Reklama

Reklama

Tři a půl minuty, deset výstřelů

(festivalový název)
  • USA 3 1/2 Minutes, 10 Bullets (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tento případ rozhořčil nejen americkou veřejnost a silně zasáhl do celospolečenské debaty o rasově motivovaném násilí a legislativě regulující držení zbraní. Odehrál se na Floridě v roce 2012. Michael Dunn, muž středního věku, zastřelil u benzinové pumpy sedmnáctiletého chlapce Jordana Davise. Důvodem k roztržce byla hlasitá hudba v autě se čtyřmi mladíky a nepochybně i barva jejich pleti. Dunnův advokát postavil obhajobu na tvrzení, že se jeho klient obával ozbrojeného útoku. Mimořádným přínosem dokumentu je detailní pohled na dramatický průběh soudního přelíčení, včetně záznamu výslechů a telefonátů obžalovaného. Na filmovém festivalu Sundance film získal Zvláštní cenu poroty za společenský dopad. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Obnažený, mimořádně formálně čistě (přitom esteticky originálně) a věcně natočený pohled na zvrácený průběh amerických soudních procesů, které se rozjíždějí v případě vážných občanských zločinů. Obžaloba, obhajoba, řečnické hrátky se stanovisky, emočně vypjaté, apelující závěrečné řeči, tatíček soudce a porota z lidu, přesně jak to znáte z hraných filmů. Jenže tady se stejným způsobem manipuluje s příšerným a jednoznačně brutálním zločinem, do nějž vyústila úplně všední situace, u jaké se mockrát nachomýtl asi každý z nás - pětice mladých kluků na parkovišti u obchodního centra sedí v autě a poslouchá nahlas muziku. Začne je buzerovat neurotický starší chlápek z vedlejšího vozu, a když kluci hudbu neztlumí, ale dohadují se s ním, chlap vystoupí a navrtá to do nich sérií výstřelů. Jednoho chlapce přitom zabije. -- Co všechno se kolem toho dá nažvanit? Jak se dá realita přetáčet? CO se honí v mozku obyčejným žlučovitým, uštvaným lidem? Jaké zcestné zájmy je možné při morálním hodnocení takové situace sledovat? Garantuju Vám, že při představě, že byste se z jakéhokoli důvodu, třeba i jen jako svědkové, měli součástí podobného "právního" a "spravedlnost zjednávajícího" procesu stát Vy, Vám nezůstane na těle ani jeden chlup nevztyčený. Bez ohledu na to, jak bude nakonec znít rozsudek, ten proces je doopravdy pomatený a šílený, jako je chorá dnešní většinová společnost. A film je klidný dokumentární skvost. *~~ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prípad bez záhad a twistov, akých je v USA na milióny. Zmysel žiadny, zámer viac než jasný. Nepopieram rasistický nádych, no toto je od HBO absolútne silená záležitosť, to by musel byť dokument o takmer každej vražde černocha v amerických uliciach. Navyše. Nemá to grády ani mimoriadnu emotívnu zložku .. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama