko IEC Long
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Macao, bývalá portugalská kolonie na území Číny, bylo známé jako centrum výroby rachejtlí a ohňostrojů. Z továrny IEC Long, posledního pomníku tamní industriální minulosti, jsou dnes už jen ruiny. Půlhodinový dokument zachycuje neživotné ticho a chlad místa, které desítky let chrlilo výrobky zajišťující lidem třaskavé veselí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pěkný pohled takhle v kině Čas. Obě kamarádky nalevo ode mě spí, čtyřicetiletý pán napravo mi chrápe do ucha. Pán přede mnou se pohupuje a bojuje s únavou a za sebou rovněž slyším podezřelé hlasy dechu. No a já na tenhle dokument čumím s votevřenou hubou jak jihoamerická pornoherečka. Pojďme si říct, co jsem to hulil. Macao je známý jako to supermoderní čínský Las Vegas, ale před desítkami let to bývala portugalská kolonie a hlavním vývozním artiklem byly takový ty pyro blbosti, co si tím vždycky na Silvestra někdo utrhne prsty. V třiceti minutách sledujeme volně výkladový estetický zážitek, kde se nenásilně proti sobě staví kontroverzní protiklady - ohňostroj jako čirá zábava a továrna na rachejtle jako místo mnoha úmrtí a zaměstnávání dětských dělníků. Portugalská kolonie X čínské území. Funkční "zlá" fabrika X ruiny a skomírání kdysi slavné vsi. Nostalgie versus utrpení. Továrna byla zavřená někdy v sedmdesátých letech a znamená to mnoho z různých důvodů, které jsou nám ukazovány a je na divákovi, jak si to přebere. Minulost znázorněná skrze plastové modely a dětských "duchů" v černobílém filtru skvělá vedle současné trosky. Pokud jste známí pouze drakem chrlícím oheň, je jeho smrt skutečně vysvobozením? ()

Mara97 odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že bych někdy došel k takovému názoru, ale i Ben Rivers by to natočil líp, ba víc, to je námět pro něho jako dělaný. Bohužel, Portugalci se ještě mají co učit. ()

Reklama

Sederik odpad!

všechny recenze uživatele

Pohupující se pán bojující s únavou v kině Čas na KVFF jsem dost možná byl já, ale třeba taky ne, těch spících bylo víc než dost. Ono totiž tak pomalý fim se jen tak nevidí 31min. se zdá jako věčnost. Pravděpodobně se najdou "intelektuálové" onanující nad úžasností obrazu, zvuku nebo kdo ví čeho. Fakt ale je, že film který neudrží pozornost diváka ani na minutu dělá něco špatně... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama