Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé země Gandahar žili dlouhá staletí v harmonii a míru. Nyní na ně ale utočí neznámý nepřítel, po jehož nájezdech zůstávají zničené vesnice a lidé přeměněni v kámen. Představitelé Gandaharu vyšlou mladého špeha Sylvaina, aby našel nepřítele, zjistil o něm co nejvíce a vrátil se zpět. Ten objeví armádu černých kovových robotů, kteří postupují od hranic Gandaharu a ničí vše, co jim stojí v cestě. Zatímco Gandahar mobilizuje svoji armádu, Sylvain se snaží zjistit, kdo jsou černí roboti a proč na Gandahar útočí. (p6qwre)

(více)

Recenze (35)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Poslední režisérský animovaný počin Reného Lalouxe je v porovnání se starší Divokou planetou o několik tříd výše a to v mnoha rovinách. Jasně, že svoji roli hraje věkový odstup 15-ti let a na Divoké planetě se podepsal zub času, ale Gandahar je zkrátka o dost ucelenější a zábavnější vůbec. Pokud vás Divoká planeta fascinovala svoji bizarností, fantaskním světem a surreálnou atmosfou, tak nebudete vůbec litovat i zde! Prostý příběh zato opět s alegorickým podtextem a kosmickým až duchovním nádechem. Při prvním zjevení armády černých kovových robotů šel vyloženě mráz po zádech, čemuž výtečně pomáhala hudba a zvuková stránka. Po celou dobu výborně příběhu sekundovala. Stejně jako v případě Divoké planety jsem mohl spatřit pozoruhodné nápady v univerzu Gandaharu. Radost se kochat omračujícím vizuálem. Animák Gandahar bych také nedoporučoval pro nejmladší diváky, protože by mohl působit příliš pochmurně a možná strašidelně. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Laloux je očividně vizionář, kterému není fantazie ani originalita vůbec cizí, a ukazuje to v každém svém filmu. Zpracováním je to bohužel takové surrealistické, což člověka nějak extrémně nechytne, ale další parádní časový paradox jako v Pánech času dělá z tohohle animáku velmi nadprůměrnou věc. 85% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma mrzí, že som Gandahar nevidel ako dieťa, prípadne v prvých rokoch teen veku, pretože si dobre viem predstaviť, ako by zapracoval s mojou fantáziou a asi by som ho zaradil po bok Nekonečného príbehu a Posledného jednorožca. Ale nedá sa nič robiť. Aj tak ale Gandahar nie je primárne určený deťom, tí si užijú tvorcovu imagináciu (i keď tie dnešné asi stará animácia neosloví), my životom skúsení dobre vieme, čo nám chcel Laloux povedať a že je s čím v našom svete porovnávať. V podstate nemám čo vytknúť, snáď len sebe spomínaný fakt, že som nebol schopný na film naraziť pred tridsiatimi rokmi. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Divoké planety jsem si film užil naplno. I zde je fantazie puštěna ze řetězu, surrealistické orgie propukají naplno. Jestliže postavy jsou stylizovány do typických comicsových figurek, pak prostředí je vyvedeno do úžasných detailů plných rozličných překvapení. Spletité kořeny s různými výrůstky, houbami, mechy, lianami, chapadly na jedné straně a nerovný boj obyvatel, využívajících síly přírody, s kovovými lidmi na straně druhé. Fantastická fauna i flora na každém kroku (inspirací pro Avatara bylo, jak se zdá, mnohem více). Hlavním motivem je opět boj o přežití, který se v jisté chvíli zdá marný....leč naděje by měla vždy umírat až jako poslední. Krásné. Jedinou radost z toho všeho mi kazí absence filmového plátna. Jestliže jsem se dočkal obnovené premiéry v kině u Divoké planety, pak zde má naděje právě umírá... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No teda whoow--Tolik fantasie naprosto utržené ze surrealistického řetězu..Kde jsou ti tvůrci?Kde je toho víc?Jaktože tohle není více známé(85hodnocení???)?Zasraný Disney a jeho velkoočičkovský sentiment!..Tak úžasné až psychedelické orgie naprosto bez svazujících mantinelů se vidí jen málokdy....Pár zádrhelů a nečistot si v tom asi taky každý najde ale to jsou jen drobnosti, které Gandaharu jako celku něják zásadně neškodí=krása! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Natočeno podle románu Jean-Pierra Andrevona "Les Hommes-machines contre Gandahar" (The Machine-Men versus Gandahar). Anglicky dabovaná verze vyšla pod názvem "Light Years", revizi překladu dialogů dělal Isaac Asimov. (p6qwre)

Reklama

Reklama