Reklama

Reklama

Airbus A380 - Obr ve vzduchu

(TV film)
  • Francie Building The Airbus A380 : A European Challenge
Francie, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Gigant mezi dopravními letadly pojme 853 cestujících a bez mezipřistání urazí až 15 tisíc kilometrů. Výroba tohoto stroje, který je výsledkem ambiciózní snahy koncernu Airbus předhonit konkurenční Boeing a jeho pověstný Jumbo Jet, je výzvou v každém ohledu. V souladu s mezinárodními podíly ve firmě je i letoun vyráběn po částech v mnoha zemích Evropy. Zavítáme do waleského Broughtonu, kde se zhotovují křídla o celkovém rozpětí 80 metrů, do španělského města Getafe, v němž vyrábějí kontrolní systémy polohy letadla během vzletu a přistání, či do Německa, kde se dozvíme více o využití uhlíkových kompozitů. Skutečný problém ovšem nepředstavuje ani tak produkce jednotlivých částí, jako jejich přemístění na koncovou montážní linku ve Francii, kde je letadlo sestaveno dohromady. Na řadu přichází doprava po silnici, vzduchem i lodí. Společnost Airbus chce rovněž své klientele nabídnout luxusní varianty pro movité pasažéry, mezi jejichž vybavení náleží separátní kabiny podobné lodním kajutám či vlastní, plně zařízené přepychové koupelny. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument by sa mal skôr volať Obr na zemi. Sledujeme totiž výrobu a hlavne prepravu dielov, ktoré sa vyrábajú po celej Európe. Ale je to aj trochu napínavé, no netreba čakať žiadne technické informácie, skôr ide o snahu pochvaliť sa, čo všetko sa dá zvládnut pri vyrobe najväčšieho lietadla. ()

subic 

všechny recenze uživatele

A380 je technicky unikátní dílo a já podobné dokumenty prostě žeru. A Frantíci se nestydí říct, kolik milionů Eur ztrácejí, když se někde pozdrží nějaká část při výrobě nebo dopravě do Touloise, kde se celé letadlo dává z dílů dohromady. Pak už samo odletí do Německa ještě v zelené, kde ho potom nalakují podle konkrétních aerolinek. A taky kolik milionů Eur ztratili kvůli tomu, že byl skluz v počátku výroby, než se mezi sebou domluvili Frantíci a Němci a sladily jejich systémy. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak se po Evropě dělá, do francouzského Toulouse přepravuje a tam pak jako obří Lego skládá jedna nelevná stavebnice pro velké kluky. Spousta zajímavých informací, trocha prostoru pro bílou velrybu Belugu a uklidňující poznatek, že pokud si připlatíte za letenku, můžete si v jedenácti tisících metrech osprchovat zpocenou prdel. Howard Hughes by měl z toho kolibříka jistě radost, jen nevím, jestli se to samé dá říct i o šéfech Boeningu.. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama