Reklama

Reklama

Suri

(festivalový název)
  • Slovensko Suri
Trailer

Obsahy(1)

Dobrodružná cesta po neznámej africkej rieke nás zavedie k unikátnemu prírodnému kmeňu Suri. Počas putovania ich územím spoznávame spoločenstvo, ktoré sa rozhodlo bojovať za zachovanie svojich tradícií a pôvodného spôsobu života. Film je vážnym zamyslením nielen nad ich budúcim osudom a zanikaním jedinečných kultúr, ale aj nad potrebou rôznorodosti ľudstva, nevyhnutnej na prežitie našej civilizácie v globalizujúcom sa svete. (ASFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poselství je zřejmé. "Respektujme společenství, která jsou ochotna vést skromnější a primitivnější život, než vedeme my." Pro mě osobně se jednalo o velice příjemné nahlédnutí do primitivního soužití kmene Suri. Podobné výpravy, tedy prozatím výhradně prostřednictvím obrazovky, absolvuji velice rád. Člověk si při nich připomene, jak nepopsatelně skvěle se má. Zřejmě jedna z nejlepších Barabášovinek. Není nouze ani o komické prvky (pokus o přeraftování kamenů místo řeky) a ani o ty převelice nebezpečné (setkání s několika hrošími rodinkami). Konečně jsem se na vlastní oči přesvědčil, čím se hrochům podařilo vydobýt si pověst úžasných zabijáků. Kmen Suri už to má údajně za pár, takže výprava právě sem, je určitě o to cennější. Jejich kulturní tradice zůstanou alespoň nesmazatelně zapsány prostřednictvím tohoto dokumentu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Raftový úvod je možno trochu nadbytočný, ale to je jediná výčitka voči tomuto dokumentu. Aké myšlienky prinesie, to je myslím každému od začiatku jasné, pretože si následky globalizácie uvedomujeme. Mňa najmä zaujal prístup domorodcov voči filmárom. Sú maximálne priateľskí, majú zmysel pre humor, dovolia nakrúcať svoje telá vo väčších detailoch a sú dôverčiví. My sa naopak bojíme aj zazvoniť susedovi, že nás vytopil práčkou, aby nás nezbil. Ako by sme sa zachovali my, ak by sme jedného člena Suri stretli u nás na ulici? Jediné, čo nechápem, sú tie pery, ale inak som samozrejme dokonale tolerantný :) ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Smutný dokument, který bohužel ukazuje postupný zánik respektu a dobra na úkor konzumu a chamtivosti. Bohužel to vše navíc bez sebemenšího světýlka naděje na konci tunelu. Co se týče zpracování, opět je dost kostrbaté a neukotvené, uvítal bych víc zeměpisných, přírodopisných a politických faktů a hlavně - když už měl potřebu Barabáš srovnávat náš hnusný konzum s jejich fungující symbiózou s krajinou - asi měl zvolit jnou variantu než rychlý sestřih obrázků velkochovů krav v USA a podobně. Působilo to rušivě... Osobně jsem zase o kus víc vydeptán z toho, jak se lidstvo chová a nevím, jestli je možné ty kumulující se průsery vůbec ještě odvrátit. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý vás aspoň na krátku chvíľu donúti zamyslieť sa, či naozaj všetken ten pokrok nie je z istého pohľadu na škodu a či ložiská ropy stoja za životy obyvateľov kmeňa Suri (na druhej strane by sa im mohlo povedať, nech svoje obydlia presunú do inej oblasti za určitú odmenu, to mi zas trochu pripomína Avatar.. ale vysvetlite to kmeňu, žijúcemu viac menej mimo modernú civilizáciu). Barabášovi palec hore taktiež za raftovaciu časť dokumentu, ktorá pobavila a určitých chvíľach (hrošie "nájazdy") diváka až zamrazila. Všetci členovia výpravy majú môj obdiv. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slovenský dobrodruh a dokumentarista Pavol Barabáš má na svém kontě už hodně vysoce ceněných dokumentů z různých koutů světa. Několik z nich mě lákalo už dlouho. No a konečně jsem začal. Jako první jsem si vybral dokument o kmeni Suri. Jde o původní a v souladu s přírodou žijící kmen v Africe, který ještě naše civilizace nestihla ovlivnit, případně úplně zničit. Bohužel se o to ale prý místní úřady snaží, kdy se jim snaží bránit ve vykonávání jejich tradičních "barbarských" rituálů. Krásné záběry a nepříjemný pocit z toho všeho mě provázely celou dobu. Je moc dobře, že se o tom problému násilné "domestikace" domorodců ví. Jen si nejsem jistý, zda to něčemu pomůže. Taky vždycky přemýšlím, jak samotné expedice s dobrým úmyslem ovlivňují domorodé obyvatelstvo. V záběrech například vidíte, jak křováci nosí vodu v petkách a při svých tradičních rituálech bubnují na starou plastovou pikslu. :-( Možná by bylo úplně nejlepší, je nechat na pokoji a jen jim uvolnit životní prostor a vůbec jim tam nechodit. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama