Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nemohl si pro uskutečnění svých záměrů vybrat nevhodnější okamžik. Svět stál na prahu první světové války, veškeré lidské úsilí, veškeré finanční i materiální prostředky měly brzy sloužit jedinému cíli: poražení nepřítele. Přijít v té chvíli s plánem Transantarktické expedice mohl jen blázen, dobrodruh nebo fantasta. Sir Ernest Henry Shackleton měl však v sobě od každého z nich kousek. A především to byl muž, jemuž se Antarktida stala osudem. Už roku 1902 se účastnil první Scottovy výpravy k jižnímu pólu - a málem ji nepřežil. O šest let později se sám pokusil o jeho dobytí a teď, dva roky poté, co na této nejjižnější výspě světa stanuli Amundsen a Scott (jenž bohužel za toto vítězství zaplatil cenu nejvyšší), se rozhodl realizovat další smělý plán: přejít pod britskou vlajkou napříč celým šestým kontinentem. Zdálo se, že je to plán v tuto chvíli předem odsouzený k nezdaru. Jenomže Shackleton byl bojovník, přesvědčený, že selže jen ten, kdo se vzdá. A tak 27. října 1914 vyplula z Buenos Aires loď Endurance se sedmadvaceti muži posádky a šedesáti devíti psy na palubě, aby znovu pokořila kontinent, který tak dlouho vzdoroval všem svým dobyvatelům. Sir Ernest Shackleton se vydal vstříc největšímu dobrodružství svého života... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Solidní televizní zpracování u nás nepříliš známé polární expedice, pojaté spíše jako boj člověka proti přírodě a sobě samému, kde není až tak důležitý úspěch či jakékoli překonané mety, nýbrž samotné snažení a pokus o zdolání a vymazání dalších hranic. Celý film je až překvapivě realistický a snaží se vyhýbat příliš jednoznačně patetickým scénám, čemuž ovšem nelze zamezit stoprocentně. Kenneth Branagh tu jednoznačně kraluje a většinu ostatních herců nepouští ke slovu, stejně však film nesklouzne k laciné heroizaci jediné osoby a nahlíží na polární výpravy spíše jako na kolektivní dílo závislé na spolupráci a naprosté důvěře. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ten podtitul "TV film" je dost zavádějící, protože si pod ním většinový divák představí nějakou levnou a vizuálně nepůsobivou filmovou průměrnost, zatímco se v tomhle případě jedná o strhující velezáživný trhák. Aspoň tedy pro toho, kdo má v krvi touhu po polárnickém dobrodružství, i kdyby jen platonickou. Shackletonovi se sice opět nepodaří naplnit cíl jeho těžce vydobyté expedice, tentokrát dokonce ani nepřistane na antarktické pevnině, ale přesto se svými muži stvoří příběh s velkým "P", neméně fascinující, než příběh (v té době už nebožtíka) kapitána Scotta. Film se všem dobrodruhům doporučuje sledovat v nějakém horkém a dusném letním dni, s nacpaným břichem a v poloze ležmo, nejlépe v bezpečí pohodlné postele. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Někdy máte pocit, že i doma u TV je vám ze sledování nějakého filmu pořádná zima, a přesně to je tento případ. Omrzliny z herců přímo trčí k vám domů, a budete se cítit, jako byste byli s nimi na ledové Antarktidě. Shackletonovu expedici jsem popravdě vůbec neznal, ale zažít takový osud bych určitě nechtěl. Přežít v takových podmínkách muselo být kolikrát jen o síle vůle, a nedovedu si představit, jak silnou psychickou i fyzickou odolnost museli zúčastnění prokázat. A chudáci zvířata :/ :/ Televizní rozpočet je sice někdy vidět (potopení lodi), ale na celkové atmosféře nijak neubírá, a taková záběry ledové krajiny, nebo přechodu přes horské průsmyky jsou i tak dost zdařilé. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být to ve výsledku pouze jeden film, kdy ten první by byl výrazně zkrácen a formou flashbacků napasován do toho druhého, bylo by to pouze ku prospěchu celku. Takhle je první půlka (tedy stopáží klasický celovečerák!) nijaká, statická, bez tenze a uoudaná, druhá pak jejím přesným opakem. Tedy zběsilá, strhující a mrazivě působivá. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Big Boss" byl vedle Amundsena největší postavou v dějinách dobývání Antarktidy a jedním z největších polárníků vůbec (dodnes ho považuje za svůj vzor i takový Reinhold Messner). Jeho plavba ze Sloního ostrova na Jižní Georgii, přechod tamních hor a záchrana všech členů jeho expedice, byla obdivuhodným činem, nemajícím obdoby. V tomto snímku dokázali tvůrci podat celou nejslavnější Shackletonovu výpravu s takovou přesností a tak věrohodně, že mi film nedovolil odtrhnout se od něj ani na chvilku a vyvolával doslova mrazení. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama