Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Australská historická minisérie vypráví o čtyřech mladých pěšácích účastnících se bitvy o Gallipoli, kteří se odlišně vyrovnávají s osudem válečníka v zákopech.
Tento seriál byl odvysílán ke stoletému výročí bitvy o Gallipoli, tragické bitvy první světové války vedené Velkou Británií a Francií proti Osmanské říši. (geklon)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (8)

Gallipoli (2015) 

Velmi kvalitního počinu jsem se od protinožců dočkal. Když jsem se na seriál chystal podívat, doufal jsem, že by nemusel být špatný, ale nečekal jsem, že budu na konci naprosto spokojený. Gallipoli jsem si tak užil, že necítím potřebu cokoli kritizovat, chtěl bych australské tvůrce naopak pochválit za to, jakým způsobem se postavili k důležité části své historie. Klidně to mohlo skončit jako patetická oslava národních hrdinů, ale místo toho natočili střízlivou, realisticky syrovou sérii, kterou pro ty kluky ze zákopů udělali opravdu mnoho. Alespoň já to tak viděl. Tímto děkuji Big Bearovi za to, že mi seriál doporučil, jeho srovnání s Bratrstvem neohrožených vůbec není od věci, cítil jsem to podobně. ()

The First Day (2015) (E01) 

Australští filmaři se po čase vrátili ke svému slavnému armádnímu sboru ANZAC, v jehož sestavě bojovali Australané společně s Novozélanďany v obou světových válkách, a byl to návrat povedený. Už od počátku jsem měl dojem, že nešlo jen o oslavu hrdinství, ale našel jsem v epizodě i protiválečný podtext. ()

My Friend, the Enemy (2015) (E02) 

Silná epizoda. Na rozdíl od slavného vánočního příměří na západní frontě jsem o tomto devítihodinovém klidu zbraní na Gallipoli vůbec nic nevěděl, takže jsem zase jednou musel zapátrat v literatuře, a teď můžu tvůrce seriálu po zásluze pochválit, tohle se jim opravdu povedlo. ()

A Man Alone (2015) (E03) 

Po třetí epizodě mi začíná být jasné, že sleduji australskou variaci na Bratrstvo neohrožených. Pravda, válka je to sice jiná, ale to je jediný větší rozdíl. Osudy vojáků jsou v podstatě stejné, jen to zabíjení bylo na nižší technické úrovni, takže si člověk musel na smrt počkat o něco déle. Ale kdo si počká... ()

The Deeper Scar (2015) (E04) 

I po čtvrté epizodě musím přiznat, že na mě seriál působí velmi silným dojmem. Je pravda, že celá mezinárodní flotila vypadá, jakoby odpočívala, ale chápu, že námořní operace proti tureckým pevnostem v Dardanelách nejsou součástí námětu. Potěšilo mě, že tvůrci nezapomněli na jednoho z průkopníků moderního boje odstřelovačů Williama Edwarda Singa. ()

The Breakout (2015) (E05) 

Jak bych mohl neudělit pět hvězdiček epizodě, která přinesla slavný útok 3. lehké jízdní brigády? Tvůrci se naštěstí vykašlali na patetickou glorifikaci a podali událost v její ošklivě realistické podobě, která těm nešťastným australským klukům neubrala nic z jejich vynuceného sebeobětování. Spíše naopak. Kvalitně natočený, silný díl, v němž měla haka daleko mrazivější atmosféru než na zápasech All Blacks. ()

If Only... (2015) (E06) 

Příběh se tentokrát přesunul do týlu a já jsem musel nechat čekat pátou hvězdičku v zákopech. Díl byl přitom opět velmi kvalitní, informoval převážně o zákulisním dění, politikaření a strategické impotenci britského velení, jenže mu bez frontových scén chyběla ta silná atmosféra marnosti. ()

The Earth Abides (2015) (E07) 

Tak tady nebylo o čem, pět kousků bylo jasných, atmosféra, na jejíž absenci jsem si stěžoval v předchozím komentáři, se vrátila v plné parádě a australští filmaři mi opět dokázali, že na rozdíl od jiných berou svou historii velmi vážně, a připravili svému seriálu opravdu důstojný závěr. ()

Reklama

Reklama