Reklama

Reklama

Romové ve 3. miléniu

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2015, 54 min

Režie:

Petr Kaňka

Obsahy(1)

Poněkud netradiční pohled na romskou komunitu v Česku. Ukazuje totiž situaci Romů, kteří mají snahu začlenit se do většinové společnosti. Dokumentární film Romové ve 3. miléniu vznikal s vědomím vzrůstajícího napětí mezi chudými z tzv. většiny a chudými ze všech menšin, tedy i té romské. A ve výsledku běží několika plány filmu subtilní sdělení, která zrcadlí ty nejběžnější problémy – prostituci, kriminalitu, pracovní morálku i životní zvyky – v obrazech ze života mladých romských rodin, Romů vymykajících se vžitým stereotypům, Romů působících jako asistenti prevence kriminality a romští aktivisté.
Autoři předávají většině bezprostřední zprávu o chování a myšlení Romů z řady míst v Čechách a na Moravě. Nedávají dokumentem příležitost ke konfrontaci, ale hledají dialog. Pohled do intimních sfér života menšiny vyvolá jistě u diváků řadu postojů. A otevřena asi zůstane jedna z otázek – kde mohou Romové najít mezi reprezentanty většiny své pozitivní vzory? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to problematika z mého oboru. Školství je nastaveno na známky proto, aby se dlaždič nedral na místo generálního ředitele. Pobavilo mě "vzdělávejte se , abyste nemuseli krást tisícikorunu, ale nahoře miliony". Romové jsou oficiálně u nás sociálně vyloučená skupina, za což jsme dlouhodobě kritizováni EU. Zároveň vidíme, že jestliže se neintegrovali od 14. století, nechtěli si nikdy brát bílé a opačně, tak se po celé Evropě neintegrují arabští imigranti. Jak říkal vedoucí naší katedry "Arab vždycky zůstane Arabem" (pokud nepoužijeme drsnou asimilaci), takže tento dokument by mohl otevřít oči "sluníčkářům" a "vítačům". Romové jsou u nás a minimálně na Slovensku reprodukčně nejúspěšnější skupina. Na rozdíl od vysokoškoláků, kteří na sobě páchají holokaust. Romská kultura neuznává hodnotu vzdělání, mají jiné hygienické návyky a další jiné hodnoty. ()

Johny303 odpad!

všechny recenze uživatele

Je to dokument od dokumentu lepší a lepší - tohle byla skoro hodinová zpověď cikánů o tom, jak se stali lepšími (myšleno tak, že se postupně polepšili - protože jedince, který by byl slušný už od dětství, se jim zřejmě nepodařilo sehnat). Starší generace tam mele o tom, jak se postupně napravila, jak se přestala rvát, fetovat, zabíjet, krást, znásilňovat a najednou ji osvítil duch svatý, že někteří měli dokonce tendenci jít se omlouvat skinům, se kterými se ještě nedávno rvali - tak to jsem pukal smíchy. A mladší generace romských spoluobčanů? Ta vypráví o tom, jak se všichni chystají na vysoké školy, minimálně na právníky (a co sejde na tom, že se neumí ani pořádně vyjadřovat). No ty vole! Dobrá komedie, pane Kaňko.... ()

RomeroIsGod odpad!

všechny recenze uživatele

Manipulační dokument snažící se vyvolat soucit a lítost. Pokud je ta komunita plná primitivů, který jsou schopný dospět někde okolo 40 let věku (a to ještě mizivý procento) a zbytek se chová jak hovada bez zábran, pak nemám absolutně co obdivovat. Přišlo mi to jako s malejma dětma, ale i ty děti (teda ne cikánský samozřejmě) maj víc rozumu. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Problém s Cikány se podobá sněhové kouli kutálející se z kopce porostlém trnitými keři. Jak se kutálí, tak se nabaluje a zvětšuje - to jak se Cikáni množí - a současně tu a tam se kousek sněhu odře o keř - to jsou ti Cikáni, kteří se přizpůsobí. Sám pocházím z Ostravy, kde je jich - stejně jako v severních Čechách - více než dost a tak jsem odolný vůči permanentní snaze České televize je v očích diváka zkrášlovat. Přiznám se - nemám je rád, ale současně fandím těm, kteří jdou proti proudu, mají chuť se vzdělávat a pracovat (kolik jich je - pět, deset procent?). Tento film je právě o nich. Na jedné straně se mi nelíbí, že dostávají speciální stipendia, když jdou na vysokou školu (pozitivní diskriminace zůstává diskriminací), na straně druhé kvituji, že do toho jdou a mohou sloužit jako příklad pro ostatní. V dalších situacích však už snímek vyznívá spíše úsměvně - nejsem si jist, nakolik potřebujeme mít Cikány jako pomocnou sílu u policie, pokud vrchol jejich umu tkví v tom, že řeší psa bez náhubku nebo přecházení ulice mimo přechod. Suma sumárum, je to opět pořad, který zveličuje jen tu pozitivní stránku naší menšiny, ale aspoň bez cenzury, což u jiných pořadů ČT o Cikánech nebývá pravidlem. Není to ale férové vůči Ťamanům, Ukrajincům a dalším, se kterými se Česká televize nemazlí (zátah na UKRAJINSKOU ubytovnu, VIETNAMSKOU tržnici - že by ale byla někde zmínka třeba o ROMSKÉ vykradačské skupině, to neuslyšíme). ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Tento dokument se nesnaží o všeobecnou objektivitu a nabízí pouze střípek netradičního pohledu na romskou problematiku. Pokud byl záměr ukázat romskou společnost z co možná nejlepší stránky, tak fajn. Ale je velmi těžké se přenést přes to, že je dokument mizerně sestříhaný a že postrádá jakoukoli příběhovou dramaturgickou koncepci, neboť se přechází z místa na místo a po chvíli to začně bejt pěkná otrava. Kdyby to bylo udělané pořádně, tak bych možná i uvěřil, že to autor se svým poselstvím myslí vážně a že to není povrchní agitka. *** Ve zkratce: Mezi všemi etnickými skupinami jsou slušný lidi. ()

Reklama

Reklama