Reklama

Reklama

Do neznáma

  • USA Approaching the Unknown
Trailer

Filozofický sci-fi snímek pojednává o muži, který se sám vydává na cestu napříč vesmírem. Kapitán William D. Stanaforth, vědec, jenž je pro své experimenty ochotný riskovat vlastní život, podniká jednosměrnou misi na planetu Mars, kterou chce začít kolonizovat. Na cestu vyráží poháněn velkým odhodláním i jasnými vědeckými cíli. Když ho ale zradí technika, kapitán se kvůli své aroganci dostane do potíží. Stanaforth je zlomen a musí v sobě najít nové přesvědčení, aby mohl pokračovat dál. Americký film zkoumá, jak daleko musí člověk zajít, aby si připustil, že záhady vesmíru zůstanou navždy nepopsatelné. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (85)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ďalšia vesmírna one man show a s kým iným, ak nie so Strongom? Tieto vesmírne srandy sú zaujímavé, pokiaľ sú teda zaujímavé. Tomuto filmu chýba jediná vec a to pokračovanie, lebo až to by bolo zaujímavé. Jeho problémy s loďou, dialógy, monológy síce obsahujú posolstvo, ale divácky sú silno neatraktívne. A vlastne sorry, dvojka k tomu je, len sa to volá Marťan a Strong sa pretransformoval na Damona. 2 z 5 ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Zkráceně: Do Not Approach! Dovedu si to představit jako velmi pěkné několikaminutové video na YouTube - má to známé obsazení a slušné umělecké i technické kvality. Pěkné vizuální efekty, dobrý hudební podkres, pár témátek k zamyšlení... Bohužel jako devadesátiminutovka to absolutně nefunguje. Prvním problémem je casting: známé tváře nestačí, když je tváří málo a své role nejsou schopny utáhnout. Druhým, hlavním problémem je hraní si na Marťana (teď myslím ten film), když zároveň autorský tým rezignuje na vědu i technologii - řešit blokaci příchozího signálu na monitor jeho přikrytím jakousi plachtou od vleku stodvácy? To jako vážně? Plachtou? Nenašlo by se v hlavince byť dehydrovaného vynálezce a inženýra lepší řešení, hmm? A to je jen jedna pitomost z minimálně třech tak absurdních konin, že jsem si obrazně řešeno proťukal čelo rukou až po loket. Obecně je to prostě plné blbosti. Zdá se, že v NASA bude v budoucnu pracovat jen jeden jediný člověk a bez ohledu na to, kolik bude mimo Zemi misí, bude zajišťovat minimálně komunikaci se všemi jen a pouze on. A teď si to všechno vytrpte celých těch 90 minut, že jo. ()

Reklama

misbos 

všechny recenze uživatele

Onemanshow o tom, jak jednomu (možná) nadanýmu člověku jeho hybris nedovolila vidět jeho vlastní limity, nedovolila mu poslouchat varování ostatních, a on TO (ať už to "TO" bylo cokoliv) - nedokázal. Srovnání s marťanem se přímo nabízí - tam hrdina hned z kraje přijme možnost selhání (protože zná svoje limity) hodně se směje, což mu pomáhá udržet si nadhled a racionální odstup a překonat nenadálý překážky, a neuzavře svůj systém (cywe, zase ten Snowpiercer :-) ), ale komunikace aka výměna informací (se zemí, s lidma) je to první, co se snaží zařídit a udržet, a díky tomu všemu TO dokáže. Tenhle astronaut ja naproti tomu neustále krutě vážnej a patetickej, neposlouchá ostatní, i když by měl (ty dvě trosky na "kraji propasti", co netoužej po ničem jiným než se vrátit na zem - mezi lidi), a když to posere, je pořád tak vznešeně neomylnej, že radši svůj systém odstřihne a uzavře (informačně), než aby před ostatníma nesl následky svý chyby. A - jak jinak - zcvokne.V posledních scénách totiž nesledujeme nějakej triumf, nebo snad "nekonečnou krásu okamžiku" - sledujeme definitivní tragickou samotu šílenství. Proto za pět, milé děti. Howg. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Tohle dílko není žádné velkolepé sci-fi, ale minimalistické drama o muži, jehož životním cílem se stalo být prvním člověkem na Marsu. Do neznáma nám představuje jeho hlavní motivy, odhodlání, osamělost a boj sám se sebou i s vlastní technikou. Během sledování filmu jsem se ale nemohla ubránit pocitu, že to vše šlo pojmout ještě trošku lépe. I tak má ale tohle dílko co nabídnout, celkově tedy 72%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobných komorných scifi, kde osamotený kozmonaut niekam cestuje a nevyvíja sa to všetko podľa jeho, ale aj tých na Zemi, predstáv, sme tu mali minulé desaťročie pomerne dosť. Od Eubankovho Stratený vo vesmíre až po vysokorozpočtovejšie Ad Astra. A nečudo, že mnohí sú z pomalého tempa tohto subžánru sklamaní, odpoveď je však jasná, ide o dielka určené špecifickému publiku v rámci fanúšikov sci-fi. Je fajn, že Do neznáma nezačne pracovať s ničím nadprirodzeným a sústredí sa výlučne na to, ako by takáto cesta mohla prebiehať, no a cestou na Mars si trochu zafilozofujeme o počiatku života na Zemi a trochu zabrdneme aj do psychológie hlavnej postavy. Ako bonus je tu prítomnosť "budúceho Breivika" Andersa Danielsena Lieho. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Když kapitán William Stanaforth (Mark Strong) komunikuje se Zemí, není zpoždění v přijetí odpovědi. Ve skutečnosti by zpoždění vzrostlo na několik minut. (ČSFD)

Reklama

Reklama